Dnešné deti sa nevedia sústrediť. 6 rád, ako im pomôcť

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2018 o 14:39

Maťko si robí domáce úlohy, ale nie je schopný sa na to sústrediť dlhšie ako minútu, hneď niekam odbieha. Keď má prečítať pár viet zo šlabikára, narobí v tom desať chýb. Mýli si písmena či zle vysloví koncovku slova, pritom je šikovný a inteligentný. Mnoho dnešných detí trpí neschopnosťou koncentrácie, môže sa to však s pomocou rodičov naučiť.

Ak chcete mať sústredenejšie deti, veďte ich k čítaniu.

Foto: Shutterstock.com

Malé deti sa celkom prirodzene nedokážu sústrediť dlhšiu dobu. Ak sa šesťročné dieťa na niečo koncentruje pätnásť minút, je to úspech. Na druhej strane ale schopnosti sústredenia sa neprospieva ani súčasný životný štýl. Nielen na dospelých, ale aj na deti útočí veľké množstvo podnetov, ktoré koncentráciu narušujú.

Častý je aj negatívny príklad rodičov. Ako sa má sústrediť dieťa, ktoré vidí, že jeho mama drží v jednej ruke telefón, pri tom sa pozerá na televíziu a ešte robí večeru? Rodičia sú pre deti vzorom úplne vo všetkom a napodobňujú ich. Keď sa teda budete najbližšie sťažovať, že vaše dieťa sa na nič nevie koncentrovať, skúste sa zamyslieť, ako ste na tom vy a aký obraz potomok vidí, keď vás sleduje.

Okrem vlastného príkladu schopnosť sústredenia sa u dieťaťa podporíte aj ďalšími jednoduchými, a pritom účinnými opatreniami.

1. Predčítajte im a veďte ich k čítaniu


Mnoho rodičov prestáva deťom čítať, keď sú schopné lúskať vety samy. Pokojne ale môžete predčítať aj školákom. Zároveň dieťa veďte k tomu, aby sa tejto aktivite venovalo aj samo. „Čítanie podporuje schopnosť koncentrácie tak ako žiadna iná kognitívna činnosť,“ hovorí Petra Thorbrietz, autorka knihy Sústreď sa!

2. Nech sa niečo učia spamäti


Keď chodili do školy rodičia dnešných detí, stále sa niečo učili naspamäť. Súčasný vzdelávací model od toho do veľkej miery ustúpil. Ak však chcete podporiť u dieťaťa koncentráciu, učte sa spolu s ním spamäti básničky či kratšie texty, populárne piesne.

3. Dobré sú aj pamäťové hry


Schopnosť koncentrácie posilňujú aj rôzne pamäťové hry, ako sú pexeso alebo dobble. Existujú tiež hry, kedy sa jednotliví hráči chvíľu koncentrujú na predmety nakreslené na obrázku a potom musia správne odpovedať na otázky, napríklad Akú farbu očí malo dievčatko? Zadovážte tiež dieťaťu dostatok puzzle. Kým ich dá dohromady, poriadne si precvičí svoju schopnosť sústrediť sa.

Môžete sa tiež hrať pamäťovú hru na vytváranie slovných reťazcov typu Balím si kufor na dovolenku a dám si doň plavky... Hráči postupne pridávajú nové predmety, ale musia zopakovať aj všetky predchádzajúce. „Rozprávajte tiež dieťaťu nejaký príbeh a potom ho poproste, aby vám ho prerozprávalo. Veľmi zábavné je tiež rozvíjať príbehy v skupine, vymýšľať komplikované deje a napriek tomu nestratiť niť,“ odporúča Petra Thorbrietz.

4. Uvoľňujúce cvičenie tiež pomôže


Stres negatívne ovplyvňuje duševnú činnosť, vrátane sústredenosti. A netýka sa len dospelých. Deti ho zažívajú v škole i doma. Snažte sa preto o dobrú domácu atmosféru, správajte sa k potomkovi láskavo, nemajte prehnané očakávania. A skúste ešte niečo navyše. Aj pre deti je vhodný takzvaný autogénny tréning, kedy cvičiaci striedavo uvoľňuje a napína jednotlivé svaly. Koncentráciu podporuje aj cvičenie jogy. Môžete dieťa prihlásiť na krúžok detskej jogy alebo si s ním zacvičiť doma.

5. Vezmite dieta na výlet do fantazijných krajín


Rodičia nesústredených detí môžu vyskúšať aj metódu, ktorú často využívajú vo svojej praxi psychológia. Dieťa si ľahne a vy mu rozprávate napríklad o výlete do fantazijnej krajiny. Potomok si do podrobností predstavujete všetko, čo mu hovoríte. „Snažte sa pritom osloviť čo najviac zmyslov. Rozprávajte mu, aké je tam teplo alebo zima, či je krajina tvrdá alebo mäkká, drsná alebo hebká,“ radí autorka knihy.

6. Pozornosť venujte písaniu a kresleniu


Tieto činnosti tiež podporujú schopnosť koncentrovať sa. Dieťa môže precízne vykresľovať tvar písmen. Nechajte ho tiež, nech vymaľúva mandaly, ktoré majú aj relaxačné účinky.

Aká je jeho motivácia?


Školák sa bude lepšie sústrediť, ak bude vedieť, prečo sa učí. Rozprávajte sa s ním o tom, prečo je dôležité vedieť písať, čítať, počítať, učiť sa rôzne predmety. Nech samo skúsi povedať, čo mu učenie sa môže dať do života. Je samozrejmé, že ak dieťa do učenia nútite a vediete s ním každodenné boje, aby sa už konečne začalo venovať práci, jeho schopnosť koncentrovať sa bude menšia. Samo by malo mať vnútornú motiváciu sa učiť.

Upratané a príjemné miesto na učenie


Miesto, kde sa dieťa učí alebo si píše úlohy, by malo byť upratané. „Poriadok uľahčuje prácu. Uprataný písací stôl pomáha koncentrovať sa na to podstatné,“ hovorí Petra Thorbrietz. Miesto mu môžete spríjemniť tým, že mu napríklad urobíte obľúbený čaj. Dieťa by nič nemalo vyrušovať, súrodenci, rodičia ani hudba. Je dobré, ak si potomok vytvorí rituál, ktorý mu pomôže lepšie vkĺznuť do školských povinností. K nemu patrí určený čas, kedy sa učí.

Ako dlho vydrží sústrediť sa?


Od dieťaťa nemôžete čakať, že sa bude koncentrovať neobmedzene dlhý čas. Prváci a druháci by nemali na domácich úlohách pracovať dlhšie ako tridsať minút, tretiaci a štvrtáci najviac jednu hodinu, žiaci piatej a šiestej triedy 90 minút a starší žiaci maximálne dve hodiny. Medzitým je samozrejme dobré robiť si kratšie prestávky.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >