Do lesa chodíme s taškou na odpadky a vždy do nej niečo nájdeme

Patricia Poprocká, 19. októbra 2019 o 05:29

Pri troch malých školákoch to síce nie je zero waste, zdravotná sestra Renáta Čapková sa však snaží robiť, čo môže. Miluje svoju záhradu i výlety do lesa, a pomáhať prírode učí aj svoje deti, ktoré majú 10, 8 a 6 rokov.

Renáta Čapková s rodinou.

Foto: archív Renáty Čapkovej

Sadíme stromčeky. Máme veľkú záhradu, ktorú mám veľmi rada, a buď do nej sadím kvietky alebo stromy. Teraz na jeseň je aktuálne to druhé. Vždy ma poteší, keď pribudne nový stromček. Zatiaľ tam ešte našťastie máme stále dosť miesta.

Stromom pomáhame aj pri výletoch. Často sa vyberieme do lesa a taška na odpadky sa už stala akousi neoddeliteľnou súčasťou našej batožiny. Žiaľ, vždy ju donesieme domov plnú, vždy nájdeme nejaké odpadky, ktoré tam zanechali návštevníci pred nami. No aspoň takouto troškou čistíme našu krajinu.

Doma pijeme čistú vodu, čím teda redukujeme petfľaše a zároveň aj prísun cukru deťom. Na nákupy mám textilnú tašku a vrecúška, ak je toho veľa, tak tovar ukladám rovno do krabíc, ktoré v obchode nájdem.

Kupujem ale takmer všetko. Nemám napríklad čas na to, aby som si doma vyrábala saponáty, navyše periem veľa. Deti dokážu oblečenie dosť znečistiť, takže mám už svoje osvedčené prášky, kde hľadím viac na výsledný efekt než na zloženie.

Iné to už ale pri odevoch samotných. Skutočne si nemyslím, že deti musia mať vždy všetko nové a značkové. Takže oblečenie sa dedí – mladší syn po staršom a čo sa dá, ponosí po bratoch aj Eliška. Tej však viac vecí musím kupovať, keďže je dievča. Máme jeden náš obľúbený secondhand, kam pravidelne chodievame.

Keďže deti sú už veľké, hračky nekupujeme, a hoci som vždy preferovala drevené veci, nájdu sa medzi nimi aj plastové. Nedokázala som to nejako ustrážiť. Teraz má u nás veľkú spotrebu papier – deti píšu, kreslia. Vždy využívame obe strany papiera, nie je to tak, že deti nakreslia obrázok a vyhadzujeme ho. Papier má aj druhú stranu, deťom to vždy zdôrazňujem.

Čo určite u nás nemá miesto, je jednorazový riad. Ani na detských oslavách či grilovačkách. Vždy používame náš normálny, nemyslím si, že by bol problém potom to umyť.

Vyrábam si tiež sviečky z použitého oleja a, samozrejme, separujeme odpad. Snažíme sa ho vytvárať čo najmenej, verím, že časom odhalím ešte nejaké ďalšie rezervy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa