Bravo! Duchaprítomný piatak zachránil život tehotnej mame a bračekovi v brušku

gb, 1. júna 2023 o 05:43

Len jedenásťročný Matej z Košíc-Šace na osudný aprílový deň tak ľahko nezabudne. Bola sobota ráno, keď v kúpeľni našiel bezvládne ležať na zemi svoju mamu. Gabriela Stolárová (39) bola v ôsmom mesiaci tehotenstva a na to, čo sa stalo, si vôbec nepamätá.

Matej s bračekom.

Foto: Agel.sk

V nemocnici sa prebrala už bez svojho tehotenského bruška. „Bol to strašný pocit. Netušila som, čo sa stalo. Hlavou mi preleteli tie najhoršie myšlienky,“ spomína v tlačovej správe nemocnice Agel Košice-Šaca pani Gabriela na prvé momenty po prebudení sa na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Jej tehotenstvo dovtedy prebiehalo bez komplikácií. V osudný večer boli so starším synom Matejom doma sami.

„Keď sme si šli ľahnúť, cítila som v bruchu slabé kŕče,“ vybavuje si posledné chvíle Gabriela, ktorej zdravotný stav už o pár hodín neskôr vyžadoval predčasné ukončenie tehotenstva. „Ráno o štvrtej som šiel na toaletu, vtedy som mamku našiel ležať v kúpeľni. Veľmi som sa zľakol. Nevedel som, čo mám robiť. Pokúšal som sa ju zobudiť,“ spomína na vypäté chvíle Gabrielin 11-ročný syn Matej.

Pamätal si čísla na záchranárov

Štastná mama s novorodeniatkom.

Foto: Agel.sk
„Prebrala sa a normálne so mnou komunikovala. Snažil som sa ju vziať do kuchyne, ale cestou spadla na zem a začala sa veľmi triasť, tak som zavolal sanitku,“ opisuje dramatické udalosti žiak 5. ročníka základnej školy. Privolaní záchranári podľa jeho slov mame odmerali tlak, podali jej infúziu a odviezli ju do nemocnice. „Veľmi som sa bál, ale zo školy som si pamätal všetky dôležité telefónne čísla, ktoré nás učili. Záchranár v telefóne ma po celý čas, než prišla sanitka, upokojoval. Hovoril, že som statočný a nemusím sa báť,“ uvádza Matej, ktorý svojou duchaprítomnosťou zachránil život mame aj nenarodenému bábätku.

Sanitka Gabrielu previezla do Nemocnice Agel Košice-Šaca, kde zhodou okolností aj pracuje. „Pacientka v 36. týždni tehotenstva bola privezená posádkou rýchlej lekárskej pomoci s poruchou vedomia, hypertenznou krízou, opakovaným vracaním a opuchom dolných končatín. Mala viditeľné zášklby svalstva najmä na končatinách a na liečbu vysokého tlaku, započatú vo vozidle rýchlej lekárskej pomoci, vôbec nereagovala. Stav pacientky sme uzavreli ako eklampsia v tehotenstve a vzhľadom na závažnosť stavu sme indikovali ukončenie tehotenstva cisárskym rezom v celkovej anestézii. Priebeh operačného výkonu bol aj napriek závažnosti stavu primeraný a bez vážnejších komplikácií,” uviedol lekár Daniel Kelij z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice Agel Košice-Šaca.

V nemocnici so synčekom 27 dní

Matej s diplomom, ktorý mu venovala nemocnica.

Foto: Agel.sk
Bábätko sa narodilo predčasne, preto bolo odovzdané do starostlivosti neonatológov. „Radko musel byť týždeň v inkubátore, potom som ho mohla mať pri sebe celý deň, iba na noc ho brávali na pozorovanie na JIS. Teraz sme spolu už 24 hodín denne,“ teší sa z drobného uzlíčka v perinke dvojnásobná mama, ktorá so synčekom v nemocnici strávila 27 dní.

„Som rada, že všetko dobre dopadlo a nesmierne hrdá na svojho syna za to, ako sa zachoval. Bol neuveriteľne statočný. Napriek tomu, že sa musel báť, vôbec neplakal a pohotovo konal. Ani spolužiakom v škole nepovedal, čo zažil. Zdôveril sa iba pani učiteľke,“ opisuje pani Gabriela s láskou svojho malého hrdinu.

„Som šťastný. Veľmi sa teším, že mamka už príde domov a uvidím svojho bračeka,“ nevedel sa doma milovanej mamy a súrodenca dočkať Matej, ktorý brata zatiaľ videl iba v telefóne. Školák Matej je naozaj skromný a po pozornosti netúži, no za svoj čin si uznanie určite zaslúži, preto mu Nemocnica Agel Košice-Šaca za jeho odvahu a statočnosť venovala diplom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >