Detské oslavy už nie sú tým, čím bývali. Hitom sú párty

Patricia Poprocká, 16. novembra 2018 o 06:00

Staré dobré oslavy, keď sa kamaráti hrali u niekoho na návšteve doma a sami si vymysleli, ako sa zabavia, sú dnes zrejme naozaj staré, v móde sú detské párty. A to nielen narodeninové. Z Ameriky k nám prišiel zvyk halloweenskych párty, mamičky však pre potešenie svojich detí usporadúvajú aj iné – mikulášske, či oblátkové, na ktorých pečú vianočné pochúťky.

Oslavy a hry doma? Kdeže! Hitom sú dnes párty v detských centrách.

Foto: shutterstock.com

„Naposledy sme boli na halloweenskej party u dcérinej spolužiačky. Bolo to naozaj dokonale pripravené – v záhrade na stromoch visel akože obesenec, v záhrade boli vytvorené náhrobky upíra a ďalších strašidiel, a deti mali úlohy, ktoré mali splniť. Aj sa trocha báli, ale veľmi ich to bavilo,“ opisuje Silvia, matka osemročnej dcéry. Ako dodáva, muselo stáť veľa námahy pripraviť také niečo.

Aj ona sama pred časom pripravila párty, ale v detskom zábavnom centre. „Dcéra tam rada chodieva vo svojom voľnom čase, no a na narodeniny chcela mať oslavu tam, tak sme jej ju teda objednali,“ vysvetľuje.

Oslava v detskom centre má od narodeninovej, ako sme ju poznali v našom detstve, veru ďaleko. Kým kedysi sa prišlo na návštevu domov, kde deti čakala torta, nápoje, nejaké tyčinky a potom si deti sami vyberali, čo idú robiť - či sa hrať, spievať si alebo tancovať, dnes to majú v rukách profesionáli.

"Má to klasický scenár – gratulácie, darčeky, hry, torta... Asi dvojhodinová oslava,“ zhŕňa Silvia. Deti zoberie animátorka, a pod jej taktovkou viacmenej celá oslava prebieha. Deti sa hrajú buď spolu alebo v priľahlom detskom kútiku, animátorka im potom nakrája a rozdelí tortu. „Deťom tam ešte treba objednať jedlo, napríklad pizzu, aj nápoje,“ opisuje Silvia, ktorá takýchto akcií absolvovala už viacero.

Cena párty v detskom centre vyjde pre zhruba desať detí od 100 do 150 eur, podľa miesta a občerstvenia. Mamičky si to pochvaľujú, pretože im ubudnú starosti doma. Za poplatok sa o všetko postarajú iní, navyše sa deti cítia dôležito, na chvíľu sa dostanú do roly dospelých, ktorí oslavujú v reštauráciách. Dve hodinky sa zabavia, a plné zážitkov idú domov, kde je upratané a rodina sa môže nerušene venovať svojim každodenným záležitostiam.

„Chápem tieto výhody, osobne by som ale asi toto pre svoje dieťa neurobila. Neviem sa ubrániť dojmu, že je to príliš komerčné, a ako keby nadiktované. Áno, pre rodičov aj deti je to jednoduché, bezpracné. Ale deťom vymýšľa program niekto iný, oni len vykonávajú, čo im niekto káže. Chýba mi tam ich tvorivosť, ich vlastná voľba,“ zamýšľa sa Marcela, matka sedemročného syna.

Ona uprednostňuje oslavy vonku. „U mojich rodičov sa na záhrade zídeme celá rodina, varí sa guľáš, alebo sa niečo griluje. Ak bude chcieť syn v budúcom roku oslavovať s kamarátmi, tiež by som bola asi za niečo podobné. Alebo nech skrátka prídu deti k nám, a deti nech si v synovej izbe urobia vlastný program. Žiadne párty, i keď je to trend doby.“

Čím väčšie deti, tým bývajú dnešné oslavy komornejšie. Staršie deti už vytvárajú užšie skupinky, po troch štyroch. Takže niekedy už tieto staršie deti majú kinopárty – pozývajúca mamička zaplatí kino a niečo k tomu. Oslavy sa však dnes už robia aj vo welness či fastfoodoch, komercia ponúka naozaj pestrý výber.

„Osobne si myslím, že tento nový druh osláv deťom nahrádza spoločné hranie vonku. Najmä vo väčších mestách sa v tejto dobe už deti nemajú vonku veľmi ako stretnúť, tak to rodičia riešia takto. Ako sa vyjadrila jedna z mamičiek na párty – aspoň sa utuží kolektív,“ mieni Silvia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >