Dieťa sa môže utopiť bez kvapky vody v pľúcach. Počuli ste už o suchom utopení?

Gabriela Bachárová, 9. augusta 2022 o 04:55

Stačí, ak rodič hodí v bazéne dieťa do vody, to sa napije trocha vody a v tom najhoršom prípade môže zomrieť na udusenie v dôsledku kŕčov hrtana.

Od radosti k nešťastiu býva niekedy blízko.

Foto: Shutterstock.com

Pri utopení dochádza k zaduseniu sa, a to buď vniknutím vody do pľúc, alebo kŕčom v hrdle, ktoré zúžia dýchacie cesty. Vtedy ide o takzvané suché utopenie, pretože k úmrtiu nedochádza v dôsledku priameho topenia sa. Pri suchom utopení sa do organizmu síce dostane len málo vody, tá však môže dopadnúť na hlasivky a vyvolať reflexné kŕče takzvanej hrtanovej záklopky. Kŕče zúžia alebo celkom uzatvoria dýchacie cesty a postihnutý sa začne dusiť. A to bez toho, aby sa voda dostala do pľúc.

V tých najtragickejších prípadoch postihnutý zomiera, jeho smrť však nenastáva v dôsledku vody v dýchacích cestách, ale kvôli nedostatku kyslíka. K nešťastiu je v tomto prípade blízko, ani nemusíte dieťa hádzať do vody, stačí, ak si na celkom malú chvíľu ponorí hlavu do vody. K takej tragédii môže typicky prísť, ak rodičia nechajú malé dieťa na minútu samé v bazéniku, kde je len minimum vody, zo desať pätnásť centimetrov. Nebezpečná môže byť aj taká zábava ako špliechanie sa vodou v bazéne.

Rodičia často ani len netušia, že niečo také ako suché utopenie existuje. Po každom podozrivom naloganí sa či vdýchnutí vody by mala nasledovať návšteva lekára, hoci len preventívna. Dobrou správou je, že suché utopenie nie je také časté, avšak ani nie zanedbateľné, k vniknutiu vody do pľúc nedochádza asi v desiatich až dvadsiatich percentách prípadov utopení.

Vo väčšine prípadov dôjde po strate vedomia k povoleniu kŕčov a obnove dýchacích funkcií, avšak ak dieťa vdýchlo viac vody, tá môže začať prenikať do pľúc, pretože má už voľnú cestu a hrozí klasické mokré utopenie.

Nešťastný prípad aj na Slovensku

Suché utopenie bolo najpravdepodobnejšou príčinou úmrtia štvorročného chlapčeka na termálnom kúpalisku Vadaš v Štúrove pred šiestim rokmi. Otec vyhadzoval svojho malého syna Viktora do vzduchu tak, že ho nechal padnúť do vody a hneď ho vytiahol. Stačilo to však na to, aby sa dieťa napilo vody.

Chlapcovi nebolo po pádoch do vody dobre, otec ho teda ukázal plavčíkom, tam však upadol do bezvedomia. Niekoľkokrát sa mal prebrať, no nakoniec zomrel, nepomohlo ani dvojhodinové oživovanie.

Deťom vo vodných radovánkach určite v lete nebráňte, no dávajte pozor, ako sa hrajú a tie najmenšie nespusťte z očí, pretože k tragédii je vždy bližšie, ako si myslíme.

Pozor, k suchému utopeniu nemusí prísť len v dôsledku uzatvorenia hrtanovej záklopky, ale aj pri plávaní s plným žalúdkom a následnom vdýchnutí žalúdočného obsahu do pľúc.


Okrem mokrého a suchého utopenia existuje ešte aj takzvané sekundárne utopenie. Ako sa už pred časom vyjadril Igor Baran z Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža, dochádza k nemu pri poraneniach krčnej chrbtice po skokoch do vody, pri rozšírení ciev z chladu s následným kolapsom po skokoch do studenej vody, pri cievnych mozgových príhodách, srdcových epizódach alebo pri pľúcnej vzduchovej embólii.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >