Euro k euru. 10 dobrých tipov, ako v domácnosti ušetriť

Gabriela Bachárová, 22. októbra 2018 o 06:00

Keď sa trochu zamyslíte, kde všade vám utekajú peniaze, môžete mesačne ušetriť peknú sumičku. Varte z lacných surovín, nejedzte často v reštauráciách, nekupujte si zbytočné drobnosti a šetrite aj na energiách.

Šetrite svoje peniaze.

Foto: Gabriela Bachárová

1. Majte doma zásobu lacných potravín


Strukoviny, obilniny, vločky, cestoviny. Majte ich doma v dostatočnej zásobe. Z týchto potravín vyčarujete chutné a lacné jedlá. Viac využívajte suroviny, z ktorých sa kvôli ich dostupnosti na Slovensku pripravovali jedlá tradične, to sú napríklad zemiaky, kapusta či cibuľa. Naopak smelo môžete z jedálnička vyradiť potraviny, ktoré neprospievajú vášmu zdraviu a len zbytočne zaťažujú rodinný rozpočet: polotovary, hotové jedlá, sladkosti, údeniny. Čo sa dá, pripravujte si doma. Upečte si vlastný chlieb, vyrobte domáci jogurt.

2. Vytvorte si jedálny lístok na celý týždeň


Do obchodu bežte len s nákupným zoznamom a nedajte sa zlákať na kúpu potravín, ktoré vlastne nepotrebujete. Veľmi dobrou vychytávkou je jedálny lístok, ktorý si vytvoríte v nedeľu na celý nadchádzajúci týždeň a budete nakupovať len podľa neho. Zaberie to síce trochu času, ale v konečnom dôsledku ušetríte veľké peniaze a vyhnete sa aj plytvaniu. Je tiež oveľa výhodnejšie urobiť raz za týždeň veľký nákup a potom už len dokupovať to, čo sa práve v domácnosti minie. Časté malé nákupy vo večierke za rohom vás môžu vyjsť pekne draho.

3. Do reštaurácií a kaviarní len výnimočne


Ak chodíte v práci každý deň na obed do jedálne či reštaurácie a s priateľmi či partnerom si často zájdete do kaviarne alebo na jedlo, skúste si spočítať, koľko peňazí takto mesačne miniete. Suma, ktorá na vás vykukne, vás asi nemilo prekvapí. Do práce si noste vlastné jedlo a návštevy podnikov radikálne obmedzte. Ak nechcete, aby utrpel váš spoločenský život, môžete zaviesť návštevy u vás doma alebo sa nechať pozvať k priateľom.

4. Nekúrte v zime prehnane


Mať doma v zime teplúčko je síce fajn, ale možno vás schladí informácia, že každý stupeň naviac zvyšuje náklady na vykurovanie asi o 5 až 6 percent. Nemusíte doma mrznúť, na začiatok postačí znížiť obvyklú teplotu o jeden stupeň a trochu teplejšie sa obliecť. Náklady na vykurovanie môžete znížiť aj tým, že budete zatvárať dvere v miestnostiach, aby vám teplo neunikalo von. Je užitočné dať si namontovať termostaty, na ktorých si ľahko nastavíte požadovanú teplotu.

5. Obmedzte cesty autom


Jazdiť autom je pohodlné a ak práve nie sú dopravé zápchy, aj rýchle. A tiež drahé. Využívajte viac verejnú dopravu a spolucestovanie. Do práce môžete jazdiť autom viacerí. A ak to nemáte do zamestnania príliš ďaleko, zvážte, či nevytiahnuť bicykel. Superlacné a superekologické.

6. Ušetrite na energiách


Obyčajné žiarovky vymeňte za úsporné, LED žiarovky či halogény. Ak napríklad nahradíte bežnú žiarovku ledkou, pri rovnakej kvalite osvetlenia ušetríte asi osemdesiat percent energie. Obavy z vyššej ceny sú zbytočné, moderné zdroje svetla majú oveľa dlhšiu životnosť ako klasické. Vydržia roky a ich vyššia cena sa tak rýchlo vráti. Ďalej perte na nízkých teplotách, dbajte na to, aby pračka nebola poloprázdna. Ak ešte nemáte, kúpte si umývačku riadu. Určite ho neumývajte pod tečúcou vodou, ale napustite si drez vodou. Energiu šetríte aj vypínaním elektroniky z elektriky. A pri varení nezabúdajte hrnce prikryť pokrievkou.

7. Pozor na drobnosti, ktoré prevetrávajú peňaženku


Veľa peňazí uteká na kúpe drobností. Káva na cestu, časopis, kvetina, nejaká maličkosť na potešenie detí či partnera. Sú to sice eurové položky, ale keď sa sčítajú, mesačne môže ísť o veľké čiastky. Keď má človek zlý deň, najrýchlejšia cesta, ako si zlepšiť náladu, je vytiahnuť peňaženku. Úľava a radosť, ktoré pocítite, ak si kúpite nejakú drobnosť, sú však len prchavé a stratené peniaze sa už nevrátia.

8. Na čistenie používajte prírodné prostriedky


Vodovodné batérie, na ktorých sa drží vodný kameň, spoľahlivo vyčistí obyčajný ocot. Soľ je vhodná na odstránenie mastnoty. Nečistota medzi dlaždičkami je preč raz dva s použitím jedlej sódy. Ak máte škvrny na oblečení, odstráni ich citrón. Použitím prírodných čistiacich prostriedkov nielen ušetríte, ale ešte sa budete správať ekologicky. Bežné čističe predávané v obchodných sieťach sú plné toxických látok, ktoré poškodzujú zdravie a životné prostredie. A čo si budeme hovoriť, často ani nemajú účinok, aký ich výrobcovia sľubujú.

9. Oblečenie nakupujte v secondhandoch


Nakupovať oblečenie z druhej ruky je veľmi vzrušujúce. Môžete natrafiť na kvalitné módne kúsky, ktoré vyzerajú ako nové, a zaplatíte za ne len zlomok pôvodnej ceny. A tiež pomôžete ekológii a správate sa eticky. Oblečenie predávané reťazcoch síce tiež nie je drahé, ale často je za tým vykorisťovanie šičiek, medzi nami veľakrát aj detí, niekde v Bangladéši. A to za tú cenu naozaj nestojí. Ďalšou možnosťou je nakupovať v internetových bazároch alebo si môžete oblečenie aj vymieňať, posúvať ho ďalej či prijímať od rodiny, priateľov.

10. Majte prehľad výdavkov


Veďte si výdavkový denník. Je to ten najúčinnejší spôsob, ako ušetriť, pretože jasne uvidíte, koľko toho mesačne miniete. Túto predstavu veľa ľudí nemá a potom sa čuduje, že ich peniaze miznú rýchlosťou blesku. Ak budete vedieť, čo vám ich žerie, ľahšie to stopnete.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKatkagib 22. októbra 2018 o 21:23

    A tiež sa dá dobre ušetriť na cashback portáloch, ako je napríklad » www.plnapenazenka.sk
    kde vám na účet vrátia z každého nákupu pár % z daného nákupu :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPherenike 24. októbra 2018 o 19:08

    @Katkagib (22.10.2018 21:23)

    Určite si pozriem túto stránku. Zaujímavý tip :)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPherenike 24. októbra 2018 o 19:19

    Ja mám zase doma 3 pokladničky.. 2 z 3 sa nedajú otvoriť.. do jednej vyhadzujem 1-eurovky (je keramicka a nepriehladna- nemám prehľad koľko v nej mám, ale je poriadne tažka). Do druhej vhadzujem 2€-vy - mám tam už vyše 500€ (da sa otvoriť ak potrebuje veeelmi súrne peniazky tak si ich pár vyberiem ale hneď v blízkej dobe sa ich snažím vrátiť.. Aj s úrokom :) najviac som však hrdá na moju "sklobetonku" - je v nej vyvrtany ani nie centimeter široky otvor. Každý mesiac (pár rokov) tam stočim a vsuniem bankovky. Minimálne 30€ ale aj ak mám prijem naviac tak aj to.. potom som doslova "nútená" v obchode zvážiť čo kúpim a čo vôbec nepotrebujem..
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFrela 21. decembra 2018 o 15:31

    Zastavila by som sa u bodov 4 a 6, pretože spolu súvisia, to sú podľa mňa body, kde se nedá moc obmedzovať, pokiaľ človek nechce doma chodiť v kožuchu, v zime je vzhľadom k miestu, kde sa žije treba udržovať nejakú teplotu, inak je to zlé aj pre samotnú stavbu. Takže v tomto smere možem doporučiť to riešiť napríklad cez dodávateľa ako my, kdy manžel to pravidelne každý rok sleduje a cez lacnejšieho dodávateľa teraz konkrétne Slovakia En. sa nám darí ušetriť niekoľko euro ročne.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >