„Čo bolo v škole? Nič.“ Rozčuľuje vás taká odpoveď? Ako sa správne pýtať, aby sa dieťa rozhovorilo

Gabriela Bachárová, 6. októbra 2022 o 05:00

Poznajú to asi všetci rodičia. Dieťa sa vráti zo školy domov a vás hneď vo dverách zaujíma, ako sa dnes malo, čo preberali a aké známky dostalo. Na otázku „Čo bolo v škole?“ sa vám však dostane len znudeného výrazu, prevrátených očí a obligátnej odpovede: „Nič.“

Čo bolo v škole?

Foto: Shutterstock.com

„Nič. Neviem. Nepamätám si. Zabudla som,“ to je prehliadka tých najčastejších viet, ktorých sa vám od potomka dostane, keď sa zaujímate, ako bolo v škole. Ak chcete, aby sa trochu rozhovoril a dal nahliadnuť do svojho dňa, skúste sa pýtať trochu inak. Dôležité je aj správne načasovanie.

Nepýtajte sa hneď…

Čo by ste chceli urobiť ako prvé, keď sa vrátite domov po náročnom dni v práci? Na chvíľu si sám či sama niekde na pár minút sadnúť bez toho, aby ste hneď museli niečo riešiť a na niečo odpovedať. Deti to majú rovnako ako dospelí. Deň v škole ich vyčerpal, potrebujú si vydýchnuť a nie po niekoľkohodinovej duševnej práci ešte premýšľať nad rodičovskými otázkami. Prvé pravidlo preto znie: nepýtajte sa hneď po príchode zo školy, ale dajte školákovi čas.

… ale keď je ten správny čas

Dieťaťa sa na školu pýtajte s dostatočným časovým odstupom, pokojne až pri večeri či neskôr. A začnite vy. Možno by ste sa čudovali, ale aj deti zaujíma, aký deň mali ich rodičia, najmä ak bol okorenený nejakým zábavným zážitkom. Keď sa spolu zasmejete, bude aj dieťa ochotnejšie rozpovedať, ako sa dnes malo. Pýtať sa môžete aj večer, keď si dieťa ľahne do postele a vy sa k nemu posadíte. Možno zistíte, že to je ten správny čas, kedy bude ochotné hovoriť o svojich školských záležitostiach.

Známky? Radšej až potom

Rodičov zväčša najviac zaujíma, aké známky ich dieťa v škole dostalo. Na to sa však chce odpovedať len máloktorému školákovi, najmä ak sa mu v ten deň príliš nedarilo. Otázku o známkach preto položte strategicky až na koniec. Navyše, dnes si už hodnotenie potomka môžu rodičia pozrieť online v školských informačných systémoch. Nemusíte sa teda pýtať priamo na známku, ale skôr na to, čo sa mu v písomke podarilo a čo naopak nie.

Nehnevajte sa na dieťa

Zalovte v pamäti, ako ste vy sami odpovedali, keď sa vás rodičia opýtali na váš školský deň. Veľmi pravdepodobne úplne rovnako, ako odpovedajú vaše deti vám. Otázku „Čo bolo v škole?“ by žiaci na rebríčku „najnemožnejších“ rodičovských otázok zrejme zaradili veľmi vysoko, ak nie aj najvyššie. Nehnevajte sa preto na dieťa, že je skúpe na slovo, ale pýtajte sa šikovnejšie.

Zopár otázok, ktoré dieťa rozhovoria

Čo sa ti dnes v škole páčilo?
A čo nepáčilo?
Čo ťa rozosmialo?
Čo ťa dnes v škole bavilo?
A čo ťa nudilo?
Ktorý učiteľ bol dnes dobrý?
Ktorý sa ti veľmi nepáčil?
Čo bolo v škole ľahké?
A čo bolo ťažké, náročné?
Čo zaujímavého si sa dozvedel?
Ktorý predmet ťa dnes najviac bavil?
Čo ste kreslili na výtvarnej výchove?
Čo ste spievali na hudobnej výchove?
Aké hry ste hrali na telocviku?
Kto zo spolužiakov tento týždeň umýva tabuľu a zalieva kvetiny?
S kým si sa dnes bavil v škole najviac?
Čo ti chutilo na obede a čo nie?

Samozrejme, nikde nie je napísané, že dieťaťu sa bude chcieť rozprávať, rešpektujte to. Málovravné bude najmä vtedy, ak ho školský deň vyčerpal, nedarilo sa mu na hodinách alebo malo nejaké problémy s kamarátmi. Vždy je však vyššia pravdepodobnosť, že sa niečo dozviete, ako keď sa uchýlite k tradičnej otázke Ako bolo v škole?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >