Autisti žiadajú o pomoc. Petíciu podpísalo 11-tisíc ľudí

SITA, pt, 26. mája 2019 o 05:39

Približne 11-tisíc ľudí podpísalo petíciu na podporu rodín, ktoré majú doma autistov. Už v najbližších dňoch by s ňou organizátori mali ísť za premiérom Petrom Pellegrinim a príslušnými ministrami, aby hovorili o možnostiach, ako zlepšiť život autistov.

Je alebo nie je autista? Ako to rozpoznať?

Foto: shutterstock.com

Autistických detí je na Slovensku ale aj celosvetovo čoraz viac. Ich rodinám pritom štát pomáha len minimálne. Ako odznelo na nedávnej konferencii o autizme, ktorú ktorú zorganizovala podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), diagnostika funguje predovšetkým vďaka tretiemu sektoru a terapia, pre mnohých potrebná, je ťažko dostupná a pre rodiny finančne náročná, zdravotné poisťovne ju nepreplácajú.

Petícia by mohla pomôcť veci zlepšiť, chce to však zásah štátu, dohodu rezortov zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí. Jej organizátori očakávajú konkrétne kroky a opatrenia, ktoré zlepšia život.

„Rodiny, ktoré majú člena s autizmom, už nemajú čas a trpezlivosť čakať šesť až deväť mesiacov na diagnostiku svojich detí, platiť obrovské peniaze za terapiu, ktorú neprepláca verejné zdravotníctvo, chcú, aby sa ich deti vzdelávali a mohli pracovať rovnako ako ostatní ľudia a boli im poskytované finančne a fyzicky dostupné sociálne služby,“ uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Dodala, že ľudia s autizmom a ich rodiny už roky čelia niekoľkonásobnej diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto sa rozhodli konať.

Podľa predsedu petičného výboru Štefana Pogánya je petícia prejavom úplnej zúfalosti rodín, ktoré sa okrem diskriminácie na úradoch, v školách, žiaľ veľmi často ocitnú aj na pokraji sociálnej či ekonomickej núdze pre absenciu akýchkoľvek právnych a iných noriem a pomoci, upravujúcich postavenie človeka s touto diagnózou u nás.

„S tým, že je pre nás nepredstaviteľné, že v 21. storočí sú pacienti s najexpandujúcejšou diagnózou súčasnosti takto odsunutí na rezortný nezáujem - budeme v petícii naďalej pokračovať,“ uviedol.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >