Eva Marková z organizácie Jeden rodič radí, čo robiť, ak má rodina iba jeden príjem

gb, 27. septembra 2020 o 04:00

Ako vyžiť, keď je v rodine len jeden príjem? Prečítajte si nový článok Evy Markovej z neziskovej organizácie Jeden rodič, ktorá sa snaží zlepšovať situáciu jednorodičovských domácností na Slovensku. Dnes píše o finančných starostiach a ako im čeliť.

Eva Marková.

Foto: archív Evy Markovej

„Andrea žije v malom meste a niekoľko mesiacov nemá prácu. Dávka v nezamestnanosti jej už skončila a výživné od ex nechodí. Nemá ani dobré správy od exekútora. Podala žiadosť o vymáhanie výživného, ale ak sa exekútorovi nepodarí získať výživné od druhého rodiča, nedostane ho. Andrea nie je jediná, ktorá je počas pandémie Covid-19 v takejto situácii.

Stať sa osamelým rodičom môže byť pre niekoho vykúpením, úľavou, ale aj sklamaním, hanbou alebo životnou prehrou. Nech to už máte akokoľvek, verte, že časom sa všetci ocitnú v realite jednorodičovstva. Je totiž na prvom mieste v zozname stresujúcich a život meniacich udalostí. Jednorodičov treba uznávať za pozoruhodnú prácu a úsilie, ktoré v živote vynakladajú. Ale táto rola si nesie so sebou nevyhnutnú daň a je fakt, že zo dňa na deň ste na všetko sám a vaša rodina sa musí naučiť fungovať len z jedného príjmu.

Väčšina jednorodičovských domácností má problémy s pravidelným príjmom alebo stabilizovaním peňazí v rodine. Ak je váš ex na tom podobne ako vy, alebo sa vám mstí práve cez peniaze - či už neplatením výživného alebo neprispievaním na potreby vašich spoločných detí - máte to o to náročnejšie. Slovenské súdnictvo a aplikačná prax schválených dobrých zmien v zákonoch má na Slovensku stále svoje úskalia. Horšie je, že niektorí poslanci alebo zákonodarcovia sú presvedčení, že jednorodičovstvo má byť pre rodiča životnou výzvou a rodičia, ktorí nemajú pravidelný príjem, a to už z akéhokoľvek dôvodu, si majú proste poradiť sami.

Peniaze sú často tým posledným, s čím sa niekto chce počas rozpadu rodiny zaoberať. Je však nevyhnutné venovať im dôkladnú pozornosť. Naša organizácia „Jeden rodič" požiadala desiatku odborníkov z finančných spoločností o odporúčania, ktoré by dali rodičom, ak majú iba jeden príjem. Do dňa uzávierky neprišli odpovede, a tak sme dali hlavy dohromady sami a pripravili sme vám pár základných rád.

Výsledkom niekoľkomesačnej pandémie je zvýšenie cien naprieč celým trhom. Samotné zvýšenie cien spôsobilo, že veľa rodín padá do pasce chudoby, a preto je dôležité čo najefektívnejšie zvládnuť žiť z toho, čo máme. Možno sa vám to nebude čítať ľahko, ale prevzatie kontroly nad svojimi financiami môže byť pre vás veľmi posilňujúce a pomôže vám to obnoviť sebaúctu a sebadôveru. Ako pracovať s peniazmi a ako ich rozmnožovať, to sa musíme iba naučiť. Jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžete urobiť, je pochopiť, ako zmeniť postoj k peniazom.

Ako na to?

• Usporiadajte si všetky svoje bločky a bankové výpisy v poradí podľa dátumu. Prejdite si ich, aby ste si uvedomili, v akom období mesiaca na čo míňate.

• Zaveďte si šanón, krabicu, zásuvku všetkých svojich bankových výpisov a všetkých finančných produktov, ktoré máte. Poplatky za vedenie účtu, dôchodky, životné poistenie, sporenie a iné.

• Založte si jednu tabuľku, kde si zapíšte všetky potrebné údaje, čísla účtov, variabilné symboly, dni úhrad, sumy a kontakty. Budete mať všetko na jednom mieste a rýchlo sa k tomu dostanete, ak by niečo. Jedenkrát ročne si tabuľku aktualizujte.

• Nikdy nenechávajte listy alebo výpisy neotvorené! Urobte si z tohto nové pravidlo a držte sa ho. Je oveľa lepšie vedieť, čomu čelíte a prípadne koľko dlhujete.

• Začnite si písať všetky svoje výdavky na domácnosť. Hlavné výdavky na nájom, úver, hypotéku, dane, poistky, potraviny, deti, škola, krúžky, cestovanie a auto. Zvyknite si, že budete mať prehľad o všetkom, čo miniete. Budete prekvapení, aké užitočné to pre vás bude.

• Ak máte v banke svojho bankového poradcu, dajte si s ním stretnutie a vysvetlite mu, v akej situácii sa nachádzate. Ak máte vážne finančné záväzky a potrebujete pomoc so splácaním úveru, pôžičiek, prečerpaní účtu alebo kreditných kariet, bankový poradca vám bude vedieť poradiť, ako najlepšie postupovať ďalej. Predtým, ako pôjdete do banky, urobte si plán, čo chcete v banke povedať, aby ste vy mali jasno v tom, čo od nich chcete. Buďte úprimní, ak nemôžete pracovať viac ako doteraz, alebo ak budete musieť pracovať menej. Povedzte to svojmu bankárovi a vysvetlite mu prečo.

Zachovajte pokoj

Jednorodičovské rodiny ohrozujú neočakávané výdavky, ale i strata príjmu zo zamestnania, prípadne pokles príjmu z podnikania, choroba, zlé medziľudské vzťahy a iné. Takéto rodiny majú dvojnásobné riziko chudoby ako úplné rodiny. Starosť z nedostatku peňazí alebo dlhov ničí dušu. Môže to spôsobiť nespavosť, stres, srdcovú arytmiu či depresie. Ktokoľvek, kto niekedy pracoval s ohrozenými skupinami ľudí, sa stretol s prosbou, ktorá sa začína: „Nemáme už ani čo jesť“ alebo: „Pokazila sa nám chladnička a ja mám peniaze len na nájom“.

• Verte, dôležité je zachovať si chladnú hlavu a vnútorný pokoj. Dosiahnete ich pravidelným pohybom a cvičením, hoci len 30 minút ráno v obývačke. Prekrvenie tela tvorí endorfíny, ktoré teraz veľmi potrebujete.

• Druhé pravidlo znie: Naučte sa klásť otázky. Byť informovaný a vedieť, na čo máte nárok, vás môže zachrániť. Na stránke našej organizácie v sekcii Štátna sociálna pomoc sme zhromaždili informácie, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v tom, na čo máte nárok a právo. Takže choďte a nedajte sa odradiť.

Plánovanie a rozpočtovanie

Prijmite fakt, že mať pravidelný príjem je veľmi dôležité. Teraz však musíte počítať každý cent. Chápem, nie je to zábavné, ale na krátku dobu to je nevyhnutné. Pomôže vám to získať kontrolu a prehľad o vašom nákupnom správaní a potrebách.

• Je dôležité viesť si tabuľku alebo denník príjmov a výdavkov. Začnite si písať všetky svoje príjmy a výdavky na domácnosť.

• Urobte si zoznam všetkých vecí, ktoré musíte každý mesiac platiť.

• Pravdepodobne prehodnotíte niektoré svoje výdavky a sústredíte sa na to dôležité.

• Choďte do všetkých spoločností, kde máte zazmluvnené nejaké služby a opýtajte sa na ich optimalizáciu. Napríklad preverte si, či mesačný paušál, ktorý máte u vášho mobilného operátora, aj spotrebujete. Rovnako je to s káblovou televíziou alebo internetom, elektrinou, plynom, poistkami, poplatkami za vedenie účtu a inými službami. Cestujete denne autom a stojíte v zápchach, začnite cestovať s MHD alebo SAD. Hľadajte cesty, ako platiť za využívanie služieb menej peňazí.

• Plaťte všetky svoje účty načas, aby ste ich nepreplácali na pokutách alebo vymáhaní dlhov. Ak budete veci platiť neskoro, môže to mať vplyv aj na váš rating v banke. Dnes už sú systémy prepojené a vyrobíte si zbytočne problémy na niekoľko rokov.

• Odkladajte si 10 % z príjmu na budúcnosť a 10 % na neočakávané výdavky na iné účty. Ak nemusíte, nesiahajte na ne. Dnes máme banky, ktoré ponúkajú vedenie účtu zadarmo. Využite ich služby.

• Urobte si plán, toho čo potrebujete, alebo čo by ste chceli opraviť, nakúpiť pre deti, seba a domácnosť.

Rady na záver

1. Vždy nakupujte s plným žalúdkom. Choďte nakupovať so zoznamom toho, čo potrebujete a nie toho, čo je aktuálne v akcii.
2. Míňanie vašich peňazí si sledujte. Začnite tým, že si budete každý mesiac dávať pozor na všetko, čo utratíte. Každí máme iné potreby, ale takto môžete zistiť, že na niektoré položky míňate viac, ako si myslíte.
3. Vždy si skontrolujte pokladničný doklad, ľudia robia chyby častejšie, ako si myslíte.
4. Nenechávajte elektrické spotrebiče v offline režime. Na noc ich úplne vypnite.
5. Nesledujte celebrity na sociálnych sieťach. Dennodenne žiť s pocitom, že nemáte dostatok peňazí na zaplatenie strechy nad hlavou a potravín, ​​zatiaľ čo niektorí ľudia rozhadzujú peniaze na drahé oblečenie, dovolenky, prípadne iné zbytočnosti, je frustrujúce.
6. Nezabúdajte zaradiť do rozpočtu aj oddych a zábavu. Zoznamovanie sa s inými ľuďmi a vytváranie si nových priateľstiev je pre jednorodičovstvo nesmierne dôležité.
7. Verte v seba."





Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarBingos 27. septembra 2020 o 09:36

    no toto su nam teda rady.......takychto mudrosti nase.iem za dva kyble....ale co cakat od cloveka z neziskovky.....prestante parazitovat na ludoch vasimi hlupostami a chodte robit nieco zmysluplne,vazena
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >