Aké meno je dovolené dať dieťaťu na Slovensku, a kedy ho možno zmeniť?

Patricia Poprocká, 29. januára 2020 o 04:20

Najobľúbenejšie detské mená u nás už niekoľko rokov zostávajú s drobnými obmenami viac-menej tie isté, pribúda však tých netradičných. Dokonca na ne zareagoval už aj oficiálny kalendár, aby svoje meniny mohli oslavovať ľudia s menami ako Noel, Zara či Noema. Meno si možno niekedy aj zmeniť, dokonca bez povolenia, viete kedy?

Rodičia dnes môžu vybrať meno pre svoje dieťa prakticky akékoľvek chcú, mali by však myslieť na to, ako sa mu s ním bude žiť.

Foto: Tomáš Kožík

Vo výbere mien dnes panuje voľnosť, bábätku môžu dať rodičia prakticky akékoľvek meno, podmienkou je, aby sa používalo v niektorej z krajín sveta. Ak je zapísané v kalendári, majú to s úradmi jednoduchšie, ak nie je, dieťa síce nemá oficiálne meniny, ale volať sa tak môže. Tak napríklad na Slovensku žije Trifón, Eskáda, Timon, Jose Armando či Asa.

„Náš syn sa volá Ante, v nemocnici to nijako neriešili, akurát na matrike sa potom pani pýtala na pôvod mena. Keďže v Chorvátsku je rozšírené asi ako u nás Ján, nebol so zápisom žiaden problém, nechceli od náš žiadne potvrdenie ani nič,“ opisuje svoje skúsenosti Radovan.

Ťažšie to mala Katarína z Oravy, ktorá svoju dcéru pomenovala Maruška. „Nechceli sme Máriu, ale Marušku, a s tým mali na našej matrike veľký problém. Potom sme to museli riešiť až v Bratislave, kde nám umožnili zapísať naše dievčatko pod týmto menom. Hoci, samozrejme, meniny s ňou oslavujeme na Máriu, keďže v kalendári Maruška nie je,“ dodáva.

Vzhľadom na nárast nových mien sa v tomto roku do kalendára zapísalo šesť nových mien, a ďalšie dve kvôli tomu zmenili dátum sviatku. Po novom sa tak môžu tešiť na svoj deň Noelovia, Jonášovia, Alexie, Zary, Noemy a Elisy. Dušany a Arturovia si zas musia zvyknúť na zmenu, meniny budú oslavovať 19. júla a Arturovia zasa na 5. januára.

Ako sme už informovali, najobľúbenejším dievčenským menom na Slovensku je momentálne Sofia, nasleduje Nina, Ema, Viktória a Natália, u chlapcov je to Jakub, za ktorým rodičia preferujú Adam, Michal, Samuel a Tomáš.

Na čo myslieť pri exotických menách

Rodičom nemôže výber exotického mena nik zakázať, všeobecne ale platí odporúčanie, aby zvažovali, či sa hodí k priezvisku. A tiež to, či je vhodné na každodennú komunikáciu, keďže človek ho používa celý život.

Zmeniť si meno je na Slovensku možné tiež, ale len v prípadoch, ak je hanlivé, alebo ak sú na to dôvody „hodné osobitného zreteľa“. Zmenu povoľuje okresný úrad.

Bez povolenia je možné zmeniť menu dieťaťu po osvojení, alebo ak chce niekto používať slovenský, resp. zahraničný ekvivalent svojho súčasného mena. Tretím prípadom, ktorý nepodlieha povoľovaniu úradmi, je zmena mena po zmene pohlavia.

Sú však aj ľudia, ktorá svoje krstné meno jednoducho nepoužívajú, vybrali si iné. Napríklad Prešovčanka Zuzana. „Volám sa Viera, ale každý ma už celé roky volá Zuzana, tak sa už aj ja tak novým známym predstavujem.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >