Ako osláviť deň detí? 25 zaujímavých podujatí po celom Slovensku

Gabriela Bachárová, 28. mája 2022 o 05:10

Už tento víkend začínajú mnohé akcie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, ktorý oslávime na budúcu stredu. Pozrite si, čo zaujímavého pripravili organizátori po celom Slovensku. Nie vždy ide iba o klasické hry, súťaže, skákacie hrady či penové show, ale na viacerých miestach sa rozhodli deti aj zábavnou formou vzdelávať. V knižnici, na hrade, v skanzene či múzeu. Vyberiete si?

Deň detí treba poriadne osláviť.

Foto: shutterstock.com

Bratislavský kraj

Deň detí v SĽUK-u
Každoročná akcia, ktorá deti zoznámi s našimi tradíciami. Tešiť sa môžu na muzikantskú veselohru pre deti Zvuky nie sú muky či na Gašparka, tanečnú veselohru pre deti. Oboje v Divadle SĽUK-u. Okrem hier a zábavy deti čaká aj bábkové divadlo, vystúpenie detského folklórneho súboru Hájenka, školička tanca či živé múzeum domácich prác z Kozároviec. Plus interaktívne ukážky remesiel.
Miesto: Divadlo SĽUK v Bratislave a areál SĽUK-u v Rusovciach.
Termín a čas: sobota 28. mája od 10.00 do 18.00

Cesta rozprávkovým lesom v Limbachu
Na Ceste rozprávkovým lesom sa deti stretnú s rozprávkovými bytosťami a budú plniť rôzne úlohy. Za každú splnenú úlohu dostanú písmenko. V cieli zložia z písmen správne heslo a dostanú odmenu. Vstupné 2 eurá za dieťa sa platí pri vstupe, dopredu sa cez rezervačný systém treba zaregistrovať na presný čas vstupu.
Miesto: Limbach
Termín: sobota 28. mája od 13.00 do 18.00

Poďte ku nám do rozprávky v Prievoze
Komunitné podujatie ku Dňu detí plné rozprávok, hier a tvorivej fantázie sa uskutoční v bratislavskom Prievoze. Deti sa môžu tešiť na divadlo SELAVI, ktoré chystá sériu rozprávok, spojených s interaktívnymi hrami, dielničkami na rozprávkovú tému a rozprávkovými tanečnými vystúpeniami detí z tanečnej školy SILUET. Ten, kto chce, môže prísť v rozprávkovom kostýme. Kapacita obmedzená, nutná registrácia.
Miesto: Spoločenský dom Prievoz, Bratislava
Termín a čas: streda 1. júna od 17.00

Deň detí Depo Krasňany
V depe Krasňany čaká detských fanúšikov dopravy veľká oslava MDD. Tešiť sa môžu na koncert Kristíny, predstavenie Bratislavského bábkového divadla pod názvom Osmijankové rozprávky o princeznách, výstavu moderných i historických električiek, ukážku takzvaného nakoľajovania električky a magnetických bŕzd či okružnú jazdu električkou cez depo Poteší ich určite aj vymaľovávanie tričiek s motívom električky, zábavný fotokútik či foodtrack s hamburgermi a hotdogmi. Priamo do depa záujemcov odvezie električka na posilnenej linke číslo 7. 
Miesto: Depo Krasňany v Bratislave
Termín a čas: v sobotu 4. júna od 10.00 do 17.00

Nitriansky kraj

Kreatívny Deň Detí na pešej
Centrum DOMOF creativity v Nitre pozýva deti i dospelých prežiť kreatívny deň detí plný zábavy, tvorenia, workshopov na tému remesiel a recyklácie, hudby a pestrých spoločných aktivít rodičov s deťmi. Montessori dielničky pre deti, koncert, karaoke show a na záver slovensko-anglická detská disco párty.
Miesto: Štefánikova trieda 14, Nitra
Termín a čas: sobota 28. mája od 13.00 do večera

Pirátsky deň detí
V obchodnom centre Aquario v Nových Zámkoch bude pre deti pripravený zábavný program s pirátom Černofúzom a kráľovnou pirátskych vôd. Vyskúšajú si výrobu pirátskych mečov, zaskáču si na nafukovacom hrade, poteší ich minidiskotéka, pirátske dočasné tetovanie aj zábavné súťaže.
Miesto: OC Aquario, Nové Zámky
Termín a čas: nedeľa 29. mája od 15.00

Deň detí v Leviciach
V Leviciach vystúpi na oslavách MDD obľúbená detská speváčka a herečka Fíha Tralala, ďalej Detský folklórny súbor Plamienok Tlmače či Ľudová hudba Zuškáčik Tlmače. Očakávajú sa aj animácie, kolotoče, skákací hrad, ukážky kanisterapie, práce hasičov, vojakov, záchranárov a veľa ďalšieho.
Miesto: Park M. R. Štefánika v Leviciach
Termín a čas: sobota 4. júna od 10.00

Banskobystrický kraj

Deň detí vo Zvolene
Program osláv MDD vo Zvolene bude n námestí zahŕňať dielničky pre šikovné ručičky, veselú canisterapiu, in-line dráhu so Školou korčuľovania, športovú dráhu s hokejistami HKM Zvolen či prírodovedné hádanky (enviro aktivity, spoznávanie prírody). Program na Pustom hrade (kyvadlová doprava z námestia k zimnému štadiónu zabezpečená od 9.00 do 12.00) bude tento:
9.15 - 12.00 Rozprávkový chodník na Pustý hrad a opekačka na hrade
13.00 - 14.00 Pesničko-hry s Jilom (hudobník a skladateľ Miro Jilo), zábava s rozprávkovými postavičkami
Miesto: Námestie SNP Zvolen a Pustý hrad
Termín a čas: nedeľa 29. mája od 9.00

Cesta do minulosti na hrade Modrý Kameň
Pre deti bude pripravený zábavný, tvorivý, hravý, interaktívny i náučný program. Cestou do minulosti si žiaci vyskúšajú streľbu z luku i šerm, ochutnajú pochúťky v stredovekej hradnej kuchyni. Priučia sa písaniu historických listín a vyskúšajú si šitie historických kostýmov. V tvorivej dielni si môžu vyrobiť vlastný historický erb. Cena vstupného na interaktívnu Cestu do minulosti je dve eurá alebo dva kultúrne poukazy. Vstup do expozícií hračiek a bábok je dve eurá na dieťa. Účasť je nutné rezervovať vopred.
Miesto: hrad Modrý kameň
Termín a čas: od 31. mája (utorok) do 2. júna (štvrtok)

Vydričkin zázračný deň v rozprávkovom lese, Čierny Balog
Strávte Medzinárodný deň detí v Lesníckom skanzene. Deti sa tu stretnú s rozprávkovými postavičkami vodníkom Hroníkom, ježibabou Vydrušou, škriatkom Kýčerkom či strašidlom Baločidlom alebo vílou Vydrienkou. Čaká ich aj maľovanie na tvár, sladké prekvapenia či odmeny.
Miesto: Lesnícky skanzen, Čierny Balog
Termín a čas: sobota 4. júna od 10.00

Trnavský kraj

Deň detí s políciou a záchrannými zložkami
Deťom na tejto akcii predstavia svoju záslužnú prácu hasiči, policajti, psovodi i záchranári. Najmä chlapcov poteší prítomnosť amerických áut, pre všetkých potom budú k dispozícii skákacie hrady či kolotoče. Diskotéka, občerstvenie zdarma.
Miesto: ihrisko pri kultúrnom centre, Hrnčiarovce nad Parnou
Termín a čas: nedeľa 29. mája, od 15:00

MDD v Trnavskom osvetovom stredisku
Detské tvorivé dielne organizuje pri príležitosti dňa detí Trnavské osvetové stredisko vo dvore Domu hudby Mikuláša Schneidera Trnavského. Deti si v dielničkách vyrobia vlastný výrobok s úžitkovým, ktorým urobia radosť nielen sebe, ale i svojim blízkym. Malí kreatívci si budú môcť vymaľovať papierové tašky podľa pripravených vzorov alebo podľa vlastnej fantázie. Za asistencie ilustrátora Bystríka Vanča si vyrobia veselé miniknižky. Ďalej bude v ponuke výroba hravých prstienkov alebo filcových taštičiek. Pre deti zabezpečia sladké prekvapenie pitný režim.
Miesto: streda dvor Domu hudby Mikuláša Schneidera Trnavského v Trnave
Termín a čas: 1. júna od 9:00

Piknik v parku Voderady
Vezmite si deky, piknikové občerstvenie a strávte deň detí v parku za kaštieľom Voderady. Na deti aj ich rodičov tu čaká vystúpenie sokoliarov, penová šou, prehliadka hasičského auta, skákací hrad, modelovanie zvieratiek z balónikov, športové súťaže a ďalšie. Cukrová vata, palacinky, pukance a ďalšie dobroty, stánkový predaj jedál a nápojov.
Miesto: Kaštieľ Voderady
Termín a miesto: sobota 4. júna od 14:00 do 18:00

Trenčiansky kraj

Deň detí v Trenčíne
V krásnom prírodnom prostredí trenčianskeho lesoparku sa deti môžu tešiť na cirkusový workshop, maľovanie na tvár, obrovské  megabubliny, pre detských športovcov bude pripravený parkour workshop, slackline, bungeerunning a iné športové aktivity. Určite pobaví pobaví divadielko Maťo či chodúliar Juraj. Deti si budú môcť zblízka pozrieť záchranárske, hasičské, policajné aj smetiarske auto, vytvoriť si niečo pekné v tvorivej dielni, zasúťažiť si na prekážkových dráhach, vyskúšať si tréning bojových umení či vyfotiť sa so Spidermanom.
Miesto: Lesopark Brezina v Trenčíne
Termín a čas: sobota 28. mája od 14.00 do 18.00

MDD na Bojnickom zámku
Bojnický zámok spoločne so šermiarskou skupinou Ricasso pozýva na prehliadku Bojnického zámku spojenú s divadelným vystúpením. Netradičné spracovanie rozprávky Kocúr v čižmách isto pobaví malé aj veľké deti. Počas celého dňa budú na prehliadkovej trase múzea pripravené aj zábavné hry a súťaže.
Miesto: Bojnický zámok v Bojniciach
Termín a čas: streda 1. júna, divadelné vystúpenie o 9:30, 10:30, 11:30 a 13:00

Deň detí v Parku miniatúr Podolie
V expozícii pod holým nebom je v súčasnosti umiestnených viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov významných osobností. Všetky modely sú postavené ako vedecké rekonštrukcie (uvidíte tak, ako vyzerali viaceré hrady predtým, ako sa z nich stali ruiny). V tomto nevšednom prostredí si môžu deti užiť svoj sviatok. Čakajú tu na ne zábavno-súťažné aktivity s rozprávkovými postavami, tvorivé dielne, maľovanie na tvár, zábava aj malá odmena.
Miesto: Areál Parku miniatúr, Podolie
Termín a čas: sobota 4. júna a nedeľa 5. júna, od 9:00 do 17:00

Žilinský kraj

Železnica pre deti
Na zvláštny parný vlak z Vrútok do Zvolena cez Kremnicu vedený historickým parným rušňom 556.036 Štoker sa môžu tešiť deti, ale aj dospelí. Cestovné lístky sa budú predávať výhradne pri nástupe do vlaku. Cestovný poriadok si môžete nájsť na tomto odkaze.
Miesto: Vrútky – Zvolen a späť
Termín a čas: sobota 28. mája

Detská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny
Hlavný program pripravili deti deťom. Na podujatí vystúpia detské folklórne súbory Turiec, Stodolička z Martina a Malý Lysec z Belej-Dulíc. Príbeh o Zlatej rybke rozpovedia herci z Divadla zo šuflíka zo Žiliny. Pre najmenších návštevníkov bude pripravené putovanie rozprávkovým lesom. S hlavičkou ako makovičkou môže odísť nejedna parádnica. Tradičné účesy budú dievčatám česať študentky Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Martina. A ako sa sedelo v starých školských laviciach, či písalo na tabuľky? Deti si budú môcť vyskúšať dobové vyučovanie v škole z Petrovíc. Súčasťou podujatia budú aj hry na tráve či kolková dráha. Nebude chýbať ani obľúbená detská tombola.
Miesto: Múzeum slovenskej dediny Jahodnícke háje pri Martine
Termín a čas: nedeľa 29. mája od 10.00 do 16.00

Rozprávkový hrad s Dúhenkou na Oravskom hrade
Pri príležitosti MDD pripravilo Oravské múzeum pre najmenších návštevníkov interaktívne podujatie. Rozprávkový hrad ich tento rok vtiahne do príbehu o princeznej Dúhenke, ktorý bude plný čarovných bytostí, zábavných úloh a dobrodružstva. Všetky deti budú zapojené do súťaže o pekné ceny. Prehliadky prebiehajú v skupinách so sprievodcom.
Miesto: Oravský hrad
Termín a čas: od nedele 29. mája do štvrtka 2. júna, vstupy do hradu budú v čase od 10.00 do 16.00 každých 15 minút.

Košický kraj

Deň detí v ZOO Košice
ZOO Košice k sviatku detí pripravila bohatý program, okrem iného sokoliarske vystúpenia, maľovanie na tvár, megabublifuk či modelovanie balónov. So zvieratami sa budú môcť zoznámiť netradične v stánkoch Zvieratá zblízka, Hádaj, pátraj s knihou a mnohých iných. Prekvapenie na deti čaká aj v DinoParku.
Miesto: ZOO Košice
Miesto a čas: nedeľa 29. mája od 9:00 do 17:00

Týždeň detí v Rožňave
Nie deň, ale celý týždeň sa budú deti oslavovať v Rožňave. Mladí bádatelia si budú môcť vyskúšať rôzne aktivity, napríklad rozpojovanie hornín, ryžovanie zlata, prácu s banskými dopravnými prostriedkami pomocou vyhotovených autentických replík, ako sú korýtka na rudu, banský fúrik či drevené banské vozíky alebo kladkostroj. Dostanú možnosť vyrobiť si pečatidlo, čaká ich tiež komentovaná prehliadka výstavy 12 dekád Baníckeho múzea, ku ktorej sú pripravené aj zaujímavé interaktívne hry ako puzzle, domino, pexeso a rôzne kvízy. Na podujatie sa treba vopred prihlásiť.
Miesto: Galérie Baníckeho múzea a Zážitkové centrum Sentinel v Rožňave
Termín a čas: od pondelka 30. mája do piatka 3. júna

Múzeum deťom v Michalovciach
Zážitkové popoludnie v múzeu. Na deti tu čakajú rôzne atrakcie, napríklad interaktívne hry spojené s prostredím múzea. Chýbať nebude známy spevák detských piesní Miro Jaroš.
Miesto: areál Zemplínskeho múzea v Michalovciach
Termín a čas: nedeľa 5. júna od 14:00

Prešovský kraj

MDD v Poprade
Mesto Poprad pripravilo pre deti bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpi divadlo Babadlo s hrou Popolvár najväčší na svet, Divadlo z domčeka Hriňová odprezentuje rozprávku O kozliatkach, chystá s aj Párty show od uja Ľuba z Košíc alebo show popradských tanečníkov. Plus zábavné hry, súťaže, atrakcie a podobne.
Miesto: Námestie sv. Egídia Poprad
Termín a čas: nedeľa 29. mája od 10.00, v sobotu 28. mája možno od 13.00 navštíviť v rámci dňa otvorených dverí mestský útulok

Deň detí v sninskej knižnici
Deň detí možno osláviť aj na netradičnom mieste. Čo tak v knižnici? Tá sninská si pre deti pripravila program, ktorý zahŕňa rozprávkové čítanie, výrobu záložiek, kvíz pre malých knihomoľov a podobne. Deti budú mať v tento deň zápisné do knižnice zdarma.
Miesto: knižnica Snina
Termín a čas: streda 1. júna od 8.00 do 15.00

Poďte s nami do stredoveku v Humennom
Nasať atmosféru stredoveku budú môcť deti v Humennom. V dobovom tábore poznajú, ako sa kedysi žilo bojovníkom, zoznámia sa s ukážkami boja a streľby, ochutnajú dobovú kuchyňu a ešte si aj pozrú predstavenie Prešibaný kocúr v čižmách v podaní Mestského divadla Actores Rožňava.
Miesto: amfiteáter v Humennom
Termín a čas: nedeľa 5. júna od 14.00 do 17.00









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa