6x domáce zemiakové lupienky. Chrumkavá klasika i zdravšie verzie, zahryznite si!

pt, 2. júla 2022 o 04:36

Zemiakové lupienky sú obľúbenou maškrtou, priznajme si, nepatria však k tým najvhodnejším potravinám. Najmä tie z obchodu obsahujú neraz množstvo umelých prísad a tukov. Ak obľubujete lupienky, skúste si urobiť ich kvalitnejšiu verziu doma.

Nech sa páči, ponúknite sa.

Foto: Varecha.sk/Frezia68

Ponúkame šesť receptov na domáce zemiakové lupienky, ktoré patria k najklikanejším na portáli Varecha.sk. Štandardné klasické smažené na oleji, potom o niečo zdravšiu verziu, no a napokon aj také, ktoré sú pripravené úplne bez tuku.

Všetkých šesť nájdete na tomto linku Varechy. Vybrali sme z nich klasický recept čipsov na oleji a zdravšiu verziu.

Chrumkavé čipsy

Zemiaky olúpeme, na strúhadle nakrájame na tenké plátky a prepláchneme studenou vodou. Tam ich necháme postáť, aby sa z nich vyplavil škrob. Potom vyberieme časť, ktorú budeme smažiť, na utierku, aby sa lupienky zbavili vody. Upečieme na rozpálene bravčovej masti a potom vyberieme na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočnej masti. Posolíme a môžeme jesť.
Fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.

Čipsy v zdravšej verzii

Zemiaky olúpeme, nakrájame nožom na plátky. Trikrát premyjeme v studenej vode, necháme odkvapkať a poutierame v utierke. Potom ich v miske osolíme, premiešame. Pridáme rascu a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 210 stupňov, do „ružova“. Môžete ich ešte otočiť na druhú stranu a dať zapiecť aj tú. Po vybratí ich možno hneď konzumovať, prípadne pokvapkať olejom či bylinkovým maslom. Podľa chuti.
Fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >