Čo s pigmentovými škvrnami na koži v tehotenstve?

Patricia Poprocká, 8. decembra 2019 o 04:04

Stretne sa s nimi drvivá väčšina, až 90 percent, tehotných žien. Žltkasté či hnedasté škvrny na bruchu alebo na tvári sú u budúcich mamičiek bežné. Väčšinou potom spontánne zmiznú, aj keď to neplatí vždy.

Neriešte to. Pigmentové škvrny v tehotenstve sú bežné a ako prišli, tak i odídu.

Foto: shutterstock.com

Kožné zmeny v tehotenstve sú estetický problém a nevyžadujú liečbu, zdôrazňujú lekári. Spôsobené sú predovšetkým hormonálnymi zmenami, konkrétne zvýšenou hladinou estrogénu. Aj pre zvýšenú citlivosť pokožky sa preto neodporúča tehotným ženám príliš sa vystavovať slnečnému žiareniu.

Najznámejšia pigmentácia je takzvaná linea nigra, teda hnedastá čiara vedúca od pupku stredom brucha smerom nadol, ale aj k prsiam. Objaví sa zhruba u troch štvrtín tehotných žien, najčastejšie v druhom trimestri.

Po pôrode postupne bledne, sú však prípady, kedy zostáva, prípadne ešte zosilnie. Lekári to pripisujú sĺneniu sa alebo hormonálnej antikoncepcii. Niekedy môže byť príznakom aj inej hormonálnej nerovnováhy a vtedy sa odporúča navštíviť lekára.

Nepríjemnejšie než na bruchu sú hnedasté škvrny, ktoré sa ženám objavujú počas gravidity na tvári. Odbore sa nazývajú chloasma gravidarum, teda tehotenská maska. Náchylnejšie k nej sú ženy takzvaného tmavého fototypu – teda tmavovlásky s tmavšou pokožkou.

Ide o škvrny na čele, lícach, spánkoch či nad hornou perou. Sprvu sa prejavia ako ohraničené žltkasté či hnedasté fliačiky, neskôr splývajú do väčších útvarov. Tiež sú spôsobené hormonálnymi zmenami v kombinácii s ultrafialovým žiarením.

Už v období šestonedelia zvyčajne začnú ustupovať. Ak celkom nezmiznú, môže za tým byť tiež užívanie hormonálnej antikoncepcie, ale niekedy aj vážnejšie choroby – štítnej žľazy, nadobličiek či dokonca hormonálne aktívne nádory.

Pigmentové škvrny v tehotenstve sa neoplatí riešiť. Pre bábätko v maternici je najlepšie, ak žena neužíva žiadne lieky. Ak si to jej zdravotný stav vyžaduje, tak tie nevyhnutné samozrejme brať musí. Pridávať k nim však ďalšie by mohlo spôsobiť zbytočné problémy. Navyše, aj mnohé lokálne mastičky sú pre tehotné ženy nevhodné, pretože ich zloženie môže mať negatívny vplyv na plod.

Ak sa vám zdá, že pigmentové škvrny po pôrode dlho nemiznú, je dobré vyhľadať lekára. Ten by mal zistiť, či je ich odstránenie len záležitosťou estetických procedúr alebo signalizujú ochorenie, vyžadujúce liečbu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >