8 najlepších zábavných parkov pre deti u nás. Užite si koniec prázdnin vo veľkom štýle!

Gabriela Bachárová, 26. augusta 2019 o 05:00

Aby deťom nebolo až tak ľúto, že už o týždeň končia prázdniny, môžete s nimi navštíviť niektorú zo zábavných či športových atrakcií, ktorých je na celom Slovensku dostatok. Vybrali sme osem, kde sa deti určite nudiť nebudú.

Najväčšou atrakciou v zábavnom parku Tatrapolis je vodná strela.

Foto: Facebook Tatrapolisu

1. Tatrapolis

Liptovský Mikuláš
Hneď vedľa známeho aquaparku Tatralandia v Liptovskom Mikuláši nájdete Ostrov fantázie Tatrapolis. Jeho srdcom je Zemeguľaté námestie s kovovou točiacou sa sochou zemegule. Na námestí je osadených dvanásť kovových miniatúr známych svetových stavieb. Vyrobené sú z kovu a ide o verné kópie originálnych stavieb. Návštevníci môžu obdivovať napríklad Eiffelovu vežu, hodiny na veži Big Ben, budovu opery v Sydney alebo kanadskú vežu CN Tower. Zaujímavé je, že sa nejedná o malé diela, ale veľké kovové sochy, napríklad Eiffelova veža je vysoká sedem metrov.

Areál dotvára aj Železná ulička s kováčskou dielňou alebo kovový kostolík na Anjelskom vŕšku. Zábavu si deti môžu dopriať na 34 atrakciách. Z nich asi najlákavejšia je vodná strela. Banské vozíky vyvezú návštevníkov na banskú vežu vysokú osem a pol metra, spustia sa s nimi dolu rýchlosťou strely a skončia dole v jazierku. Alebo labyrint. Nájsť z neho cestu von nie je tak jednoduché, ako sa môže zdať.

2. Donovalkovo – hlavné miesto detí

Donovaly v Nízkych Tatrách
V Donovalkove sa deti ocitnú vo svete dospelých. Čaká tu na ne 23 zmenšených domčekov, medzi inými napríklad pošta, nemocnica, hasičská zbrojnica, autoservis, čerpacia stanica či rozprávkový domček pripomínajúci medovníkovú chalúpku. Deti v Donovalkove môžu navštíviť aj Snehulienku alebo Popolušku a priamo u nich doma si pripraviť koláčik či vypiť šálku čaju.

Zábavu v Donovalkove koordinujú animátori. Deti naučia, ako natankovať, čo robiť v prípade požiaru, ako narábať s peniazmi, separovať odpad či samostatne nakupovať. Okrem budov a zariadenia sú pre všetkých návštevníkov pripravené aj autentické kostýmy, v ktorých si môžu vyskúšať rozličné povolania.
Donovalkovo má aj svoju minifarmu so zvieratkami. Malí farmári ich môžu nakŕmiť, napojiť a postarať sa o ne. Ďalšou dominantou hlavného mesta detí je dopravné ihrisko.

Pre tvorivé deti otvorili galériu, v ktorej môžu strihať, lepiť, maľovať, pričom svoje práce môžu vystaviť priamo v Donovalkove alebo si ich odniesť domov. Ďalšia atrakcia, vláčik, prevezie deti celý areálom.

Donovalkovo láka na 23 zmenšených domčekov.

Foto: Facebook Donovalkova

3. DinoPark

Bratislava
Výlet do minulosti. DinoPark v Bratislave je súčasťou zoologickej záhrady, vonkajšia expozícia ponúka desiatky pohyblivých i statických modelov dinosaurov v životnej veľkosti.

Deti sa môžu zahrať na paleontologickom ihrisku. Na objavenie kostry prehistorického tvora ukrytého v piesočných hlbinách budú potrebovať štetec, lopatku a dávku trpezlivosti.

Pre deti je aj možnosť ísť zdarma do 3D kina, kde si pozrú film o dinosauroch vyrobený špeciálne pre DinoPark.

Unikátom je od roku 2006 živá druhohorná rastlina wollemia nobilis. Tento strom, druh pravekej borovice, bol objavený v roku 1994 v austrálskej divočine v počte iba 39 exemplárov.

4. DinoPark

Košice
Košický DinoPark prevádzkuje tá istá spoločnosť ako ten bratislavský, a tak v ňom nájdete aj podobné atrakcie. Dinopark je súčasťou košickej zoologickej záhrady, hneď za vstupom víta návštevníkov veselé pasúce sa stádo stegosaurov. Atrakcia sa nachádza v údolí malebného potoka, môže tak byť aj príjemnou rodinnou prechádzkou. Paleontologické ihrisko, bežné ihrisko, 3D kino, občerstvenie a ďalšie zaujímavosti...

5. Tricklandia

Starý Smokovec vo Vysokých Tatrách
TrickLandia je miesto, kde návštevníci zažijú putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. Nájdete tu námety slovenských ľudových povestí a rozprávok aj reálie obcí a zámkov, napríklad Vlkolinec, Dunajec, Bojnický zámok a iné.

TrickLandia sa rozkladá na ploche 500 metrov štvorcových, na ktorých sa nachádza 24 atrakcií. Obsahujú 15 trickartových obrazov, rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti i vraj najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe. Len na vysvetlenie: trickart je umenie, ktoré vytvára vizuálne ilúzie. Tie sú postavené na zobrazovaní predmetov, akoby naozaj existovali, no v skutočnosti ide len o dvojrozmerné kresby.

V Tricklandii sa preseniete do neexistujúceho sveta.

Foto: Facebook Tricklandie

6. Obrovo

Čutkovská dolina v okrese Ružomberok
Obrovo je areál určený hlavne na športové vyžitie detí. Čutko je obor, ktorého sa ľudia boja, a tak ráno odchádza do hôr a necháva im otvorený svoj dom. Deti v ňom čakajú trampolíny, prekážkový lanový park, ľukostreľba a streľba zo vzduchovky a detský paintball s detskými pištoľani. Keď sa dostatočne vybláznia, môžu relaxovať v kresliacom kútiku alebo si zahrať veľký 3D šach. Zatiaľ čo v júli a auguste je Obrovo otvorené každý deň, od septembra len cez víkendy a sviatky.

7. Rozprávková dedina Habakuky

Donovaly v Nízkych Tatrách
Rozprávkovú dedinu Habakuky tvoria domčeky v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry, ktoré vtiahnu do atmosféry slovenských ľudových rozprávok. Laktibrada, Popolvár, Zlatá Priadka a ďalší hrdinovia ľudových príbehov sa postarajú o zážitok pre celú rodinu. „Už len čakáte, kedy sa spoza Škrupinového zámku vynorí sám rozprávkar Dobšinský so zápisníkom v ruke. Fantázia a hravosť číha na každom rohu. Či už je to originálna rozprávková architektúra, interaktívne divadelné predstavenia, alebo ukážky ľudových remesiel. O program je vždy postarané,“ takto láka na návštevu internetová stránka Habakuk.

Rozprávková dedina Habakuky sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí.

Foto: Facebook Habakuk

8. Babyland

Liptovská Sielnica-Brnice v okrese Liptovský Mikuláš
Obrovské detské ihrisko na niekoľkohektárovej lúke a zastrešená detská zábavná hala na takmer polhektárovej ploche. Vonku nájdete množstvo atrakcií, medzi nimi napríklad tieto: veľký nafukovací hrad s lezeckou stenou, vodný nafukovací hrad, lezecký lanový labyrint, hojdačky, dva kolotoče, tri balančné plošiny na strunách, pieskoviská, trampolíny, minidomčeky, kolobežky, pomôcky na loptov hry, badminton a veľa ďalších. Počas leta sú k dispozícii animátori.
V krytej hale je pre decká pripravené trojetážové bludisko, najviac z plochy zaberá veľký guľôčokový bazén so štyrmi šmykľavkami a špirálovým tobogánom. Nechýbajú preliezačky ani trampolíny. Ďalej tri veľké stavebnicové labyrinty, v ktorých sa deti môžu štvornožky naháňať. A keď už toho majú dosť, k dispozícii je im aj zvieracia farma.

Prajeme vám príjemné posledné dni prázdnin, užite si ich do sýtosti!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >