Dve tretiny mladých zvažujú štúdium v zahraničí alebo tam už študujú

SITA, 20. mája 2022 o 04:11

Zlou správou je, že na Slovensko sa potom plánuje vrátiť menej ako tretina študentov.

Štúdium v cudzine je atraktívne.

Foto: Shutterstock.com

Takmer dvaja z troch mladých vo veku od 18 do 25 rokov zvažujú štúdium v zahraničí alebo tam už študujú. Mladí odchádzajú za vyššou kvalitou škôl (92 percent), pre lepšie uplatnenie sa v budúcnosti na trhu práce (60 percent) alebo si chcú život v zahraničí vyskúšať (44 percent). Vyplýva to z prieskumu Slovenskej sporiteľne, ktorý sa uskutočnil v apríli tohto roku na vzorke 700 respondentov.

Určite sa neplánuje vrátiť na Slovensko osem percent opýtaných študentov a 23 percent skôr nie. Určite sa chce vrátiť šesť percent a skôr chce prísť späť na Slovensko 24 percent. Odpovedať nevedelo 39 percent opýtaných študentov. „Takmer tretina odchádza aj preto, aby získala lepšie jazykové schopnosti a menej ako štvrtina na základe odporúčania od kamarátov,“ doplnil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Iba tretina mladých má jasno v tom, že sa chce vrátiť domov, pričom až polovica rodičov by si želala návrat ich detí späť na Slovensko. „Rodina je pre mladých jednoznačne kľúčová – domov by sa vrátili predovšetkým kvôli rodine a priateľom (72 percent), aby si založili vlastnú rodinu (35 percent) či zmenili Slovensko k lepšiemu (27 percent). Od návratu ich naopak odrádzajú nízke platy, politická situácia, korupcia či nižšia životná úroveň,“ vysvetlil Horňák.

Podľa prieskumu takmer každý šiesty rodič dokáže vykryť vzdelanie detí z bežného rozpočtu. Na štúdium svojich detí má zriadené investičné sporenie takmer pätina rodičov, klasické sporenie 17 percent. Odloženú sumu bokom má takmer desatina opýtaných. Z prieskumu tiež vyplýva, že až 85 percent rodičov potvrdilo, že má deti v zahraničí alebo zvažuje ich tam poslať.

Práca v zahraničí je pre mladých atraktívna. Iba 12 percent o nej vôbec neuvažuje. Naopak, v zahraničí plánuje pracovať 32 percent a nad prácou v zahraničí sa zamýšľa 46 percent opýtaných. Zamestnanie v zahraničí zvažujú ľudia najmä pre vyšší zárobok (85 percent), získanie lepších jazykových schopností (61 percent). Život v zahraničí by si chcelo vyskúšať 51 percent respondentov. Viac ako polovica pritom plánuje ostať v zahraničí roky či dlhodobo. Mladí na štúdium a prácu v zahraničí preferujú najmä Českú republiku (44 percent). Nasleduje Nemecko, Rakúsko a Veľká Británia. Pracovať v zahraničí plánuje viac ako polovica opýtaných roky či dokonca dlhšie.

Za posledných 15 rokov opustilo Slovensko viac ako 300-tisíc prevažne mladých ľudí. „Chceme ľudí povzbudiť k tomu, aby verili v budúcnosť na Slovensku, aby sa na našu krajinu pozerali s optimizmom a realizovali si tu svoje sny. Preto sme sa rozhodli mladých motivovať, aby sa vrátili domov,“ skonštatovala riaditeľka Brand Hubu Slovenskej sporiteľne Dáša Juríková.

Slovenská sporiteľna na stránke buducnostjevasa.sk spolu s partnermi Growni, Profesia a Innovate Slovakia prináša napríklad aktuálne pracovné ponuky na Slovensku, možnosti na rozbeh podnikania či startupov alebo stáže pre študentov, ktorí sú na vysokých školách v zahraničí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >