Desaťročný Adam je po bežnej operácii mandlí v bdelej kóme. Masívne krvácal na chodbe, ľahostajná lekárka odišla s rukami vo vreckách

Gabriela Bachárová, 7. júna 2019 o 11:29

Dnes desaťročný Adam Vyčítal z českých Pardubíc začal po bežnej operácii nosných a krčných mandlí masívne krvácať. Zúfalá matka prosila o rýchlu pomoc, zdravotníci ju však poslali peši do ORL ambulancie, kde nechali chlapca dlhé minúty bez pomoci na nemocničnej chodbe. Ľahostajná lekárka okolo neho prešla s rukami vo vreckách. Adam je dnes v takzvanej bdelej kóme, nemocnica pochybenie odmieta.

Adámkova rodina.

Foto: Facebook Pomáhame Adámkovi

Adama vo veľkej krajskej nemocnici v Pardubiciach operovali v máji 2017. Na izbe s ním po zákroku bola aj jeho mamička, ktorá vtedy pracovala ako zdravotná sestrička v tom istom zdravotníckom zariadení. Keď videla, že syn začal v noci štyri dni po zákroku silno krvácať, okamžite žiadala zavolať jednotku intenzívnej starostlivosti. Namiesto toho ju s chlapcom poslali peši do ambulancie ORL. S krvácajúcim synom, ktorého musela miestami niesť, bola nútená zdolať niekoľko poschodí a premiestniť sa na iný koniec nemocnice. Tam zistila, že ORL ambulancia je zatvorená.

Čo sa na chodbe pardubickej nemocnice stalo, zachytila bezpečnostná kamera. Šokujúce zábery ukazujú, ako sa nič nedeje, okolo silno krvácajúceho chlapca prechádzajú zdravotníci bez toho, aby si ho všimli. Keď lekárka zistí, že je zamknuté, bez jediného pohľadu odchádza preč, ruky vo vreckách. Mala by pritom pomôcť, zabezpečiť napríklad, aby bol v predklone, a tak sa zmenšilo riziko vdýchnutia krvi do dýchacích ciest. Zdravotná sestra panikári, vydesená si zakrýva ústa rukami, ale aj tá odchádza. Nakoniec iná sestra namiesto miestneho oddelenia intenzívnej starostlivosti volá záchranku z inej nemocnice, aby im prišli na pomoc...

Pomoci sa dočkali až po nekonečných trinástich minútach, ale už bolo neskoro. Chlapec upadol do bezvedomia, nastala zástava srdca, ťažké poškodenie mozgu. Po štyridsaťminútovej resuscitácii Adama previezli do fakultnej nemocnice v Hradci Králové. Domov sa vrátil až po ôsmich mesiacoch. Je v bdelej kóme, čo znamená, že má síce otvorené oči, ale stále je v bezvedomí. Nikto nevie, či chlapec niečo vníma, ale bolesť vraj cíti.

Adámek Vyčítal sa z bežnej operácie vrátil domov v kóme.

Foto: Facebooková stránka Pomáhame Adámkovi

„Sú to dva roky, čo som pri odchode do Pardubickej nemocnice povedal Adámkovi, nech sa ničoho nebojí a že sú s mamičkou o pár dní doma. Povedal mi: Ahoj, tati. Vzal do ruky tašku, ktorú si sám zbalil a odišli. Ešte som mu išiel zamávať na schody. On už mi nikdy nezamáva,“ napísal na Facebooku jeho otec Jan Vyčítal, ktorý nemocnicu viní z ťažkého pochybenia.

„Ťažko si niekto dokáže predstaviť situáciu, že dáte svoje osemročné dieťa do nemocnice na operáciu krčných a nosných mandlí a ono sa vám vráti po takmer ôsmich mesiacoch v kóme, s takmer celým poškodeným mozgom. Vedľa mňa na zdravotnej posteli v obývačke leží môj milovaný syn Adámek. Má otvorené oči, pozerá sa… Ale nie na mňa, na svojho tatinka, nesmeje sa na mňa, neprehovorí ku mne, nepohne sa… pretože je v kóme,“ je zúfalý otec.

Rodina od nemocnice žiadala vydanie zdravotníckej dokumentácie, pretože má pochybnosti, či bola druhá operácia krčných mandlí vôbec nutná. Zatiaľ sa nedočkala, rovnako ako odškodnenia. Na Adama sa zbierajú ľudia, starostlivosť o chlapca stojí veľké peniaze, rodičia museli postihnutému synovi kúpiť polohovaciu posteľ, špeciálne vozíky alebo takzvaný schodolez, vďaka ktorému sa dostanú z tretieho poschodia paneláku, kde bývajú, dolu. Plus zdravotnícky materiál, Adamovi musí s dýchaním pomáhať tracheostomia, sám sa ani nenaje, musia ho kŕmiť hadičkou. Rodina by sa chcela presťahovať do nového, kde by bol život s nemohúcim Adamom jednoduchší.

Na ambulanciu ORL matku nikto neposlal...

Nemocnica sa k celému prípadu stavia pozoruhodne. „V rámci starostlivosti poskytovanej v Pardubickej nemocnici naši lekári ročne urobia asi 280 operácií krčných a nosných mandlí. V prípade, že sa objavia komplikácie v súvislosti s týmto typom výkonu, neriešia sa prezentovaným spôsobom na ambulancii ORL. V súvislosti s tým tiež nemám informácie, že by ktokoľvek z personálu našej nemocnice dal mamičke pokyn k presunu práve na ambulanciu ORL,“ uvádza vo vyhlásení riaditeľka nemocnice Štěpánka Fraňková s tým, že nie je pravda, že by sa k rodine správali arogantne a nevychádzali jej v ústrety.

Príbeh sa na verejnosť dostal vďaka dokumentárnemu filmu Obchod so svedomím, ktorý v rámci cyklu Infiltrácia nakrútila režisérka Šárka Maixnerová a odvysielala ho Česká televízia. Režisérka v ňom ukazuje aj ďalšie tragické prípady zlyhania lekárov. Je autorkou viacerých pozoruhodných dokumentov, ktoré poukazujú na vážne celospoločenské problémy. Naposledy vyvolal veľký ohlas jej film Obchod so zdravím, v ktorom odhalila, ako pražská klinika „alternatívnej medicíny“ Aktip bezohľadne zneužívala svojich klientov. Za veľké peniaze im napríklad radila, aby rakovinu „vykadili“ alebo aby si ženy našli milenca, ktorý ich zdravotné problémy vyrieši lepšie ako lieky a operácie.

Rozhovor s režisérkou dokumentu Šárkou Maixnerovou na českej televízii DVTV, kde uvidíte aj šokujúce zábery z nemocnice, si môžete pozrieť na tomto odkaze:
https://video.aktualne.cz/dvtv/bezpecnostni-kamera-odhalila-sokujici-selhani-lekaru-je-to-z/r~24f59eda863c11e9be22ac1f6b220ee8/


Video, v ktorom rodičia prosia ľudí o pomoc






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >