Čo sa stane, ak vo výchove občas porušíte pravidlá

Patricia Poprocká, 20. apríla 2021 o 04:37

Aj keď by vo výchove mali platiť jasné pravidlá, raz za čas ich porušiť vôbec nie je na škodu, naopak. Nebojte sa občas dovoliť školákovi pozerať večer futbal, kúpiť mu trojitú zmrzlinu pred jedlom či privrieť oči nad šialeným účesom vašej teenagerky. Výnimky, ale naozaj výnimočné a vhodne načasované, majú svoje miesto.

Dovoliť deťom raz za čas to, čo by ste im za normálnych okolností nedovolili, môže byť za určitých okolností vo výchove veľmi prínosné pre celú rodinu.

Foto: Shutterstock.com

„Vo výchove je dôležitá zásadovosť, jasnosť a predvídateľnosť, ktorá dieťa ukotvuje a dáva mu pocit bezpečia. Ale to neznamená, že vybrané výnimky, raz za čas, by boli chybou,” vraví psychologička Dana Comas z Alma centra pre zdravý vývin.

Chvíle, ktoré sa vymykajú každodennej rutine, zostávajú podľa nej zapísané v pamäti detí ako výrazné spomienky a majú pre ne veľmi silný emocionálny náboj. „Ukazujú dieťaťu, že aj rodič vie byť niekedy spontánny, že nie vo všetkom a vždy musíme byť rigidní,” spresňuje s tým, že takéto vybočenie z pravidiel môže zlepšiť vzájomný vzťah detí a rodičov, spoločný zážitok ich zblíži a prepojí.

Platí to aj pre niektoré na prvý pohľad negatívne zážitky, keď sa napríklad vrátite domov hladní a pri prázdnej chladničke musíte z minima zásob narýchlo improvizovať, keď musíte niekde veľmi dlho čakať, prípadne keď sa na turistike nachodíte viac než ste pôvodne očakávali. „Aj tieto výnimočné situácie ale môžu byť prínosom. Učia dieťa flexibilite, zvládaniu frustrácie, môžu napomôcť tomu, aby si vedelo lepšie predstaviť pocity druhých ľudí,” vysvetľuje Dana Comas.

V takýchto prípadoch je však veľmi dôležitý prístup a príklad rodiča, ako tieto nekomfortné situácie zvláda. „Ak rodič po dlhej a únavnej túre dieťa ocení (miesto toho aby sa sťažoval, že frflalo), posilní jeho sebavedomie, utvrdí vzájomný vzťah a učí ho, že aj keď je niečo náročné a nekomfortné, môžeme mať z toho nakoniec príjemný zážitok,” približuje psychologička.

Výnimky z každodenných pravidiel by však mali byť správne načasované. Teda treba dbať na to, aby nezasiahli fyzické či psychické zdravie dieťaťa a aby nimi rodičia nepodkopávali základy svojej výchovy. „Je rozdiel či výnimočne necháme pozerať strašidelný film 10-ročné alebo 15-ročné dieťa. Alebo či ho necháme ponocovať cez víkend alebo počas pracovného týždňa večer pred písomkou,” vysvetľuje rozdiely. Každý rodič pozná najlepšie situáciu i svoje dieťa a mal by vedieť odhadnúť vhodnú mieru.

Kedy výnimky nie sú vhodné

Výnimky podľa odborníčky nie sú vhodné, ak dieťa práve prechádza nejakou väčšou životnou zmenou, na ktorú si musí privyknúť. Napríklad ak sa rodičia rozvádzajú, ak sa rodina niekam presťahovala, ak dieťa práve nastúpilo do škôlky a podobne.

„Vtedy je skôr benefit držať sa tradície a rutiny, ktorá deti ukotvuje, prínosom je zachovať čo najviac starých zvykov a činností,” vraví Dana Comas.

Pripomína tiež, že veľmi citlivé na výnimky sú maličké deti. „Tu neradno hazardovať s preťahovaním času spánku alebo jedla, ani s prílevom prílišných stimulov a programu. Malinké dieťa je ešte veľmi ovplyvniteľné a závislé od naplnenia potrieb v danom čase, jeho diskomfort potom často ovplyvní cele okolie.”

Veľmi opatrne s výnimkami radí aj pri deťoch na autistickom spektre, pre tie môže byť vybočenie z rutiny skôr negatívnym zážitkom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >