Hráme o vstupenky na online prednášku, ako nás ovplyvňuje detstvo. Natália Kaščáková: „V nervovej sústave máme zapísané všetko.“

gb, 10. júna 2021 o 04:30

Zúčastnite sa na online prednáške psychiatričky a psychoterapeutky Natálie Kaščákovej, spoluautorky výskumu o traumách Slovákov. Hráme o päť vstupeniek, na konci článku môžete súťažiť. Pýtame sa, čo je podľa vás dôležité, aby z dieťaťa vyrástol spokojný človek.

Natália Kaščáková.

Foto: Boris Németh

Často si neuvedomujeme, že vo veku, kedy sa pomaličky staviame na nohy a váhavo vyslovujeme prvé slová, náš mozog úpenlivo pracuje na tvorbe osobnosti, ktorou sa jedného dňa staneme. Svedomitá a láskyplná starostlivosť či zanedbávanie zo strany rodičov, ale aj životné udalosti a zdanlivo malé stresy vytvárajú architektúru mikroskopických detailov v mozgu dieťaťa, ktoré majú rôzny efekt na jeho vývin, chovanie a schopnosť učiť sa v detstve aj v dospelosti. Dá sa teda povedať, že z pohľadu neurológie závisí to, čím sme, od toho, kde sme dosiaľ boli. Dôležitú tému dopadu raného stresu a psychickej traumy na vývoj mozgu v pondelok 14. júna priblíži psychiatrička a psychoterapeutka Natália Kaščáková prostredníctvom online prednášky. Malú ochutnávku ponúka nasledujúci rozhovor s odborníčkou.

Do akého veku ovplyvňuje správanie rodičov vývoj dieťaťa?
Rodičia najviac ovplyvňujú vývoj svojej ratolesti v ranom detstve, čiže od narodenia do piatich rokov a potom výrazne aj počas puberty.

Ako nájsť správnu rovnováhu medzi prílišnou starostlivosťou a voľnosťou pri výchove detí?
Prílišná starostlivosť v zmysle toho, že rodičia nenechajú dieťa, aby skúmalo, ako veci fungujú, môže byť pre jeho vývin obmedzujúca, ale ani prílišná voľnosť bez akýchkoľvek pravidiel nie je pre vývoj priaznivá. Optimálne je vyvažovať starostlivosť tak, aby sa dieťa mohlo cítiť v svojom prostredí bezpečne a chránené, s dostatočnou opaterou a predvídateľnými pravidlami, ktoré sú ale zároveň flexibilné, nie rigídne.

V mozgu zostáva všetko zaznamenané, to dobré aj to zlé.

Foto: archív

Ako vplývajú fyzické tresty na vývoj dieťaťa a do akej miery môžu poškodiť jeho sociálny a emocionálny vývin?
Dieťa by nemalo zažívať fyzické tresty, slovné zraňovanie ani násilie medzi členmi rodiny, lebo to všetko môže negatívne ovplyvniť jeho vývin, zostáva to totiž „zapísané“ do jeho nervovej sústavy a môže v budúcnosti spôsobovať zvýšenú citlivosť na ďalšie stresové situácie v živote.

Ak má dieťa šťastné a bezproblémové detstvo, môže byť menej pripravené na nekonformné a ťažké situácie v budúcnosti?
Dieťa, ktoré vyrastá v milujúcom prostredí, bežne zažíva občas nepohodu a je dobré, aby zažívalo aj výzvy a situácie, ktoré musí zdolávať samo a v takomto prípade je dobre pripravené na život.

Ako súvisí trauma z detstva s nezdravým spôsobom života, ako sú napríklad alkohol a drogy a aký druh traumy ľudia v detstve najčastejšie zažívajú?
Ľudia, ktorí boli traumatizovaní v detstve, majú často problém s upokojením sa počas stresových období, ale aj v rámci každodenného fungovania a častejšie siahajú po alkohole či iných drogách. Čo sa týka typu traumy, v bežnej populácii je v detstve najčastejšie prítomné emočné, čiže psychické týranie a zanedbávanie.

MUDr. Natália Kaščáková, PhD.
je psychiatrička a psychoterapeutka v súkromnej praxi, kde sa venuje prevažne dospelým pacientom s depresívnymi, úzkostnými, psychosomatickými a vzťahovými ťažkosťami. Od roku 2015 sa venuje výskumu na Inštitúte sociálneho zdravia na Univerzite Palackého v Olomouci, kde od roku 2021 pôsobí ako odborná asistentka. Výskumne sa venuje skúmaniu súvislostí medzi traumatizáciou v detstve a neskoršom živote, vzťahovou väzbou, odolnosťou a zdravím. Je autorkou knihy Obranné mechanizmy z psychoanalytického, etologického a evolučno-biologického aspektu. Viac o výskume tráum Slovákov si môžete pozrieť na tomto odkaze. Rozhovor s Natáliou Kaščákovou sme priniesli tu.


Podrobnosti o akcii:
Čas konania: 14.6. (pondelok)
Štart: 19:00 hod.
Info u udalosti na Facebooku: https://www.facebook.com/events/520829029325800
Vstupenky: https://tickpo.zoznam.sk/sk/listky/webinar-vplyv-raneho-detstva-na-vyvin-mozgu-a-spravania-25229/

Hráme o 5 vstupeniek na online prednášku Natálie Kaščákovej

Ak sa chcete zúčastniť na našej súťaži, odpovedzte nám prosím na otázku: Čo je podľa vás najdôležitejšie vo výchove dieťaťa, aby z neho vyrástol spokojný a šťastný človek? Päť výhercov vyžrebujeme.

Zúčastniť sa súťaže





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >