Byť eko je s deťmi zložité. Ale nie nemožné

Patricia Poprocká, 18. októbra 2018 o 14:31

Vraví sa, že ak chcete žiť ekologicky, nemajte deti. Netreba to samozrejme brať doslovne, faktom však je, že v dnešnom vyspelom svete sú deti naozaj dosť veľkým nepriateľom prírody.

Aj s deťmi možno žiť ekologicky.

Foto: shutterstock.com

Obchodníci využívajú šancu a trh zaplavujú potrebnými aj nepotrebnými pomôckami, či už pre deti alebo ich rodičov. Mnohé z nich uľahčujú život, výrazne však znečisťujú našu planétu. Nie sme ale bezmocní, aj s deťmi sa môžeme starať o životné prostredie, stačí sa len trocha zamyslieť a možno vzdať časti pohodlia.

Plienky


Tie jednorazové sú dnes neoceniteľnou pomôckou, ktoré šetria čas a zvyšujú komfort bábätka. Vo veľkej miere ale zaťažujú životné prostredie. Zamysleli ste sa, čo sa s nimi deje po tom, ako smradľavý balíček vyhodíme do kontajnera? Jednorazové plienky tvoria štyri percentá domového odpadu na skládkach. Ich rozložiteľnosť sa zväčša ráta na desiatky rokov. Podľa prepočtov minie dieťa do dvoch rokov okolo 2500 až tritisíc jednorazových plienok. Riešením sú bavlnené plienky, ktoré na rozdiel od minulosti už netreba vyvárať ani žehliť. Stačí ich oprať na 60 stupňov. Áno, aj tu sú namieste výhrady, že sa na ich pranie zasa minie množstvo vody, ktorá je čoraz vzácnejšia. A chemikálie z pracích gélov znečisťujú podzemné vody tiež. V tomto prípade si asi treba zvoliť menšie zlo. Pri praní bavlnených plienok človek môže ušetriť prírodu a peniaze vyrobením si domáceho pracieho gélu a kúpou nízkoenergetickej práčky. Najekologickejšia je bezplienková metóda, ktorú praktizujú aj prírodné civilizácie, pre väčšinu mamičiek je to však hotová veda. Existujú však už aj kurzy bezplienkovania, možno stojí za to to skúsiť.

Vlhčené utierky


Ekológovia radia – nekupovať. Naozaj sa dajú pohodlne nahradiť bavlnenými handričkami, ktoré si človek nastrihá na potrebnú veľkosť a opakovane ich môže prať. Ako sa im však vyhnúť, keď pôrodnice medzi základnú výbavu, ktorú kážu mamičkám priniesť do pôrodnice, sú práve vhlčené utierky? Je v tom paradox – pôrodnice ich vyžadujú, samotný personál však potom mamičkám radí ich nepoužívať, pretože napriek ubezpečeniam výrobcov o ich jemnosti a neškodnosti pôsobia na detskú pokožku dráždivo. A – sú neekologické.

Televízor


Najmä pre väčšie deti je vďaka reklamám neobmedzeným zdrojov nápadov, čo všetko „zaručene potrebujú“. Odporúčanie je jednouché – nezapínajte im ho. Deti si neničia zrak, pestujú fantáziu, keďže sú nútené vymyslieť si inú zábavu.. Samozrejme, ide to na úkor pohodlia. Pretože pustiť deťom televízor je, žiaľ, pre mnohých rodičov jediný osvedčený recept na to, že budú mať chvíľku pre seba. Ak budú žiť bez televízora, neznamená to, že budú od vplyvu reklamy uchránení. To určite nie. Škôlka, škola, detské ihriská, kamaráti, bilbordy si ich nájdu. Ale každý krok sa počíta.

Hračky


Pri kúpe zvážte, čo všetko potrebujú, ako dlho sa s tým budú hrať, a rovnako aj to, z čoho sú vyrobené. Drevený koník už nie je len symbolom skromnosti a chudoby našich starých rodičov. Dnes je opäť trendovou retro hračkou. A navyše eko-friendly. Noa druhej strane napríklad plastové krabice s umelými šminkami, nechtami či tetovačkami pre štvorročné dievčatá sú naozaj na zamyslenie.

Detský riad


Osobitné detské mištičky, tanieriky, fľaše a hrnčeky... Položili ste si otázku, prečo by sa dieťa nemohlo najesť a napiť z našich dospeláckych tanierov či hrnčekov? Že sa poleje a taniere rozbije? Nejde o to, že by bolo nešikovné. Piť dokáže aj z normálneho hrnčeka. Raz - dvakrát sa možno naozaj obleje, rýchlo však zistí, ako hrnček funguje a čo všetko si s ním môže dovoliť, ak chce zostať suché. Navyše, nikde nie je napísané, že vodu nevyleje aj zo špeciálneho detského hrnčeka. Dieťa je totiž viac zvedavé ako nešikovné. A preskúmať vodu, ako vyzerá, ako sa vylieva z pohára, vpíja do obrusu alebo rozlieva na podlahe je zážitok, ktorý si nemôže nechať ujsť. Aj keby malo vrchnáčik na svojom detskom hrnčíčku rozobrať. Platí to aj s jedlom a taniermi. Ak bude hádzať o zem plastový tanier, raz určite skúsi hodiť aj ten náš porcelánový. Buď do zvedavosti, aby videlo, čo to urobí, alebo z nevedomosti - bude si myslieť, že ani tento tanier sa nerozbije – ako jeho plastový.





Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarGabika16 18. októbra 2018 o 16:04

    Byť mamou je úžasné aj bez jednorázových plienok - mala som tri deti, plienky som prala v práčke , denne som ich aj žehlila. Deti cítili, kedy sú mokré a tak sa chceli mokroty zbaviť a prišiel na rad nočník.
    Vlhčené utierky som nepoužívala, stačil kúsok vlhkej vaty a detský krém aviril.
    Televízor - mali sme asi 8 programov, no najlepší program boli naše deti.
    Hračky- boli drevené kocky, kuchynské hrnce a vareška, vonku šušky, kamienky, kvietky.
    Detský riad bol zbytočný . Používali sme normálne tanieriky- dezertné biele a detský kovový príbor. Ale viem, že oveľa lepšie by bolo mať drevený tanierik z lipového dreva a možno aj malú drevenú lyžičku. Sú zničené ? No tak ich zahoď , spáľ alebo daj do kvetináča. V pohode zhnijú.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAnnickabbb 20. októbra 2018 o 15:25

    Súhlasím s tebou, Gabika, veľmi pekne si to napísala. Najmä o tom televízore :-)
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >