Britský chlapec odpojený od prístrojov zomrel kvôli hlúpej výzve na TikToku. Dajte pozor na svoje deti!

Gabriela Bachárová, 8. augusta 2022 o 05:00

Správa, že britské súdy napriek nesúhlasu rodičov rozhodli o odpojení 12-ročného chlapca od prístrojov, pretože u neho nastala mozgová smrť, obletela svet. Úmrtie bolo na prvý pohľad nepochopiteľné, chlapcova mama však upozornila, že jej syn zrejme zomrel kvôli hlúpej výzve na deťmi obľúbenej sociálnej sieti TikTok.

Chlapca od prístrojov odpojili (ilustračná fotografia).

Foto: Shutterstock.com

Len dvanásťročného Archieho Battersbeeho našla jeho mama pri príchodov domov bezvládne ležať s opaskom uviazaným okolo krku. Stalo sa to už v apríli, od tej doby bol chlapec pripojený na prístroje. A hoci sa tomu rodičia bránili, lekári chlapca na základe súdneho rozhodnutia v sobotu odpojili, pretože nevideli žiadnu nádej na zlepšenie zdravotného stavu.

Vychádza najavo, že za nepochopiteľným úmrtím mohla stáť nebezpečná výzva na TikToku. Archieho mama je o tom presvedčená. Táto sociálna sieť je výzvami, ktoré majú deti a dospievajúci vyskúšať, známa. Niektoré sú veselé, vtipné a neškodné, iné však môžu poškodiť zdravie dieťaťa alebo ho dokonca zabiť.



Chlapec sa zrejme rozhodol vyskúšať extrémne nebezpečnú výzvu Blackout Challenge, pri ktorej sa dieťa samo škrtí, prípadne ho škrtí niekto iný. Cieľom je preukázať odvahu a škrtiť sa až do mdlôb či dokonca bezvedomia, z ktorého sa vraj potom deti rýchlo preberú...

Vo svete už na túto výzvu zomrelo niekoľko detí, napríklad začiatkom minulého roka zomrela na Sicílii desaťročná školáčka. Doma ju našla jej päťročná sestra, v nemocnici však už lekári mohli len konštatovať mozgovú smrť.



TikTok sa výzvami len hemží. Veľmi nebezpečná bola takzvaná MOM0 výzva. MOMO je hrozivo pôsobiaca soška dievčaťa s neprirodzene vypúlenými očami, desivým širokým úsmevom, dlhými čiernymi vlasmi a vtáčími pazúrmi. Deti od nej dostávajú úlohy postavené najmä na sebapoškodzovaní či ubližovaní druhým. Ak úlohu nesplnila, dievča ich príde zabiť. Niektoré deti kvôli tomu spáchali samovraždu.

Zdravie dieťaťa môže vážne poškodiť výzva, pri ktorej si má na ruku nasypať soľ a potom na ňu položiť ľad, čo hrozí vznikom popálenín či omrzlín. Veľmi hlúpe je nalievanie alkoholu do očí, aby sa dieťa rýchlejšie opilo. Dôsledkom môže byť popálenie rohovky až oslepnutie. Podobne hlúpe je i potieranie si konečníka alkoholom, tiež kvôli rýchlejšiemu vstrebaniu. Tieto prípady môžu končiť až na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

A čo si myslieť o výzve, aby dieťa nosovou dierkou vdychovalo rôzne predmety, napríklad kondóm, ktoré má potom vytiahnuť cez ústa? Zbierka výziev na TikToku je nekonečná: zväčšovanie si pier podtlakom, čo môže spôsobiť až krvácanie, konzumácia či vdychovanie mletej škorice, čo vedie až k duseniu sa alebo minimálne poškodeniu dýchacích orgánov, prípadne vlezenie do igelitového vreca na odpadky, z ktorého sa vysaje vzduch. Možný dôsledok si určite viete predstaviť aj sami. Rozprávajte sa preto s deťmi, aké hrozby na ne vo virtuálnom svete číhajú a povzbudzujte ich, aby používali vlastný rozum a nesnažili sa plnením nezmyselných výziev zapáčiť ostatným.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >