Dojímavá kniha o láske a prepojení dieťaťa s matkou už v tehotenstve nadchla aj tvrdých chlapov. Čo o nej hovorí Kuly či Petr Janda z Olympicu?

pt, 24. marca 2019 o 07:56

Malý Matejko leží na mojej hrudi. Túlime sa k sebe. Láska moja. Doslova sa na mňa prilepil ako pijavička. Malinké rúčky sa vystierajú ku mne. Bože, veď on ma chce objať. Chvíľočkami sa na mňa nežne pozerá, ešte nevládze mať otvorené očká. Ale snaží sa, veľmi sa snaží. Celý je dokonalý. Lekár stojí pri mne, dovolí mi stiahnuť rúško. Bozkávam malinké telíčko a šepkám mu do uška samé tajnosti...

Kniha má čo povedať mužom aj ženám.

Foto: 3H creative studio

Tehotenstvo, predčasný pôrod cisárskym rezom i dva mesiace v inkubátore. Dizajnérka Eny Hanks napísala svoj dojímavý príbeh so šťastným koncom v knihe Mama, nebo a ja.

Nezvyčajné na nej je to, že ho písala aj z pohľadu dieťaťa. Jej šesťročný Matej má totiž z tohto obdobia tiež vlastné prekvapivé spomienky. Dokonca ide ešte ďalej: Detailne hovorí o udalostiach, ktoré prežíval predtým, než sa narodil.

„Ide iba o nevinné detské fantazírovanie? Alebo sú to fakty s logickými úvahami, príliš zrelými na šesťročné dieťa, no miestami príliš hravými na to, aby slúžili ako vierohodné dôkazy?“ Vydavatelia pri prezentácii knihy nastoľujú otázky o „trinástej komnate našej existencie“, odpoveď nechávajú na čitateľovi.

Milan Lasica vymyslel knihe slovenský názor, Kuly ju prečítal jedným dychom.

Foto: René Miko

To, že dieťa v maternici vníma dianie okolo seba aj rozpoloženie matky, mnohí vedci potvrdzujú.

V každom prípade, kniha Mama, nebo a ja je originálna kniha, ktorú treba čítať s otvoreným srdcom i mysľou.

Prvú časť tvoria opisy tehotenstva – mesiac po mesiaci až po dvojmesačný pobyt v inkubátore, druhá časť sú dojímavé rozhovory Mateja s mamou – o vlastnej existencii, pocitoch, spomienkach na prenatálne obdobie.

„Úplne do detailov mi opísal pár situácií, ktoré sa naozaj stali. Akoby vtedy sedel vedľa mňa. Lenže Matejko bol v čase, keď sa tie situácie odohrali, ešte v brušku. Až to ma presvedčilo napísať náš príbeh,“ tvrdí autorka, jeho mama Eny Hanks.

Slovenský názov knihe dal Milan Lasica, ilustrovala ju Lucia Čermáková. Knihu vydalo vydavateľstvo 3H creative studio a komentovali ju viaceré známe osobnosti.

„V celej knihe vidím krásu rozhovoru, mama len počúva dieťa a ono rozpráva... Nikdy ma neomrzí počúvať deti, majú nám čo povedať,“ uviedla napríklad detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. „Ako psychológ vidím veľa nešťastných detí či rodičov a viem im poradiť len jedno: dieťa musí byť milované a prijímané také, aké je! Bez podmienok, bez neustálej kritiky, výčitiek a požiadaviek, aké musí a má byť. Ich vnímanie sveta, ich čarovná fantázia, zaujímavé myslenie je pre mňa stále zázračné a dokáže ma nadchnúť. Deti ma neustále prekvapujú, tak ako chlapec v tomto príbehu, a pamätajú si len tie najkrajšie chvíle, ktoré stoja zato! Tak ako táto kniha plná silných zážitkov," dodala.

Roker Petr Janda bol pri pôrode oboch svojich dcér a neubránil sa slzám.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Kniha oslovila aj hudobníkov. „Je to úžasná, vtipná, aj poučná kniha. Pri čítaní som sa ocitol doslova v trinástej komnate. Autorka ma naozaj vtiahla do deja. Zabrnkala na strunu mojej duše. Prečítal som to jedným dychom. Som rád, že aj týmto príbehom posúvame mantinely nášho chápania,“ zhodnotil líder Desmodu Mário Kuly Kollár, ktorého starší syn prišiel tiež na svet predčasne.

Petr Janda z Olympicu pri tejto príležitosti začrel do vlastných spomienok. „Bol som pri pôrode mojich dvoch dcér. Jedna má dnes šesť a druhá desať rokov. V pôrodnej sále som sa necítil veľmi dobre, vlastne sa mi tam vôbec nechcelo. Moja žena sa na môj úžas na pôrod tešila. Skoro som omdlel, keď ju nastrihli. Videl som, ako trpí, ale cítil som aj nehu, krásu, nádej... a oveľa viac, čo ani nedokážem opísať. Potom sa narodilo dieťa. Ja, starý rocker som sa rozplakal, keď som strihal pupočnú šnúru...“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >