Deti a chlad. Prečo ich netreba ani do mrazov naobliekať

Patricia Poprocká, 26. januára 2022 o 05:00

S dieťaťom na mráz. Treba ho naobliekať, zakryť mu tvár, nezabudnúť na rukavice alebo ho pre istotu nechať radšej hrať sa v teplej izbe?

Hurá, sneh!

Foto: Shutterstock

Extrémne mrazy, pre ktoré by deti naozaj nemohli von, na Slovensku nemáme. V zásade stále platí, že deti majú a môžu byť na čerstvom vzduchu za každého počasia. To chladné im prekáža dokonca menej ako dospelým a – ako každému – dokonca prispieva k vyššej odolnosti.

Deti chlad znášajú lepšie, pretože na rozdiel od dospelých majú v tele väčšie zásoby hnedého tuku, ktorý dokáže generovať teplo a chrániť ich. Preto sa dokážu vonku bez problémov hrať celé hodiny a ani nepotrebujú byť naobliekané tak, ako si ich rodičia či prarodičia často mylne myslia. S pribúdajúcim vekom tieto zásoby hnedého tuku klesajú, aktivovať si ich v dospelosti môžeme práve častým kontaktom s chladom.

Bábätkám je najlepšie v nosiči

Aj v mrazivom počasí teda môžu rodičia bez problémov ísť na prechádzku aj s bábätkom. Oveľa pohodlnejšie než ho babušiť v kočíku je dať si ho do nosiča. Okrem toho, že nosenie je pre dieťa prirodzenejšie a prospešnejšie, rodič ho v chladnom počasí zahrieva aj vlastným teplom. V prípade veľkých mrazov je možné naviazať si dieťa do šatky či nosiča pod kabátom, prípadne ho ešte prekryť dekou.

Chrániť treba akurát jemnú detskú pokožku na tvári, ktorú mráz ľahko spáli. Na výber sú krémy alebo prekrytie látkou. Aj v takom prípade má nosenie výhodu – vo veľkých mrazoch si môže bábätko pod kabátom vytvoriť teplejší priestor a opiera si hlavu o matkinu hruď, čo je tiež zdroj tepla.

Babušenie sa nevypláca

U väčších detí je to jednoduchšie, tie už dokážu povedať, či a na akú časť tela im je zima, či už sa im žiada ísť do tepla alebo naopak, či chcú ešte zostať von, a podobne. Tu rodičom stačí iba počúvať a vyhovieť potrebám dieťaťa.

Zbytočne ich naobliekať netreba – ak sa deti spotia, môže to spôsobiť väčšie nepríjemnosti. Oplatí sa však možno investovať do funkčného oblečenia, ktoré deťom zaručuje tepelný komfort i priedušnosť pri zimných aktivitách. Z ďalšieho oblečenia sú asi najžiadanejším kúskom rukavice, najmä pri stavaní bunkrov či snehuliakov alebo pri guľovačke bývajú nevyhnutné. No a potom čiapky, ktoré zabraňujú úniku tepla. Sú však aj deti, ktoré čiapky nemusia, vystačia si s čelenkou, prípadne aj bez nej. V zápale hry mnohé znesú aj sneh v topánkach...

Nechať deti hrať sa vonku teda možno bez obáv. Sú odolné, tak ich v tom podporme. Keď im bude chladno, oznámia nám to samé.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >