Často grcká? Reflux u detí nepodceňujte, môže aj za časté infekcie dýchacích ciest

Gabriela Bachárová, 24. augusta 2019 o 05:29

Ak vaše malé dieťa často grcká, tvorí sa mu viac slín, je nepokojné alebo si často vkladá do úst ručičky, je možné, že trpí refluxom. Časť potravy sa mu vracia späť zo žalúdka do pažeráka. Nepodceňujte tento problém, môže mať ďalekosiahle následky na zdraví.

Reflux u detí nepodceňujte.

Foto: Shutterstock.com

Do nejakej miery sa tento problém vyskytuje u viac ako 50 percent dojčiat, začína najčastejšie v treťom týždni života, najsilnejší býva okolo štvrtého mesiaca a okolo roka a pol ustupuje. „Môže však pretrvávať až do dospelosti,“ varuje pediatrička Monika Antošová, autorka knihy Sprievodca detskými chorobami.

Za túto zdravotnú komplikáciu môže nedostatočná činnosť dolného zvierača pažeráka. Ak funguje správne, prijatá potrava nemá šancu vracať sa zo žalúdka späť do pažeráka. V opačnom prípade sa môže potrava a aj tráviace šťavy dostať až do ústnej dutiny.

Reflux aj bez vracania

Pre reflux je charakteristické časté vyvrátenie prijatého mlieka, ale pozor, choroba môže byť aj tichá, bez vracania. „Občasné vyvrátenie malého množstva mlieka po odgrgnutí je normálne. Vracanie po každom najedení, respektíve s časovým odstupom, svedčí o refluxe,“ informuje vo svojej knihe Monika Antošová.

K ďalším príznakom takzvaného gastroezofagálneho refluxu patrí nadmerné slinenie, pokašliavanie, sťažené dýchanie nosom, nepokoj, budenie sa zo spánku, časté vkladanie pästí do ústočiek. Rodičia si môžu všimnúť aj takzvaný Sandiferov príznak: „Dieťa sa prisaje k prsníku a s plačom odtiahne hlavičku dozadu. V dôsledku podráždenia pažeráka kyslým obsahom preň prvé hlty mlieka môžu byť bolestivé.“

Výskyt refluxu dávajú lekári do súvislosti s častými infekciami dýchacích ciest, astmou, chronickým kašľom, chrapotom, oslabeným hlasom či poškodenou zubnou sklovinou. Môže dôjsť aj k priamemu poškodeniu pažeráka, čo sa prejavuje zápalovými zmenami na povrchu sliznice, vredmi na sliznici, prípadne až zúžením pažeráka.

Ako reflux u detí riešiť? Rady lekárky Moniky Antošovej
1. Zmeňte polohu pri spánku. „Vhodná poloha v spánku je na chrbátiku na podložke, ktorá by mala s vodorovnou rovinou zvierať 30 až 40-stupňový uhol,“ hovorí lekárka. U detí nad jeden rok je najlepšia poloha na ľavom boku s mierne vyvýšenou hlavičkou.
2. Kŕmte dieťa častejšie. Prospešné je častejšie dojčenie s menšími dávkami prijatého jedla.
3. Odgrgnutie. Je potrebné aj počas samotného dojčenia, nielen po ňom.
4. Jedlo tri hodiny pred spánkom. Dôležité opatrenie. Dieťa by nemalo jesť minimálne tri hodiny predtým, než si ľahne do postele. Poloha v ľahu totiž príznaky refluxu zhoršuje.
5. Vylúčenie niektorých potravín. Takých, ktoré príznaky refluxu zhoršujú. Patria k nim napríklad tučné a sladké jedlá, čokoláda, kakao, džúsy, citrusy, čerstvé pečivo, paprika, paradajky, kečup a podobne.
6. Po jedle pokoj. Dieťa by po konzumácii jedla nemalo zdvíhať ťažké predmety ani nič nerobiť v predklone. Nie je dobré jesť pred hodinou telesnej výchovy a nosit tesné oblečenie.


Môže pretrvávať až do dospelosti
Niektoré deti sa refluxu prirodzeným vývojom nezbavia, ale pretrváva u nich aj v ďalších rokoch života. Niekedy je nutné nasadiť aj lieky, ale určite má zmysel bojovať s refluxom prirodzenejšími spôsobmi. Medzi ne patria napríklad dychové cviky alebo rehabilitácia. Ich cieľom je posilniť svalstvo, a tým prispieť k zlepšeniu oslabenej funkcie dolného zvierača pažeráka.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >