Zjednodušujte čo sa dá, do prác zapájajte aj deti. Desať praktických zásad dnešného rodiča, odkiaľ čerpať pokoj a silu

Patricia Poprocká, 3. októbra 2022 o 04:41

Byť rodičom nie je vždy ľahké, neraz sme to však aj my sami, kto si túto krásnu rolu zbytočne sťažuje. Ako si uchovať energiu a načerpať pokoj a tešiť sa z každodenných drobností i starostí, ktoré život s deťmi prináša? Tu je 10 múdrych rád.

Zdrav vzťahy, dôvera v deti a prítomný okamih, základné piliere spokojného života.

Foto: Shutterstock.com

Spísali ich odborníci zo združenia Tisíc tvárí radosti, ktoré sa zameriava na zdravý emočný vývoj detí a ich rodičov.

Zjednodušujte všetko, čo sa dá

Od prípravy jedál cez upratovanie až po ukladanie detí do postele či cestovania na výlety. Nemusí byť vždy všetko dokonalé, niekedy stačia naozaj nevyhnutné úkony k spokojnosti všetkých. V jednoduchosti je krása.

Neriešte súrodenecké hádky

Ste rodič, nie rozhodca ani sudca. Deti sa musia naučiť dohodnúť samé, vytýčiť si vzájomné hranice, vy im len verte, že to dokážu. Vypočujte, uznajte každému tú jeho pravdu a – nechajte zvyšok na nich.

Zapájajte deti

Nech pekne pomáhajú so všetkým, s čím dokážu. Má to viac pozitív – trávite čas s deťmi, venujete im pozornosť, zároveň robíte, čo treba (napríklad v domácnosti). No a potom, keď je práca hotová, máte všetci voľný čas pre seba.

Dopĺňajte energiu skôr než sa vyčerpáte

Nemôžete vždy zvládať úplne všetko, uspokojte sa s možným. Aj to postačí, menej je niekedy viac. Akokoľvek veľa stihnete či nestihnete, vedzte, že vždy je to dosť.

Dôverujte detskému vývoju

Netrápte sa zbytočne nad tým, čo vaše dieťa ešte nevie, v čom zaostáva. Všetko má svoj čas a čo dieťa potrebuje, naučí sa v správny čas. Porovnávanie s inými deťmi či s vašimi očakávaniami jednoducho stopnite.

Žite v prítomnosti

Naučte sa to od svojich detí. Vychutnávať si okamih, každú chvíľku tu a teraz, neriešiť problémy v práci či budúce udalosti. Jednoducho tú chvíľu, ktorú trávite s dieťaťom, buďte s dieťaťom.

Zameriavajte sa na dobré

Nehovorte o negatívach, zameriavajte sa na to, čo chcete. Ako odporúča Tisíc tvárí radosti: Vytvárajte si pekný domov, do ktorého sa dieťa rado pridá.

Nezakazujte, neprikazujte

Čo teda? Opisujte. Tak, aby ste upútali detskú pozornosť, aby dieťa samé chcelo robiť to, kam ho chcete nasmerovať.

Prijímajte to, čo je

„Svet mi nič nedlhuje a je v poriadku chcieť viac alebo inak. A je v poriadku prijať, že teraz je to práve takto,“ vysvetľuje prosto Tisíc tvárí radosti.

Obklopujte sa zdravými vzťahmi

Nebojte sa povedať nie, ak vás niekto psychicky vyčerpáva, ak sa neustále sťažuje, ohovára druhých alebo naprázdno klebetí. Vzťahy s druhými ľuďmi nás majú napĺňať, prinášať nám do života niečo pekné, trieďte podľa toho.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >