Hniezda záchrany sa po bratislavskej tragédii majú prísne strážiť

TASR, gb, 12. augusta 2022 o 04:12

Neskoro, ale predsa. Rezort zdravotníctva vydal prísne pravidlá, aby sa už nikdy nemohla opakovať bratislavská tragédia, keď v hniezde záchrany pre nechcené deti zomrel novorodenec. Stalo sa tak zrejme v dôsledku toho, že hniezdo niekoľko dní nik nekontroloval.

Hniezda záchrany budú strážiť prísnejšie.

Foto: Shutterstock.com

Hniezda sa majú po novom dôsledne kontrolovať. Pravidlá prichádzajú po tom, ako v apríli našli v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave mŕtve dieťatko.

Bežnú kontrolu hniezda treba vykonať minimálne jedenkrát za 24 hodín, vyplýva z usmernenia zverejneného vo vestníku ministerstva zdravotníctva. Počas nej treba skontrolovať funkčnosť vonkajšej žalúzie a inkubátora.

„Osobnú kontrolu môže vykonať sestra, praktická sestra, asistent, sanitár alebo iný poverený pracovník,” informoval rezort. Potrebné je vykonať aj bezpečnostnú kontrolu minimálne jedenkrát za mesiac.

Nepretržite sa má tiež kontrolovať elektronický výstup z alarmu. Má byť na mieste, kde je kontinuálne niekto z personálu. „Výstup z kamery, ktorá je umiestnená v hniezde záchrany, sa musí nepretržite zobrazovať na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník,” doplnil rezort.

Rezort zdravotníctva ozrejmil, že novú legislatívu vypracoval v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených, ktoré hniezda záchrany po Slovensku umiestňuje, a zdravotníckymi zariadeniami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >