Doma sa nudia? 8 tipov na perfektné hry v uliciach, zabavia sa deti aj dospelí

Gabriela Bachárová, 18. augusta 2021 o 04:45

Tábory a babičky došli a vaše dieťa sa na konci prázdnin nudí doma? Dostať ho od počítača či mobilu nemusí byť jednoduché, ale skúste mu ponúknuť netradičnú zábavu v uliciach. Na elektroniku si ani nespomenie.

Vonku je zábava!

Foto: shutterstock.com

Ako sa volá váš psíček?

Túto hru môže hrať aj dieťa samo, ale oveľa zábavnejšie je to vo dvojici alebo v partii. Keď deti uvidia cudzieho psa, tipnú si, ako by sa tak asi mohol volať. Pomôckou im môže byť rasa, vzhľad či odhadovaná povaha psíka alebo aj to, ako navonok pôsobí majiteľ. Ako asi svojho domáceho maznáčika pomenoval? Po skompletizovaní tipov sa deti majiteľa opýtajú na skutočné meno psíka. Tipol si niekto správne alebo sa jeho nápad skutočnému menu podobá? Táto hra prináša veľa zábavy nielen deťom, ale poteší aj majiteľov psov, ktorí určite budú mať radosť, že sa niekto zaujíma o ich zvieratko.

Kto ako prvý uvidí...

U nás doma má veľký úspech táto hra: na začiatku sa dohodneme, aké zvláštnosti budeme hľadať na ulici. Už táto časť hry deti veľmi baví. Kto ako prvý uvidí zelené auto, človeka so psom, dámu s červenou kabelkou, dieťa pochutnávajúce si na zmrzline, firemnú dodávku s reklamným nápisom a podobne? Vyhráva samozrejme ten, kto je v pozorovacej hre najúspešnejší.

Veľká bojová hra

Ak je to s deťmi doma už na nevydržanie, vypustite ich von s bojovými úlohami, ktoré musia splniť. Medzi nimi môžu byť napríklad tieto: prines pečiatku pošty, získaj podpisy piatich ľudí na ulici, nakresli pamätihodnosť, ktorú si vyberieš, nájdi a prines zaujímavý kameň, zapíš si všetky názvy obchodov na námestí, vyber si panelák a zapíš si mená všetkých obyvateľov, nakresli všetky dopravné značky vo vybranej ulici a podobne. Vyhráva ten, kto prinesie najviac splnených úloh. Hra je vhodnejšia pre trošku staršie deti, ktoré sa už môžu pohybovať po uliciach samostatne.

Stopovacia hra

Deti milujú stopovacie hry. Do tejto sa môžete zapojiť aj osobne ako „stopovaná osoba“. Deti vás budú prenasledovať ulicami mesta či obce, pričom každé hrá samo za seba. Počas hry budete vstupovať do rôznych obchodov či budov (pošta, mestský úrad, zdravotné stredisko a podobne) a úlohou detí je, zapisovať si ich názvy. Stopujúci sa pritom snažia, aby ste ich nezbadali. Za každé spozorovanie stráca dieťa bod. Vyhráva ten, kto prinesie najviac správne zapísaných názvov budov a zároveň sa pred stopovaným dokázal čo najlepšie schovať.

Rýchlejší ako poštár

V tejto hre budete potrebovať pomoc ochotného priateľa, ktorému deti budú musieť doručiť váš odkaz. Dostanú len jeho adresu, nič iného. Ktoré bude najšikovnejšie a najrýchlejšie a odovzdá list ako prvé? Pozor, na zistenie adresy sa nesmie použiť mobil, to by bolo príliš jednoduché. Riešením je napríklad navštíviť informačné centrum a vyžiadať si mapu mesta alebo sa opýtať ľudí na ulici. Aby sa predišlo úrazom, hráči nesmú bežať. Môžu však využiť mestskú hromadnú dopravu. Priateľ každému dieťaťu potvrdí presný čas, kedy k nemu dorazilo a odovzdá mu odkaz určený pre vás. Zábava zaručená.

Pútavá orientačná hra

Deti rozdeľte do dvoj- alebo trojčlenných skupiniek. Každej dajte zoznam pamätihodností či iných zaujímavých miest vo vašom meste či obci, aj s podrobným popisom, kde ich nájdu. Ku každému miestu pripíšte kontrolnú otázku, ktorej zodpovedanie bude slúžiť ako dôkaz, že tam deti skutočne boli. Otázky môžu znieť: v ktorom roku bola postavená radnica, je vo fontáne na námestí momentálne voda, akú farbu má mestské múzeum, aké zviera chráni barokový dom na námestí a podobne? Vyhráva samozrejme skupinka, ktorá sa ako prvá vráti so správnymi odpoveďami.

Koľko si si toho zapamätal?

Zastavte sa s deťmi pri výklade kníhkupectva a povedzte im, aby si poriadne popozerali vystavené knihy a snažili sa zapamätať si čo najviac ich názvov. Potom spolu zájdite za roh, rozdajte papiere a ceruzky a vyzvite ich, aby napísali čo najviac zapamätaných kníh. Variant hry: prejdite si spolu námestie s tým, aby si deti všímali názvy obchodov a služieb. V bočnej uličke nech potom napíšu, čo všetko im utkvelo v pamäti.

Hľadaj schované príslovie

Vyberte si známe príslovie či citát a po jednotlivých slovách ho vypíšte na kartičky. Tie potom schovajte niekde v meste, na námestí, v hradnom areáli, na štadióne a podobne. Má ísť o kompaktný menší priestor. Deti budú kartičky hľadať a vetu skladať. Kartičky schovajte tak, aby boli viditeľné, keď sa k nim deti priblížia. Môžete ich položiť na pivničné okno, na schody, na plot a podobne. Hru môžu deti hrať spolu ako jeden tím.

Zdroj: Miloš Zapletal: Velká encyklopedie her (Hry ve městě a na vsi) a Ivan Brett: Hry proti nudě (101 her, se kterými bude všední den o něco veselejší)







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >