Ako sa stravovať, ak dojčíte. Rady nutričnej terapeutky

gb, 22. mája 2022 o 05:00

Strava mamičky je veľmi dôležitá pre samotné bábätko, aké sú jej zásady?

Nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.

Foto: Agel

Strava dojčiacej ženy má svoje špecifiká a obmedzenia, podrobnosti vysvetľuje v rozhovore nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová. „Strava pre dojčiace matky má byť plnohodnotná, pestrá a má mať šetriaci charakter. Netreba zabúdať na pravidelné stravovanie a vhodné je v tomto období zaradiť do jedálnička aj druhú večeru, ktorá má byť ľahko stráviteľná. Vhodná ako druhá večera je napríklad polievka alebo tvaroh či jogurt. Zo stravy je potrebné úplne vylúčiť dráždivé a nafukujúce potraviny, teda strukoviny ako fazuľa, šošovica, hrach, nepodáva sa tiež dráždivá zelenina – uhorka, paradajka, paprika, kapusta a kel. Jedlá by sa mali pripravovať dusením, varením či pečením,” uvádza nutričná terapeutka v tlačovej správe Nemocnice Agel Zvolen, kde pracuje.

Ako sa majú stravovať dojčiace matky? Sú mäso či šunka vhodné?
Z polievok je vhodná kuracia, rascová, zeleninová, zemiaková kyslá, fazuľková kyslá, tekvicová kyslá, krúpková alebo polievka z ovsených vločiek. Z mäsa vyberáme chudé bravčové mäso – stehno, karé, panenku. Vhodné je aj teľacie a hovädzie mäso, kura a morka. Netreba zabúdať ani na ryby. Z mäsových výrobkov je vhodná šunka, ale musí byť neúdená. Ako prílohu podávame zemiaky – varené či pečené, kašu, cestoviny alebo ryžu. Zo zeleniny je vhodné zaradiť mladú zeleninu, teda mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, karfiol, fazuľka, hrášok, tekvica, cuketa. Z ovocia podávame jablká, čerešne, slivky, marhule, broskyne a banány. Pre dojčiace mamičky sú vhodné aj bezmäsité jedlá ako nákypy, pudingy, rezance s tvarohom, so strúhankou, žemľovka a šúľance. Jedlá ale dochucujeme nedráždivými koreninami – petržlenová vňať, rasca, kôpor, bobkový list, majorán.

Čomu by sa mali mamičky naopak vyhnúť pri dojčení?
Pri dojčení by matky mali zo svojho jedálneho lístka vylúčiť mastné druhy mäsa, údeniny, kyslé ryby, klobásy, trvanlivé salámy a vyprážané mäsá. Zo zeleniny je to kel, kapusta, zelená paprika, paradajky, cibuľa, cesnak a jednoznačne nevhodné sú strukoviny. Z ovocia vylučujeme citrusové plody. Pri príprave jedál nepoužívame dráždivé korenie – čierne korenie, štipľavá paprika.

Môžu dojčiace matky držať diétu za účelom chudnutia?
Dojčiace matky by sa mali vyhýbať drastických diétam na chudnutie. Tie bývajú väčšinou neplnohodnotné, málo pestré a dieťatku formou materského mlieka poskytujú málo živín, vitamínov a minerálnych látok. Ľahká pohybová aktivita po pôrode je rozumnejšia ako drastická diéta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >