Všetko o chorobách, ktoré prenášajú kliešte. Nie sú to len borelióza a encefalitída

Gabriela Bachárová, 10. júla 2019 o 13:00

Počet ľudí, ktorých prisatý kliešť nakazil nepríjemným ochorením, neustále rastie. Alebo snáď nemáte vo svojom okolí nikoho, kto by sa liečil s lymskou boreliózou? Možno ste to aj vy sami.

Kliešť je síce malý, ale veľmi nebezpečný.

Foto: Shutterstock.com

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied uvádza, že na Slovensku vzrástol počet ochorení na lymskú boreliózu v posledných rokoch takmer o polovicu, presnejšie asi o 40 percent, čo je už pomerne veľký nárast.

Odhaduje sa, že až do 80 percent kliešťov môže byť nakazených touto nebezpečnou chorobou, zatiaľ čo ďalšie ochorenie, kliešťovú encefalitídu, má „len“ do desať percent kliešťov. Okrem týchto dvoch najčastejších chorôb prenášajú kliešte aj niekoľko ďalších, na ktoré je treba myslieť, keď sa začnete cítiť zle a pred časom ste zo svojho tela odstraňovali tohto nemilého živočícha.

Aké choroby teda kliešte prenášajú, aké majú príznaky a aká je liečba?

Lymská borelióza: škvrna sa objaviť nemusí

V prípade lymskej boreliózy platí, že ak kliešťa odstránite bezprostredne po prisatí, riziko prenesenia nákazy je veľmi nízke. Deje sa tak najskôr po dvanástich hodinách.

Prvým príznakom lymskej boreliózy býva červená škvrna, ktorá sa objavuje po niekoľkých dňoch až týždňoch po prisatí. Môže dosahovať aj prekvapujúco veľké rozmery. Škvrna má v strede akoby machuľu, okolo nej je neporušená koža a okolo tej zasa červený kruh. Objaviť sa môže kdekoľvek na tele, nielen v mieste prisatia kliešťa.

Ak sa škvrna objaví, je to svojím spôsobom dobrá správa, pretože dáva istotu, že sa človek nakazil a môže sa okamžite začať s liečbou, a to ešte predtým, než ochorenie preukážu krvné testy. Protilátky sa totiž v krvi ukážu najskôr po dvoch troch týždňoch. Problémom je, že škvrna sa prejaviť vôbec nemusí, čo sa deje pomerne často. „Z celkových príznakov je prítomná horúčka, triaška, bolesti svalov, únava,“ uvádza pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami.

U detí môžu okrem toho vzniknúť uzlíky na koži ušného lalôčika, nosa, prsnej bradavke, u chlapcov na miešku. „Uzlík je modročervený, vo veľkosti hrášku, ale môže mať až päť centimetrov. Môže sa objeviť aj o niekoľko týždňov či mesiacov po prisatí,“ popisuje lekárka.

V neskorom štádiu choroby sa objaví bolestivý zápal kĺbov, často na kolene, členku či lakti. „Prítomné sú aj neurologické príznaky – bolesti hlavy, tuhá šija, poruchy citlivosti či hybnosti končatín, bolesti končatín, obrna tvárového nervu. Infekcia môže postihovať aj srdcový sval,“ vymenúva Monika Antošová.

Lymská borelióza sa lieči príslušnými antibiotikami, a to v dĺžke najmenej troch týždňov. Veľa pacientov podstupuje aj dlhodobejšiu liečbu. Veľmi dôležité je nasadiť lieky včas, v opačnom prípade nemusia zabrať.

Kliešťová encefalitída: mozog v ohrození

Zatiaľ čo lymskú boreliózu môžete dostať na území celého Slovenska, pre kliešťovú encefalitídu je typické, že nakazené kliešte sa vyskytujú len v jednotlivých ohniskách, nie všade. Prehľad, kde hrozí vyššie riziko nákazy, si môžete pozrieť na tomto odkaze na webe Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Kliešťová encefalitída je kliešťový zápal mozgu. Na rozdiel od lymskej boreliózy kliešťovi stačí na prenos ochorenia len niekoľko sekúnd. Choroba sa prejaví v priemere za desať až štrnásť dní od prisatia. Podľa Moniky Antošovej až u 70 percent postihnutých má ochorenie dvojfázový priebeh. „Prvá fáza sa podobá chrípke. Prítomná je zvýšená teplota, bolesť hlavy, slabosť, bolesti kĺbov a svalov, nechutenstvo, pocit na vracanie. Táto fáza trvá dva až tri dni,“ uvádza pediatrička.

Po siedmich až desiatich dňoch sa objavuje druhá fáza – postihnutie mozgu. Prejavuje sa vysokou horúčkou, silnými bolesťami hlavy, nevoľnosťou či vracaním. Dieťa neznesie svetlo, je podráždené. „Stav sa môže do dvoch týždňov upraviť alebo zápal pokračuje. Môžu sa objaviť poruchy vedomia a prechodné ochrnutie niektorých častí tela. Ochorenie môže trvať aj niekoľko týždňov.“

Deti môžu dostať aj ľahšiu formu choroby, ktorá sa podobá bežnému nachladnutiu. Príznaky postihnutia mozgu nie sú. Stav sa upraví samovoľne. Ak je to však vážnejšie, dieťa musí byť hospitalizované. Účinná liečba však neexistuje. Môžete sa ale nechať očkovať.

Ďalšie časté mikroorganizmy, ktoré sa môžu z nakazeného kliešťa dostať do ľudského organizmu, sú:

Rickettsie

Týmito mikroorganizmami je nakazených podľa informácií Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied päť až desať percent kliešťov. Príznakmi ochorenia sú horúčka, vyrážky, zväčšenie lymfatických uzlín, bolesť hlavy, svalov, nevoľnosť, zvracanie, postihnutie vnútorných orgánov, bolesti brucha, zápal mozgu, zníženie krvného tlaku, akútne zlyhanie obličiek, dýchacie ťažkosti.

„Najrozšírenejšie rickettsiálne ochorenie na Slovensku je tibola. Prejavuje sa vznikom nekrotickej lézie (odumieranie kože) v mieste pricicania kliešťa a bolestivým zdurením lymfatických uzlín,“ uvádza centrum.

Anaplasma phagocytophilum

Infikovaných je do 12 percent kliešťov. Symptómy: horúčka, bolesť hlavy a svalov, letargia, strata váhy, zápal kĺbov, zažívacie problémy.

Babézie

Infikované sú asi tri percentá kliešťov. Pomerne nebezpečné. Nákaza sa prejavuje nevoľnosťou, teplotou, potením, triaškou, zvracaním či hnačkou. V najťažších prípadoch môže nastať až zlyhanie orgánov.

Bartonely

Infikované je asi jedno percento kliešťov, ale ochorenie prenášajú aj blchy. Postihuje hlavne ľudí s oslabenou imunitou. Symptómy: chrasta, horúčka, bolesť svalov, kĺbov, hlavy, chrbta, očí, závrate.


Ako sa proti kliešťom chrániť?

Čo odporúča Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied

Na ohrozených miestach si dávajte pozor
Kliešte sa môžu vyskytovať všade, kde sa nachádza vyššia tráva a zopár kríkov. Dôležitá je dostatočná vzdušná vlhkosť. Kliešte môžete nájsť v lesnom poraste, na lúkach, pasienkoch, na rozhraní lesa a lúky, pozdĺž lesných ciest a vodných tokov. Vyskytujú sa nielen vo voľnej prírode, ale aj v lokalitách, ako sú záhrady, mestské cintoríny, parky, lesoparky, rekreačné zóny.

Používajte ochranné prostriedky
Noste svetlé oblečenie, dlhé nohavice, dlhé rukávy a uzavretú obuv. Šaty, topánky a odkryté miesta pokožky je dobré ošetriť repelentnými prostriedkami. Okrem repelentov obsahujúcich syntetické látky (napríklad deet) sú na trhu aj repelenty na prírodnej báze. Taktiež je možné vyrobiť domáci repelent z komerčne dostupných esenciálnych olejov používaných v aromaterapii. Syntetické repelenty chránia pred kliešťami v závislosti od koncentrácie účinnej látky až 4 hodiny, prírodné repelenty treba aplikovať približne každé dve hodiny. Recepty na účinné domáce repelenty nájdete na tomto odkaze.

Dôkladne si skontrolujte celé telo
A to po návrate z prírody v priebehu niekoľkých najbližších dní. Kliešte si môžete priniesť vo veciach aj na odeve. Ak nájdete pricicaného kliešťa, treba ho rýchle a bezpečne odstrániť. Miesto pricicania kliešťa dezinfikujte. Poznačte si dátum pricicania.


Ako kliešťa vybrať?

Názory sa rôznia. Má sa kliešťom kývať zo strany na stranu, točiť ním, vytrhnúť ho jednorazovo? Keď si prečítate odporúčania viacerých lekárskych inštitúcií, uvidíte, že nemajú rovnaký názor a ich rady sa v čase neustále menia. V súčasnosti je asi najrozšírenejším spôsobom jemné vykývanie z jednej strany na druhú. V žiadnom prípade však na kliešťa nelejte olej ani ho ničím nemažte, zvýšili by ste tak riziko, že do rany vrhne infekčný obsah.

Ak chcete vedieť, či bol vytiahnutý kliešť nakazený lymskou boreliózou či niektorými ďalšími chorobami (zisťuje sa prítomnosť mikróbov rickettsia, anaplasma, babesia a bartonella, nie však pôvodca kliešťovej encefalitídy), môžete ho poslať do Virologického ústavu na preskúmanie, viac informácií tu.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >