Hurá, už to horí! Naučte deti zakladať oheň, bude to pre ne skvelé dobrodružstvo

Gabriela Bachárová, 21. septembra 2019 o 05:00

Deťom sa odmalička vštepuje, že na oheň si majú dávať pozor, zápalky od nich držíme čo najďalej. Lenže čím skôr sa s týmto živlom zoznámia, tým lepšie s ním budú vedieť zaobchádzať.

Založiť si spolu oheň, to je pravé jesenné dobrodružstvo!

Foto: Shutterstock.com

Nemáte ešte víkendový program? Naučte deti zakladať oheň a hneď si na ňom opečte špekáčiky, zemiačiky či jabĺčka.

Na Slovensko je zakázané rozkladať oheň v lese. Mimochodom, vedeli ste, že v lesnom poraste nesmiete kvôli riziku požiaru ani fajčiť? Oficiálne je u nás možné urobiť si oheň len na miestach k tomu určených, verejných táborísk a ohnísk však u nás nie je veľa. A tak sa bežne stáva, že si ľudia opekajú špekáčiky u seba na záhrade alebo voľne v prírode. Zákon síce hovorí jasne, ale jeho dodrživanie sa veľmi nekontroluje. Zakladanie táborákov sa tak u nás toleruje, rozhodne však dbajte na dodržiavanie prísnych bezpečnostných pravidiel.

Oheň nezakladajte na suchých miestach. Vlhká dolina niekde pri potoku je rozhodne bezpečnejšie miesto ako suché strnisko. Otvorený oheň nesmie byť vo vzdialenosti menšej ako päťdesiat metrov od lesa, to dokonca stanovujú aj predpisy štátu. Žiadne konáre, ale ani korene v blízkosti ohniska. Aké je počasie? Ak príliš veterno alebo dlhodobo trvá väčšie sucho, nechajte si zábavu na iný deň.

Pred samotným založením ohňa je nutné pripraviť si miesto vo veľkosti minimálne 1,5 krát 1,5 metra. V prvom rade ho musíte vyčistiť, odstrániť listie či trávu až na hlinu. Samotné ohnisko obložte zeminou, pieskom či kameňmi, ktoré by však byť mokré. Neberte ich z vody. Prečo? Mokrý kameň vystavený veľkému teplu sa môže z ohniska vymrštiť a poraniť blízko sediaceho človeka.

Ohnisko sa obkladá hlavne kvôli tomu, aby sa žeravé uhlíky nedostal mimo a nemohli tak spôsobiť požiar. Ak nemôžete nájsť nič na obloženie, urobte si ohnisko v jame.

Nech to horí

Keď ste si pripravili „pôdu“, vrhnite sa na samotnú prípravu ohňa. „Do stredu dajte suchú trávu, tej naozaj dosť, alebo odumreté stonky štiavu, bodliakov či žihľavy. Všetko, čo dobre horí a dá sa lámať. Na to položte zopár suchých vetvičiek. Čerstvé drevo zo stromu nehorí. A keď to všetko vzplanie, môžete na vrch položiť jednu či dva silnejšie konáre,“ radí nemecký spisovateľ Andreas Weber vo svojej knižke Blbinky a blato, ktorú napísal spolu so svojimi deťmi Emmou a Maxom. Je to kniha predovšetkým pre deti a obsahuje rady a praktické tipy, ako sa dostať z bytov znovu do prírody a poriadne si ju užiť. Obsahuje napríklad rady, ako si postaviť domček v korunách stromov alebo hrádzu v potoku.

Andreas Weber kritizuje súčasnú ochranársku výchovu, keď deti držíme čo najďalej od všetkých možných nebezpečenstiev, a tak im znemožňujeme poznať skutočný život, všetky jeho chute, vône a možnosti. „Oheň je nebezpečný a zlý a bezpodmienečne povolený až od osemnástich... Počas mnohoročnej existencie skautov, mládežníckych táborov a táborov v divočine však len málokedy došlo k nejakým nehodám, ktoré by stáli za zmienku. Jasné, drobné popáleniny. A tiež rezné rany pri rezaní. A odreniny pri lezení. A vôbec, vaša koža je vaším denníkom. Ak je popísaná, máte sa dobre,“ píše Andreas Weber.

Vráťme sa však späť k horiacemu ohňu. Po skončení opekačky je extrémne dôležité zaliať ho vodou a pre istotu ohnisko ešte zasypať hlinou. Ak si pôjdete opekať v zime, poslúži vám na to sneh. Z ohniska sa nesmie dymiť a uistite sa tiež, že popol a pôda pod ohniskom sú vychladnuté. Tým zabránite šíreniu požiaru pod zemou.

Skvelá opekačka

Čo všetko si môžete s deťmi v jesennej prírode opekať? Klasikou sú špekáčiky, ale skúste si upiecť výnimočné zemiačiky. Umyté zemiaky (prípadne je možné obaliť ich do alobalu) hoďte do žeravých uhlíkov, dobre ich v pahrebe zakryte a pečte asi 45 minút, nie menej. Hotové zemiaky opatrne vyhrabte z popola, trošku ich očistite a môžete zjesť len tak, alebo si z domu prineste maslo a to na ne natrite.

Na ohni si môžete upiecť aj chutné jabĺčka. Deti si ich napichnú na konár, ktorý si predtým samé orezali, a samy upečú. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >