Bez čoho na kopec nechoďte a kde nikdy nezastavujte? 10 zásad bezpečnosti na lyžovačke

Patricia Poprocká, 23. februára 2023 o 03:31

Jarné prázdniny na lyžiach, to je ideálna predstava strávenia súčasných voľných dní pre mnoho detí. Opatrnosti však nikdy nie je dosť, nedávna tragédia z Veľkej Rače, keď na svahu zahynul po zrážke s lyžiarom osemročný Alex, je výstrahou. Poznáte zásady bezpečnosti na lyžovačke?

Prilba je nevyhnutnou súčasťou detskej lyžiarskej výbavy.

Foto: Anton Boris

Pri strete s lyžiarom, ktorý sa nekontrolovateľne rúti dolu svahom, človek veľmi na výber nemá, o čom svedčí smutný Alexov prípad a následné ďalšie podobné nehody v Bachledovej doline a Jasnej, po ktorých skončili s ťažkými zraneniami dve mladé ženy. Riziko však môže zmierniť dodržiavanie bezpečnostných zásad, ktoré je dobré mať na zreteli neustále. Tu sú:

Bez prilby ani na krok

Šetriť sa neoplatí. Lyže sú dnes oveľa rýchlejšie než kedysi, lyžiarske svahy plnšie a lyžiarski kaskadéri divokejší. Na lyžovačku teda dieťa dobre vystrojte. Základom je prilba. Na hlave musí pevne držať (teda aj bez zapínania pri mykaní hlavou drží na mieste), zároveň by ale nemala dieťa tlačiť. Na trhu je v ponuke viacero prilieb – pri ich výbere dbajte na to, aby boli certifikované. Certifikát EN 1077 garantuje, že prilba prešla testom v záťažovom prostredí. Oplatí sa však pozrieť aj testy jednotlivých značiek a vybrať tú najvhodnejšiu. Ešte jedna vec – sú dva druhy prilieb – celoškrupinová, ktorá je pevná aj v oblasti uší alebo pološkrupinová, ktorá má uši prekryté textilom. Tá prvá je odolnejšia proti nárazu, druhá je zasa vhodnejšia na plné zjazdovky, lebo lepšie počuť zvuky okolia.

Chránič chrbta sa oplatí

Podobne ako pri prilbe, aj chránič chrbta, takzvaná korytnačka, môže pri strete s neopatrným lyžiarom zabrániť vážnejšiemu zraneniu. „Deťom pri turistickom lyžovaní by som ju určite odporúčala,“ vraví profesionálna lyžiarska trénerka Miriam Poprocká. Aj pri korytnačkách sú rozdiely v kvalite, odborníci radia v tomto prípade tiež radšej investovať do tých kvalitnejších, hoci vyjdú aj na sto eur. Pretekárske chrániče na ruky a holene sú pri turistickom lyžovaní zbytočné, tie chránia pri kontakte s bránkami, pri voľnej jazde zbytočne obmedzujú v pohybe.

Výrazné farby

Výrazné farby lyžiarskeho oblečenia sú nápomocné rovnako ako pri cestnej premávke. Dieťa je viditeľnejšie. Ak má vetrovku či kombinézu tmavej farby, pokojne mu navrch dajte reflexnú vestu.

Oči aj na chrbte

Samozrejme, nie je to možné doslova, predtým, než sa spustíte dolu kopcom, sa však radšej vždy poobzerajte na každú stranu, niekedy aj dvakrát. Aj keď pravidlá medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS, tzv. Biely kódex, hovoria, že pri jazde má dávať pozor lyžiar idúci zhora, bezpečnejšie je sa pred jazdou obzrieť za seba a ak vidíte niekoho podozrivého, radšej počkajte. Rovnako sa nezabudnite pozrieť hore, ak sa napájate na zjazdovku z nejakej bočnej, ak sa rozhodnete križovať svah, a tiež ak si dáte na svahu pauzu, po ktorej sa rozhodnete pokračovať v jazde.

Pri jazde sa dívajte pred seba

Za druhých sa zaručiť nemôžete, môžete však byť zodpovedným lyžiarom, ktorý dáva pozor na lyžiarov pred sebou. Aj keď sú z lyžiarskych svahov nádherné výhľady a chcete sa nimi pokochať, urobte tak predtým, než sa z nich spustíte dolu. Na lyžiach sa už venujte lyžovaniu – terénu, nerovnostiam, prekážkam a predovšetkým ostatným lyžiarom. „Sledujte tých pred sebou, aj tých, ktorí vychádzajú na svah zboku,“ pripomína trénerka pravidlo Bieleho kódexu.

Predbiehajte zoširoka

Pri obiehaní dbajte na to, aby ste sa vyhli lyžiarovi bezpečným oblúkom. Snažte sa predvídať smer jeho jazdy, odhadnúť rýchlosť a prejsť okolo neho tak, aby mal dostatok miesta. Ak si nie ste istý, radšej zastavte a počkajte. Napokon, kam sa ponáhľať, na lyžovačku si človek príde oddýchnuť.

Nikdy nestojte pod hranou

Je to jedna z hlavných bezpečnostných zásad. Na kopci zastavujte výlučne nad hranou, terénnou nerovnosťou, prípadne na mieste, kde je rovná zjazdovka a dobrá viditeľnosť zhora. A pokiaľ možno na kraji zjazdovky. Zastaviť pod hranou sa môže stať osudným, pretože tam človeka nie je vidieť. Nebezpečné je zastaviť aj v zákrute, resp. bezprostredne za ňou, rovnako aj na úzkom chodníku.

Prispôsobte jazdu stavu a povahe zjazdovky

Je to veľmi podobné ako pri šoférovaní auta. Ak je ľadový povrch, dbajte na to, aby ste mali nabrúsené hrany. Ak je zjazdovka strmá, zvážte, či na ňu máte schopnosti. Ak ste pomalý lyžiar, prípadne začiatočník, vyhnite sa úzkym chodníkom, kde vás môže ľahko niekto dobehnúť, v horšom prípade nabrať zozadu. Pred hranou či zákrutou pribrzdite, práve preto, že neviete, čo sa za ňou môže diať, či tam niekto neodpočíva, prípadne nespadol.

Dbajte na značky

Opäť paralela s cestnou dopravou. Tie lyžiarske značky uľahčujú orientáciu na svahu a náročnosť zjazdoviek – od najľahšej modrej (v niektorých prípadoch dokonca zelenej) po najstrmšiu čiernu. Značky informujú tiež o tom, ktorá trať je práve uzavretá, kedy sa zjazdovka križuje s inou, kedy treba spomaliť, či už pre spomínané križovanie, prípadne preto, že trať skrátka končí a je v blízkosti už vlek.

Pri páde – základ je spevniť telo

Niekedy sa to už naozaj nedá a človek spadne. „V takom prípade je najlepšie sa snažiť čo najviac spevniť telo a snažiť sa zastaviť,“ vraví Miriam Poprocká. Lyže by mali mať nastavené viazanie primerane váhe, aby vypli a nespôsobili človeku zranenie. Niekedy sa odporúča, najmä deťom, ak nevedia zastaviť, aby sa hodili na zem. To však nie je celkom jednoznačné, lebo sa to môže zvrtnúť aj k nekontrolovateľnému pádu, pri ktorom môže dôjsť k zraneniu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >