Hodnotenie pôrodníc: Najlepšie sú v Bratislave, Liptovskom Mikuláši, Humennom a Martine, stále je čo zlepšovať

Patricia Poprocká, 18. júla 2019 o 17:05

Slovenské pôrodnice majú v porovnaní so zahraničím čo doháňať. A to najmä v umožnení kontaktu koža na kožu matky a novorodenca, rešpektovaní potrieb žien a pri podpore dojčenia. Potvrdili to výsledky ôsmeho ročníka projektu Sprievodca pôrodnicami za uplynulý rok.

Tri pôrody z desiatich sú na Slovensku cisárske rezy. Na niektorých klinikách takmer 50 percent.

Foto: shutterstock.com

Do hodnotenia slovenských pôrodníc, ktoré každoročne robí Health Policy Institute spolu s portálom rodinka.sk, sa zapojilo takmer 2900 matiek. Mamičky hodnotili pôrodnice podľa vlastných dojmov v jednotlivých oblastiach, napríklad odbornosť personálu, voľbu polohy pri pôrode, podporu dojčenia či kontakt s bábätkom po narodení.

Okrem toho sa pôrodnice hodnotili aj z odborného hľadiska medicínskeho indikátoru kvality, teda podľa počtu pôrodov, poskytovania expertnej starostlivosti o matku a novorodencov a podobne.

Po zohľadnení oboch ukazovateľov sa za najlepšie pôrodnice na Slovensku za minulý rok považujú súkromné sanatórium Koch v Bratislave, pôrodnice v Liptovskom Mikuláši, Humennom a Martine.

Mamičkám chýba bonding a podpora dojčenia

Pri hodnotení pôrodníc iba z pohľadu žien, ktoré tam rodili, najlepšie vyšli v Žiline, Spišskej Novej Vsi a Považskej Bystrici.

Najčastejšie mamičky oceňovali možnosť mať pri sebe počas pôrodu sprevádzajúcu osobu (ale len pri vaginálom pôrode, nie pri cisárskom reze). V porovnaní so zahraničím, kde je táto možnosť samozrejmosťou, sa však u nás v mnohých zariadeniach za ňu stále musí platiť.

Najhoršie známky dostávali pôrodnice práve za kontakt s bábätkom po pôrode a nedostatočnú podporu dojčenia.

„Mamy sú najmenej spokojné s podporou skorého kontaktu s bábätkom, prichádzajú o neopakovateľnú a dôležitú možnosť stráviť so svojim dieťaťom výnimočné prvé minúty a hodiny po pôrode,“ konštatovala šéfredaktorka portálu Rodinka Eva Pavlíková.

Z hodnotenia tiež vyšlo, že každá piata matka odchádza z pôrodnice bez toho, aby sa jej dostalo podpory a edukácie v dojčení. „Novorodenci sú dokrmovaní umelým mliekom, čo matkám aj bábätkám sťažuje štartovaciu čiaru,“ dodala Eva Pavlíková.

Stále je priveľa cisárskych rezov

Z odborného hľadiska medicínskej starostlivosti, kde sa v expertnom hodnotení bral do úvahy počet pôrodov, náročnosť či starostlivosť o matku a novorodencov, vyšli najlepšie pôrodnice v Trenčíne, Bratislave-Ružinove a v Humennom.

V posudzovaní starostlivosti o novorodencov najlepšie vyšla súkromná pôrodnica Koch v Bratislave, potom v Liptovskom Mikuláši, Trenčíne a Bratislave-Petržalke.

Vlani bolo v 51 slovenských pôrodniciach 56 478 pôrodov, o 995 menej než v roku 2017. Z nich bola takmer tretina pôrodov cisárskym rezom, čo je mierny nárast a podstatne viac ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Tá udáva primeraný počet cisárskych rezov 10 – 15 percent.

Na jednu pôrodnicu pripadlo v priemere 1 107 pôrodov za rok, skutočnosť je však odlišná. Napríklad kým v bratislavskej Petržalke bolo 3 239 pôrodov, v Revúcej len 242 či v Snine 310.

Podrobné výsledky Sprievodcu pôrodnicami za vlaňajšok nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >