Ani diéty, ani ťažké tréningy. Čo naozaj účinkuje? Päť tipov, ako sa po pôrode dostať do formy

Patricia Poprocká, 27. januára 2022 o 04:12

Chcete sa po pôrode cítiť opäť v niekdajšej „forme“? Nie je to také ťažké, ale ani rýchle. Narodenie dieťaťa mení život od základov a prijať túto zmenu je pre mnohých rodičov náročné. Aj keď sa to možno zdá v tých prvých dňoch či týždňoch ako vzdialený sen, do pôvodnej formy sa raz dostanete. Tu je niekoľko užitočných tipov, ako zostať v pohode.

Krásna idylka. No vždy je to len fotka, realita má občas aj odvrátenú stranu.

Foto: Shutterstock.com

Dávajte si možné ciele

V prvom rade si ujasnite, čo vlastne chcete. Vyzerať štíhlo ako pred tehotenstvom, zhodiť nadbytočné kilá, cítiť sa plná síl, byť jednoducho spokojná sama so sebou alebo toto všetko dokopy? Dávajte si reálne ciele, pretože mesiac po pôrode budete sotva vyzerať ako deväť mesiacov pred ním a napokon, prvé týždne po pôrode na návrat ani nie sú určené. Tie si treba vychutnať spoznávaním sa s bábätkom, dojčením, užívaním spoločných chvíľ, pokojne ničnerobením, len oddychovaním, napríklad i v kontakte koža na kožu. Pozitívnym nastavením mysle a užívaním prítomnosti dosiahnete viac než stresovaním sa nad veľkým bruchom či nedostatočne rýchlym úbytkom kilogramov. To všetko príde, ale neskôr. Vaše dieťa je malinké len raz, a to je teraz priorita.

Jedzte normálne

Nemusíte mať diétu, nemusíte veľa piť, nemusíte jesť veľa mliečnych výrobkov ani iných vecí, ktorých sa vám nežiada, nemusíte si ani odriekať vaše obľúbené jedlá len preto, že sú pikantné alebo alergénne či nejaké iné. Aj po pôrode, aj keď dojčíte, sa môžete stravovať úplne normálne, dieťaťu v mlieku nič z normálnej zdravej stravy neuškodí. Môžete piť dokonca i kávu. Vraví sa, že to, na čo máte práve chuť, je to, čo váš organizmus momentálne aj potrebuje. Takže ak si doprajete pestrú a vyváženú stravu, pomôžete si viac než obmedzovaním sa. K lepšej nálade i k úbytku na váhe.

Hýbte sa

Iste, okolo dieťaťa sa naskáčete dosť, uchmatnite si však aj chvíľku pre seba. Chodievajte s dieťaťom na prechádzky, to je ideálny začiatok popôrodných športových aktivít. Pohodlne sa obujte a skúste rýchlejšiu chôdzu. Ak máte bábätko v šatke či nosiči, je to ešte plus – máte miernu záťaž, ktorá zvyšuje efektivitu tréningu, nehovoriac o prínosoch pre dieťa. Ako dieťa bude rásť, môžete chôdzu nahradiť behaním, tú polhodinku – hodinku ho ktokoľvek zvládne postrážiť. No a ešte jedna samozrejmosť – kam sa dá, chodievajte pešo. Vrátane poschodia, na ktorom bývate. Každý krok dobrý.

Cvičte správne

Podobne pozvoľna začnite aj s cvičením. Nemá zmysel začínať drieť v posilňovni alebo na stacionárnom bicykli, aby ste podávali výkony ako predtým. Ako sa vaše telo deväť mesiacov prispôsobovalo tomu, že v sebe nosí bábätko, teraz opäť potrebuje čas, aby sa dostalo na vtedajšiu úroveň. Veľmi dôležité tiež je, aby ste začali cvičiť správne cviky. Pre začiatok po pôrode sú nevyhnutné dýchacie cvičenia na spevňovanie vnútorných brušných svalov, teda žiadne sklapovačky ani známy „ľah-sed“. Tie dokonca môžu problémy s vypuklým bruchom či bolestivým chrbtom zhoršiť, v lepšom prípade ich budete donekonečna cvičiť a čudovať sa, prečo nezaberajú. Cvičebných programov pre ženy po pôrode je dosť aj na internete, prípadne sa poraďte s dobrým fyzioterapeutom.

Vypnite celebritné mamičky na sociálnych sieťach

Naozaj. Ktorá z nich sa verejne podelí o dojmy, ak sa cíti naozaj mizerne a čo myslíte, koľkým z nich to idylické prostredie, zachytené na zverejnenej olajkovanej fotke, vydrží aj po stlačení spúšte na fotoaparáte? Celebrity chcú vyzerať čo najlepšie, napokon, je to ich živobytie, a tomu prispôsobujú všetko. Vrátane „úprimných“ slov a fotografií. A čím ozajstnejšie to vyzerá, tým lepšie. Obyčajná mama sa môže cítiť akurát tak menejcenne. Škoda vášho času, vytvorte si vlastný domov a žite vlastnú realitu. Naozaj ozajstnú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >