Falošné mená a tajné účty. Nový prieskum o správaní slovenských školákov na webe

Patricia Poprocká, 22. novembra 2019 o 04:57

Hodina až dve denne, cez víkend ešte viac, dokonca až 5 hodín. To je čas, ktorý strávia slovenskí školáci na internete podľa prieskumu spoločnosti Avast a agentúry Nielsen Admosphere. Výsledky potvrdzujú neslávne známy trend – deti namiesto behania po vonku trávia voľný čas na sociálnych sieťach.

Akceptuje počítač, dohodnite si pravidlá, pripravte ďalší program trávenia času, takto možno predísť závislosti, radia odborníci..

Foto: shutterstock.com

Internet deti nevyužívajú na učenie, ale predovšetkým na zábavu. Práve sociálne siete sú totiž najčastejšie vyhľadávanými stránkami na internete. Najrozšírenejší je YouTube (uviedlo ho 92 % detí aj rodičov), nasleduje Facebook (uviedlo ho 62 % detí a rodičov) a tretí je Instagram (uviedlo ho 52 % detí a 46 percent rodičov).

Sú tu však aj nebezpečné, a mnohým dospelým málo známe moderné siete a messengery, napríklad Tiktok či Snapchat. O ich rizikách sme písali aj na našom portále v tomto článku.

Prieskum, ktorý skúmal internetové správanie slovenských detí vo veku 9 až 13 rokov ukázal, že deti sa na webe správajú pomerne opatrne. Viaceré skutočné informácie o sebe taja – nie však len pred ostatnými užívateľmi, ale aj pred samotnými rodičmi.

85 percent rodičov sa snaží deti kontrolovať

Využívajú napríklad rôzne prvky zabezpečenia účtov, heslá s minimálne ôsmimi znakmi, číslicami, dokonca aj so špeciálnymi znakmi (13 %). Dávajú si tiež pozor, s kým sa na sieťach bavia. Až 95 % detí v prieskume v odpovedalo, že väčšinu ľudí, s ktorými na internete komunikujú, poznajú osobne. Škoda, že si nenájdu radšej čas na osobné stretnutie.

Deti si však na internete zakladajú účty, o ktorých rodičom nepovedia, priznalo sa k tomu 15 percent opýtaných, prípadne si nastavia falošné meno. Viac profilov na jednej sociálnej sieti potvrdila pätina detí, účty s falošným menom dokonca tretina. Viac než polovica detí (59 percent) na sieťach neuvádza svoj skutočný vek. A zhruba polovica, presnejšie 43 percent, jednoducho porušuje pravidlá používania internetu, ktoré im nastavili rodičia.

Rodičia sa pritom podľa prieskumu naozaj snažia, aby mali prehľad o správaní svojich detí na internete. Až 85 percent matiek sa snaží kontrolovať čas aj stránky, ktoré navštevujú deti. Ako však ukázal prieskum, často neúčinne.

Posmech, urážky, aj ponuky na stretnutie

Internet, a teda predovšetkým sociálne siete, o ktorých je reč, pritom zďaleka nie sú len príjemným miestom. Ako uviedla Julia Szymańska, odborníčka na online bezpečnosť v Avaste a ambasádorka projektu Buď safe online, deti sa stretávajú s nepríjemnými alebo dokonca nebezpečnými situáciami. „Najčastejšie ide o rôzne urážky, ale aj správy s nevhodným obsahom či ponuky na stretnutia od neznámych ľudí,“ spresnila.

S posmechom, urážkami a inými negatívnymi javmi sa na internete stretla viac než štvrtina detí. Päť percent z opýtaných priznalo, že dostalo ponuku na stretnutie od neznámeho človeka a tri percentá zažili, že niekto rozoslal po sieťach ich zosmiešňujúce alebo urážlivé fotografie.

S problémami sa ale rodičom nezverili všetci, o negatívnej skúsenosti povedalo matke 62 percent z týchto detí.

Čo nového online?

Internet a sociálne siete majú v živote dnešných detí významné miesto. A rodičia, hoci sa snažia, nedokážu správanie ukontrolovať.

Julia Szymańska upozorňuje ešte na ďalší fenomén, takzvaných influencerov, teda ľudí, ktorí zverejňujú svoje zážitky a názory na sociálnych sieťach. „Nepodceňujte ich, majú väčší vplyv, než si myslíte,“ varuje. Ďalším jej odporúčaním pre rodičov je, aby sa určite zoznámili aj s menej známymi sociálnymi sieťami, ako napríklad spomínaný Tik Tok.

V rodinách, ktoré sa nerozhodnú pre radikálne obmedzenie času, ktoré dieťaťu dovolia stráviť pred obrazovkou je už dnes namiesto otázky „Čo nového v škole?“ namieste sa skôr opýtať „Čo nového online?“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >