Čítať si nebudem! Tiež riešite, ako vzbudiť u dieťaťa lásku ku knihám? 12 rád, ako vychovať malého knihomoľa

Gabriela Bachárová, 13. apríla 2019 o 06:00

„S mužom sme obaja veľkí čitatelia, preto nás prekvapilo, že osemročná dcéra sa ku knihám veľmi nehrnie. Myslela som si, že dieťa rodičov-knihomoľov bude tiež automaticky zamilované do písmeniek, ale nie je to tak. Aby si niečo prečítala, musíme ju k tomu doslova prinútiť,“ sťažuje sa mamička Zuzana.

Veďte deti ku knihám.

Foto: Shutterstock.com

Zdá sa, že jednoduchý rodičovský príklad v tomto prípade nestačí a je nutné dieťa k čítaniu motivovať ešte inak. Tu sú naše tipy.

1. Neochota čítať môže súvisieť s nesústredenosťou a neustálym rozptyľovaním, ktorému sú dnes vystavení nielen dospelí, ale samozrejme aj deti. Snažte sa preto, aby dieťa nemalo ľahký prístup k mobilnému telefónu, tabletu, počítaču či televízoru a uvážlivo ich používajte aj vy sami.

2. Navštevujte s dieťaťom často obecnú či mestskú knižnicu, vybavte mu vlastný čitateľský preukaz. Dnešné knižnice už nie sú len miestom na požičiavanie kníh, ale organizujú množstvo aktivít pre deti aj dospelých. Prednášky, workshopy, súťaže, tvorenia. Pohybovať sa uprostred kníh môže byť pre budúceho vášnivého čitateľa veľmi inšpiratívne.

3. Rozprávajte sa o tom, čo si dieťa samo prečíta aj o tom, čo práve čítate vy. Alebo si môžete založiť čitateľské denníky či dokonca čitateľský krúžok, do ktorého pozvete viac detí, ale aj dospelých. Prečo nie? Môžete sa stretávať napríklad raz za mesiac u niekoho doma, niečo dobrého si uvariť, debatovať o prečítanom a navzájom si odporúčať knižky.

4. Vyberajte dieťaťu knihy podľa jeho záľub. Možno si nechce čítať aj preto, že ho obsah knihy nudí. Dnešné deti sú iné než generácia ich rodičov. To, čo zaujalo nás, môže byť pre súčasné deti už staromódne. Sledujte najnovšie trendy v detskej literatúre. To samozrejme neznamená vyberať braky, ale napríklad aj v žánre upírských ság môžete nájsť kvalitné a pritom čitateľsky veľmi prístupné kúsky.

5. Nečítajte dieťaťu len večer, ako je to v mnohých rodinách nemenným rituálom, ale aj v inej dennej dobe. Keď niekam idete, berte knihu so sebou. Na výlet, k lekárovi, na ihrisko.

6. Urobte z čítania dobrodružstvo a zábavu. Ak napríklad dieťaťu čítate detský detektívny príbeh, vyrobte si doma stan, do ktorého si večer zaleziete s baterkou a budete sa spolu príjemne báť. Ak čítate o čarodejníkoch, môžete si vyrobiť špicatú čarodejnícku čapicu. Ide o to, prispôsobiť knižke aj realitu.

7. Vyzvite dieťa, aby príbeh, ktorý číta alebo ktorý mu čítate, nakreslilo. Môže si vytvoriť ku knihe napríklad aj vlastný komiks, čo je dnes mimochodom veľmi obľúbený žáner. Ak sa vám nedarí dieťa dostať ku knihám, skúste na to ísť cez komiksy.

8. Nech má dieťa vlastnú knižnicu. Nemáte v byte veľa priestoru, a tak má dieťa svoje knižky medzi tými vašimi? Ak sa to len trochu dá, vytvorte dieťaťu knižničku, ktorá bude len jeho.

9. Veľa rodičov dieťaťu prestáva čítať, keď už samo pozná písmenká. Nevzdávajte sa však týchto spoločných chvíľ, ktoré nie sú len o čítaní, ale tiež posilňujú vzájomný vzťah. Alebo sa môžete dohodnúť, že si budete čítať navzájom, chvíľku vy jemu, potom ono vám.

10. Keď dieťaťu čítate, vžite sa do deja. Meňte hlas, čítajte dramaticky, výrazne. Dej sa tak pre dieťa stane farebnejší, prístupnejší. Príbehy má každý rád a práve váš umelecký prednes ho môže prilákať k tomu, aby samo začalo viac čítať.

11. Bavte sa s dieťaťom, ako by ono samo dokončilo príbeh, ktorý čítate. Keď dočítate kapitolu, môžete sa ho opýtať, čo si myslí, ako bude dej pokračovať? Nastanú ešte nejaké zápletky, skončí sa príbeh dobre?

12. Dieťa si môže napísať vlastnú knihu, aj si do nej nakresliť obrázky. Alebo môžete takúto knihu vytvoriť spolu. I to je motivácia, ako v potomkovi vypestovať lásku k čítaniu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >