Deti si chceme vychovávať sami! Proti povinnej škôlke sa časť verejnosti búri

Patricia Poprocká, 24. mája 2019 o 05:02

Povinné škôlky pre všetky päťročné deti na Slovensku sú o krok bližšie k uzákoneniu, zákon poslanci posunuli už do druhého čítania. Nie všetci rodičia s tým však súhlasia, spísali preto petíciu, v ktorej žiadajú zachovať slobodnú voľbu.

Nie všetci rodičia sú inštitucionálnou výchovou nadšení.

Foto: shutterstock.com

Zavedenie povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti rozdeľuje verejnosť, vrátane odbornej. Tým, že vládna koalícia zmenu navrhla prostredníctvom poslaneckého návrhu zákona, obišla celospoločenské pripomienkové konanie a situácia sa ešte viac vyostrila. Zároveň sa tým aj znížila možnosť v rámci širokej odbornej diskusie pravidlá čo najviac vylepšiť, prípadne nájsť kompromis medzi oboma tábormi.

Štát chce povinnou škôlkou dosiahnuť lepšiu pripravenosť detí na školu, najmä tých z rómskych osád a iných sociálne vylúčených skupín. Podporovatelia argumentujú tým, že povinná predškolská dochádzka je bežná aj v zahraničí. Ako sme písali pred časom aj na ahojmama.sk, napríklad vo Švajčiarsku nastupujú do školy už štvorročné deti.

Či a čo je dobré, možno určite polemizovať. Väčšinou však nestačí zo zahraničia prebrať nejakú vekovú hranicu alebo jednu čiastkovú vec, dôležitý je celkový systém – čo sa deti učia, ako sa k nim pristupuje.

Na Slovensku oproti zámerom štátu stojí skupina rodičov, ktorí chcú svoje deti vychovávať sami. Časť mimovládnych organizácií združených okolo Aliancie za rodinu spustilo dokonca petíciu proti povinným škôlkam, ktorú zatiaľ podpísalo vyše šesťtisíc ľudí.

„Ústava SR nepozná materské škôlky ako súčasť povinnej školskej dochádzky. Hovorí iba o práve na bezplatné vzdelanie pri základných, stredných a vysokých školách,“ upozorňujú v nej napríklad.

Zdôrazňujú tiež, že výchova detí patrí rodičom, nie štátu. „Návrh uráža všetky matky a otcov, lebo predpokladá, že nie sú schopní ani len pripraviť svoje deti na školskú dochádzku,“ vravia organizátori petície. Pripomínajú, že „ideologické režimy sa snažili cez inštitucionalizované vzdelávanie ovplyvňovať čo najmenšie deti vo výchove a odoberať rodičom právo na výchovu svojich detí.“

Proti predloženému návrhu je aj časť opozičných poslancov. „Miesto v škôlke má byť službou pre rodičov, nemá to byť povinná kontrola, byrokracia, nepríjemné zážitky pre deti. Vyzývam preto vládu, aby tento návrh zákona stiahla,“ pripomína napríklad Veronika Remišová (OĽaNO).

Štát navrhuje rodičom, ktorí nedajú svoje dieťa do škôlky, pokutu 331 eur. Okrem toho nerieši situáciu samotných škôlok a ich zriaďovateľov, keď nie je dostatok miest pre všetkých záujemcov. „Rýchly návrh zákona o zavedení povinnej škôlky pre všetky päťročné deti situáciu ešte zhorší. Máme nedostatok učiteľov. Schválením návrhu päťročné deti vytlačia zo škôlky tie mladšie. Najhoršie to bude pre trojročné deti,“ myslí si poslankyňa Simona Petrík (Spolu).

Návrh podľa predkladateľov petície navyše nezohľadňuje deti v špecifických situáciách, napríklad ak sú v starostlivosti adoptívnych rodičov alebo pred nedosiahli dostatočnú mieru pripravenosti na školu. „Môže znevýhodniť deti s fyzickým či mentálnym hendikepom, ktoré sú v súčasnosti predprimárne vzdelávané s asistenciou rodičov v domácom prostredí alebo v špecializovaných zariadeniach (stacionáre, kluby, komunitné škôlky),“ upozorňujú.

Svoje dôvody majú obe strany. To je ďalší dôvod na rokovanie a hľadanie riešenia.


ANKETA:

Podporujete povinnú škôlku pre päťročné deti?

37,6%



50,3%



12,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 24. mája 2019 o 18:21

    Deti zo socialne slabych rodin ako napr. romske osady potrebuju uplne iny pristup, napr. ako robi projekt. www.cestavon.sk. Oni potrebuju aby prisla skolka za detmi, bieco na sposob nasich lesnych skolok. Aby sa detom pacilo byt v skolke a zaroven boli blizko pri svojich rodinach, lebo ich rodiny ziju omnoho silnejsie a kompaktnejsie ako nase. Aby tam napr. nemuseli riesit, ci maju super ciste oblecenie, ale aby im stacilo aspon to, co maju.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >