Čo na tanier, keď vám na konci zimy dôjdu vlastné zásoby a nechcete naleštené ovocie a zeleninu z obchodu

Patricia Poprocká, 20. februára 2019 o 12:58

Jar sa už pomaličky začína, no v špajze to ešte necítiť. Zimné zásoby jabĺk či zeleniny sa už minuli, prvá úroda čerstvých plodín v nedohľadne. Ak nie ste práve fanúšikom pesticídových plodín z pultov v obchodoch, čo teda na tanier?

Vyzerá to krásne, keby to ešte aj tak chutilo... Keď človeku dôjdu vlastné zásoby, je lepšie počkať si na novú úrodu pri kyslej kapuste než kupovať naleštené, chemicky ošetrené plody.

Foto: shutterstock.com

Ovocie a zelenina sa nahradiť nedajú. Ako upozorňuje MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, obsahujú celú škálu vitamínov, minerálov a stopových prvkov, bioaktívnych flavonoidov, enzýmov a vlákniny.

Kupovať naleštené jablká, jahody, ale aj maliny či čučoriedky, na ktoré teraz určite nie je sezóna a o ktorých pôvode ani spôsobe úpravy veľa nevieme, nemusí byť vo februári práve najzdravšie. Čo teda?

„V jarných mesiacoch ešte nemáme k dispozícii čerstvé produkty, preto z ovocia preferujeme citrusy,“ vraví Alžbeta Béderová. Najlepšie v biokvalite, pochopiteľne. Obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a pružnosť ciev, už jeden pomaranč pokryje odporúčanú dennú dávku. Citrusy obsahujú ďalšie vitamíny skupiny B, mangán, draslík, fosfor, horčík a meď, 60 druhov flavonoidov, karotenoidov a esenciálnych olejov, ktoré organizmus potrebuje pre správne fungovanie, aj na potlačenie jarnej únavy.

Ďalším vhodným ovocím sú v tomto období banány. „Prírodný cukor dodá energiu, podporuje mozgové aktivity, pozornosť, sústredenie. Obsahuje tiež aminokyselinu tryptofan ktorý spolu s vitamínom B uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu,“ vyratúva Alžbeta Béderová.

Čo sa týka zeleniny, čerstvá jarná cibuľka či reďkovka v tomto čase ešte tiež pôsobia podozrivo. Istejšie je zostať pri starej dobrej kyslej kapuste, ktorá dlhodobo patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. „Je absolútnou vitamínovou a nutričnou bombou,“ vraví expertka na výživu.

Okrem vitamínov C a B obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a zrýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Zvyšuje celkovú odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém a tiež pôsobí protistresovo. Je tiež antioxidantom a požieračom tuku.

Zabúdať netreba ani na ďalšiu dôverne známu zdravú zeleninu, ktorá nám robila spoločníka celú zimu - cibuľu a cesnak. Označujú sa za prírodné antibiotiká, a to pre obsah éterického oleja, v ktorom je najviac zastúpený allicín, ktorý má výrazné antibakteriálne a protiplesňové účinky. „Prítomné fytoncídy ničia choroboplodné zárodky a dokážu zastaviť rast niektorých baktérií. Zdravotné účinky cibuli a cesnaku sa dajú ešte znásobiť, ak sa skombinujú so zázvorom alebo medom,“ pripomína Alžbeta Béderová.

Ak už chcete niečo kúpiť, tak potom brokolicu, opäť ale najlepšie bio. „Vláknina, vápnik, draslík, kyselina listová, betakarotén, vitamíny A, C podporujú obranyschopnosť a koenzým Q10 má významnú úlohu v produkcii bunkovej energie,“ pripomína doktorka.

Z úrody, ktorá ešte mohla zostať v zásobách, je zdravá fazuľa, hrach či šošovica. Okrem toho med, oriešky a bryndza sa postarajú o prísun potrebných živín.


ANKETA:

Kupujete mimosezónnu zeleninu?

23,3%



6,9%



20,7%



49,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >