Ako vyčistiť rúru na pečenie rýchlo a bez chémie?

gb, 23. augusta 2019 o 05:53

Piekli ste počas leta veľa chutných koláčov, pripravovali ste si pečenú zeleninku alebo skúšali nové mäsové recepty a vaša rúra teraz podľa toho aj vyzerá.

Pečiaca rúra potrebuje pravidelnú starostlivosť zvlášť, ak ju často používate.

Foto: Shutterstock.com

Tiež sa vyhýbate čisteniu pečiacej rúry? Nie ste sami. Zbaviť ju všetkej mastnoty a nečistôt dá poriadne zabrať. S našimi prírodnými tipmi to však bude hračka.

Vnútorná časť pečiacej rúry

Na vyčistenie vnútornej časti rúry na pečenie, ale aj skla na dvierkach, môžete použiť pastu z jedlej sódy. V miske zmiešajte pol hrnčeka jedlej sódy s niekoľkými lyžicami vody tak, aby ste vytvorili dobre roztierateľnú pastu. Tú rozotrite po rúre.

Pastu nechajte v ideálnom prípade pôsobiť dvanásť hodín. Potom použite vlhkú handričku a zaschnutú zmes odstráňte.

Ak chcete mať istotu, že rúra bude dokonale čistá, na zaschnutú zmes môžete použiť ešte ocot, ktorá nalejete do rozprašovača a rúru ním postriekate. Handričkou umyte dočista.

Mastnota a nečistoty v rúre môžu byť veľmi odolné, rátajte preto s tým, že ani tento recept nemusí byť stopercentne účinný a možno ho bude nutné zopakovať. Najlepšie je výraznému znečisteniu rúry predchádzať tak, že ju ešte teplú umyjete po každom použití.

Ako na sklo

Ďalšou možnosťou, ako vyčistiť sklo na rúre, je použitie prášku do pečiva. Jedno vrecúško rozmiešajte v jednom litri teplej vody. Vznikne pasta, ktorú necháte na skle pôsobiť asi pol hodiny. Potom umyte a vyleštite.

Na rošt použite aviváž

Čistenie zaneseného roštu predstavuje veľké námahu, ale ak viete, ako na to, nič nie je jednoduchšie. Tajný trik sa volá aviváž. Vezmite rošt, položte ho do vane s horúcou vodou, nalejte do nej trochu aviváže a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom použite bežnú žinku na umývanie riadu a jej drsnejšou časťou odstráňte nečistoty. Pôjde to prekvapujúco ľahko.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >