Bábätká kŕmené z fľašky môžu zhltnúť až milióny mikroplastov denne!

ČTK, gb, 22. októbra 2020 o 04:12

Ďalší argument, prečo sa snažiť o dojčenie, priniesla nová vedecká štúdia. Jej autori upozorňujú na to, že deti kŕmené umelým mliekom z fľaše sa nechtiac stávajú príjemcami miliónov častí mikroplastov.

Dojčenie je lepšie.

Foto: Shutterstock.com

Hoci sa veľa z týchto častíc vylúči prostredníctvom stolice, časť z nich môže v telíčku dieťaťa zostať a dostať sa do krvného obehu a ďalších častí organizmu.

Vedci zistili, že pri odporúčanom postupe sterilizácie plastových fľáš pomocou vysokej teploty a pri príprave dojčenského mlieka podľa návodu sa uvoľňujú milióny mikroplastov a dokonca bilióny ešte menších nanoplastov. Pri testoch vedci použili dojčenské fľaše z polypropylénu, ktoré tvoria až 82 percent svetového trhu. Ich najčastejšou alternatívou sú sklenené nádobky.

Dopady na zdravie nie sú celkom známe, podľa vedcov je ale nevyhnutné v štúdiu škodlivosti mikroplastov pokračovať. „Boli sme ohromení, koľko mikroplastov detské fľašky uvoľňovali,“ uviedol profesor John Boland z vysokej školy Trinity College v írskom meste Dublin. Boli to až milióny mikroplastov na liter tekutiny.

Profesor Oliver Jones z Univerzity RMIT v austrálskom Melbourne, ktorý sa na štúdii podieľal, poukázal na skutočnosť, že ide o odhady množstva mikroplastov, ktorému môžu byť deti vystavené, nie o presné meranie.

„Rodičia by sa nemali cítiť previnilo, že deti kŕmia z plastových fliaš. V každom prípade však táto štúdia ukazuje, že problém mikroplastov je pravdepodobne oveľa väčší, ako si myslíme, a musíme to začať lepšie skúmať a chápať,“ dodal Jones.

Mikroplasty sú všade

Mikroplasty vznikajú buď pre potreby kozmetického priemyslu (sú súčasťou zubných pást, krémov, sprchových gélov, peelingov či prostriedkov na holenie) alebo rozpadom väčších plastov.

Viedenská univerzita zistila v inej štúdii, že mikroplasty nájdeme aj v ľudskej stolici. V črevách môžu poškodzovať imunitný systém, čo vedie k zníženej obranyschopnosti. Odhaduje sa, že ich má v súčasnosti v sebe viac ako polovica všetkých ľudí na planéte.

Plasty predstavujú záťaž nielen pre ľudské zdravie, ale aj životné prostredie. Je dokázané, že sa hromadia v oceáne, často na jeho dne. Mikroplasty boli nájdené v telách morských živočíchov či hmyzu. Poletujú aj v ovzduší, napríklad podľa výskumov je z tohto pohľadu najzamorenejším mestom britský Londýn. Vdychovanie mikroplastov spôsobuje zmeny na pľúcach.

Vedci tiež zistili, že mikroplasty vzduchom cestujú, objavili ich dokonca v snehu v Arktíde. Mikroplasty našli už aj vo vode z vodovodu. Ľudia ich do organizmu dostávajú aj pitím vody či iných nápojov uskladnených v plastových fľašiach.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >