Ako sa prejavuje a rieši úpal? Hrozí najmä najmenším deťom

TASR, 14. augusta 2020 o 04:50

Novorodenci a dojčatá nemajú vyvinuté termoregulačné mechanizmy a úpal im hrozí už po niekoľkých minútach, varuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na Národnom portáli zdravia.

Najlepšie je úpalu predchádzať.

Foto: Shutterstock.com

„Prehriatie vznikne, ak telo vytvára alebo prijíma viac tepla, ako je schopné odovzdať do okolia. V úvodnej fáze sa organizmus snaží o presun krvi z centrálnych častí tela do kože. Postupne zlyháva tepelná regulácia, teplo sa prestane odvádzať z centra, teplota sa zvyšuje a výsledkom je tepelný úpal," vysvetľuje záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Príznaky prehriatia sú podobné príznakom chrípky, môžu sa objaviť únava a slabosť, nevoľnosť a vracanie, závraty, bolesti hlavy a svalov, svalové kŕče a bolesti. Ľudia sú tiež často podráždení, búši im srdce, pri vzpriamení po sedení a ležaní sa im mení tlak krvi a rýchlosť tepu a majú telesnú teplotu do 41 stupňov Celzia.

Podobne sa prejavuje aj tepelný úpal. Môžu sa pri ňom tiež vyskytnúť aj nepokoj, hnačky, rýchle dýchanie a zrýchlený pulz. Pre 80 percent pacientov sú charakteristické poruchy vedomia s náhlym nástupom. Pacienti sa niekedy správajú bizarne, majú halucinácie, zmeny duševného stavu, sú zmätení a dezorientovaní. Typickým neskorým príznakom tepelného úpalu je zastavenie potenia. Polovica pacientov máva suchú kožu typicky pri úpale z nadmernej námahy.

Riziko tepelného úpalu zvyšujú dehydratácia, horúčka, srdcové, niektoré kožné či neurologické ochorenia, choroby žliaz s vnútorným vylučovaním, poruchy vylučovania vody a solí, obezita, vracanie a hnačky. Tiež pobyt v horúcom prostredí, ako napríklad v stane, aute, saune či kúpeľoch, cvičenie v horúcom prostredí, nedostatok klimatizácie a ventilácie, nepriedušné alebo tesné oblečenie a znížený príjem tekutín. Vyššie riziko úpalu vzniká aj pri užívaní liekov na vysoký tlak krvi a poruchy rytmu srdca, liekov na odvodnenie, choroby žalúdka a čriev, liekov proti alergii a na psychické ochorenia. Rovnako pri užívaní budivých drog a pití alkoholu.

Človeka, u ktorého sa vyskytne úpal, treba preniesť do chladného prostredia a uložiť do ležiacej alebo pololežiacej polohy. Nie je vhodné ho ochladzovať studenou vodou, ktorá spomaľuje vydávanie tepla kožou vyžarovaním. Na urýchlenie odparovania ho treba ovievať a tiež potierať vlažnou vodou. Ochladzovanie je možné aj vložením vrecka s ľadom zabaleného do uteráka ku krku, do podpazušia a slabín, prikrytím postihnutého vlhkou plachtou a podávaním nesladenej a neprichutenej vody z vodovodu po dúškoch.

„Množstvo regulujte tak, aby mal moč len slabo žltú farbu a bol bez zápachu. Tmavší moč svedčí o nedostatku tekutín," uvádza NCZI. Ak sa ťažkosti nezmiernia po 30 minútach, treba vyhľadať lekársku pomoc a pri zmätenosti alebo bezvedomí ihneď volať záchranku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >