7 tipov na originálne, chutné a jednoduché desiate nielen pre deti

Gabriela Bachárová, 5. októbra 2022 o 04:41

Začiatok októbra a vám už došli nápady, čo deťom stále chystať do školy na desiatu? Chce to niečo nového a originálneho, zároveň však jednoduchého a časovo nenáročného. Tu je sedem našich tipov. Vyskúšate niektorý?

Tortilla je na prípravu desiaty vďačným pokrmom.

Foto: Shutterstock.com

Tortilly ako pizza

Zaujímavá desiata, ktorú určite ocenia aj spolužiaci vášho dieťaťa - určite budú chcieť ochutnať. Pripraviť ju môžete večer alebo aj ráno, ak máte trošku času. Rúru si zohrejte asi na 180 stupňov Celzia. Domácu alebo kúpenú tortillu natrite kečupom, položte na ňu šunku a zasypte syrom, vhodná je napríklad gouda, ktorá sa dobre rozteká. Môžete pridať aj ďalšie obľúbené ingrediencie, napríklad paradajku či papriku, nech má dieťa na desiatu aj zdravé suroviny. Dajte asi na desať minút zapiecť. Hotovú tortillopizzu nakrájajte a nechajte vychladnúť.

Slané muffiny, čo chladnička dá

Momentálny hit sociálnych sietí, vďaka ktorému dokonale zužitkujete všetky zvyšky. Nakrájajte na menšie kúsky plátky toastového chleba či staršie pečivo, ďalej syr, šunku či inú údeninu, paradajku, papriku, cibuľku, špenát a ďalšie suroviny, čo nájdete doma a hodia sa do receptu. Všetko zamiešajte, pridajte vajíčka, dolaďte smotanou, mliekom či majonézou a vložte do formy na muffiny. Recept môžete vyšperkovať koreninami, napríklad grilovacím korením alebo provensálskymi bylinkami. Prípadne použite čerstvú petržlenovú vňať či ďalšie bylinky. Dajte zapiecť na 180 stupňov Celzia, hotovo by malo byť asi o 20 či 25 minút. Výborné teplé, ale aj vychladnuté.

Jogurt ako z bistra

Jogurt na desiatu? A prečo nie? Na trhu dnes už dnes dokonca nájdete krásne nádobky na jogurt, ktoré z desiaty urobia zážitok. Môžete ju pripraviť tak, ako to robia v dobrých bistrách. Na dno nádoby dajte marmeládu, potom nasypte čerstvé či mrazené ovocie, nalejte jogurt, pridajte med, müsli a potom zasa jogurt. Na vrch môžete nasypať pomleté orechy alebo zasa müsli. Hovorí sa, že jeme aj očami. Je preto veľmi pravdepodobné, že túto luxusnú desiatu vám dieťa domov neprinesie.

Palacinky na špajdli

Za túto desiatu vás budú deti milovať. Na večeru rodine pripravte palacinky a zopár ich odložte. Naplňte ich marmeládou, grankom, škoricovým cukrom, podľa toho, čo má vaše dieťa rado. Zrolovanú palacinku nakrájajte na roládky. Na špajdľu napichujte striedavo palacinky a kúsky ovocia ako jablko, banán, kiwi, hrušku a podobne.

Studené cestoviny

Kto povedal, že dieťa nemôže mať na desiatu niečo zo studeného bufetu? Uvarte obľúbený druh cestovín, nechajte vychladnúť. Nakrájajte paradajky, papriku, uhorku, tvrdý syr na malé kúsky. Ak máte zvyšky kuraťa, tiež nakrájajte. Všetko zmiešajte, pridajte biely jogurt či kyslú smotanu, ochuťte soľou, čiernym korením, bylinkami. Sterilizovaná kukurica či hrášok tiež urobia parádu.

Domáci termix

Na desiatu môžete dieťaťu s úspechom pripraviť aj puding alebo domáci termix. Ten si vyrobíte veľmi jednoducho. Na štyri porcie budete potrebovať jednu sladkú smotanu, 100 gramov horkej čokolády, 250 gramov mäkkého tvarohu a banán a oriešky na ozdobu. Nadrobno nasekanú čokoládu vsypte do misky. Smotanu priveďte pod bod varu, pridajte k čokoláde a zamiešajte. Pridajte tvaroh. Termix nechajte vychladnúť a potom ozdobte banánom a orieškami.

Nátierka z červenej šošovice

Chlebu či pečivu sa pri príprave desiat zrejme nevyhne nikto. Ich obloženie však nemusí byť fádne. Nátierka z červenej šošovice má v sebe sladký tón, deťom preto bude určite chutiť. Ako na to? Budete potrebovať 200 gramov červenej šošovice, päť lyžíc olivového oleja, jednu mrkvu, jednu cibuľu, dva strúžiky cesnaku, kari korenie, soľ a čierne korenie, citrónovú šťavu a 600 mililitrov vody. Šošovicu umyte. Na oleji opražte cibuľu, pridajte mrkvu. Po pár minútach pridajte rozpučený cesnak, osoľte a okoreňte, pridajte kari korenie. Prisypte šošovicu, zalejte vodou, varte asi 25 minút. Voda sa má celkom vyvariť, šošovica bude mať požadovanú hustotu aj bez mixovania. Po uvarení dochuťte citrónovou šťavou. Dajte vychladnúť, nátierka pekne stuhne. Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >