Čo najviac zraňuje čerstvé mamičky? Český výskum priniesol prekvapujúce zistenia

dh, 31. marca 2023 o 04:27

Tehotenstvo a popôrodné obdobie môže byť jedným z najstresujú­cejších období v živote ženy, ktoré so sebou nesie aj riziko vzniku alebo relapsu duševnej poruchy – najčastejšie depresie alebo úzkosti. Sú faktory, ktoré duševnú pohodu žien po pôrode výrazne ovplyvňujú. Väčšina doterajších štúdií sa na tieto faktory nepýtala samotných žien, nový výskum odborníkov z českého Národného ústavu duševného zdravia však áno.

Žena po pôrode sa často cíti nepochopená, a to i zo strany najbližších.

Foto: shutterstock.com

Vedci z Centra perinatálneho duševného zdravia Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ) oslovili ženy medzi 18 a 45 rokmi v perinatálnom období, ktoré sa stretávali s duševnou nepohodou a z ktorých 53 % vyhľadalo odbornú pomoc. Odborníci následne analyzovali odpovede 188 z nich. „V mediálnom priestore sa často skloňuje tematika pôrodnej traumy. Negatívne zážitky pri pôrode môžu mať veľký vplyv na psychický stav žien, nejde však o jedinú príčinu duševnej nepohody po pôrode – často sa totiž zabúda na faktory, ktoré pôsobia dlhodobo a majú veľmi výrazný vplyv,“ popisuje Antonín Šebela, vedúci Centra.

Problémy s tehotenstvom a pôrodom aj správanie okolia

Medzi najčastejšie spomínané faktory duševnej nepohody patria problémy spojené s tehotenstvom, pôrodom či dojčením, o ktorých hovorilo 35 % opýtaných žien. Na rovnakú časť pôsobí problematicky správanie najbližšieho okolia, kedy sa ženy najčastejšie sťažujú na nedostatok podpory a komunikácie a prílišný tlak spolu s pocitmi, že žena musí zvládať všetko sama. Až 14 % žien vnímalo problematicky prístup personálu v pôrodnici a časť sa sťažovala aj na bagatelizáciu ich duševných problémov v perinatálnom období.

Práve správanie blízkeho okolia je druhou najčastejšie uvádzanou príčinou duševnej nepohody v perinatálnom období. Podľa vedcov je tak potrebné motivovať partnerov, rodinných príslušníkov a ďalšie blízke osoby k psychickej i sociálnej podpore a aktívnemu zapojeniu do starostlivosti o novorodenca a chod domácnosti.

Podpora blízkych a zlepšenie starostlivosti

„Výskum ukázal, že je potrebné viac sa zamerať na to, aby ženy, ktoré pociťujú svoj pôrod ako náročný, mali možnosť o tejto skúsenosti s niekým hovoriť, ideálne ihneď v pôrodnici. Dôležitým zistením tiež je, že nemalá časť žien identifikovala ako spúšťače svojej psychickej nepohody správanie svojich blízkych. Znalosti zo získaných dát tak potvrdili, že je nutná postupná cesta k integrácii telesnej a psychosociálnej starostlivosti o ženy po pôrode, tak ako to napokon odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. Dôležité je tiež odstránenie stigmy, ktoré s duševnými ťažkosťami v perinatálnom období súvisí,“ uzatvára Antonín Šebela.
Výsledky výskumu boli publikované v odbornom časopise Journal of the American Psychiatric Nurses Association.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >