24 hodín alebo viac? Viete, ako dlho vydrží materské mlieko pri izbovej teplote?

Patricia Poprocká, 16. mája 2022 o 04:53

Za bežných okolností dojčia ženy priamo z prsníka podľa potrieb bábätka. Niekedy však materské mlieko odsávajú či odstriekavajú, aby ho mohli použiť neskôr, prípadne ho darovať iným bábätkám. Poznáte zásady správneho uskladňovania materského mlieka?

Chutilo?

Foto: Shutterstock.com

„Mala som šesť litrov odsatého mlieka v mrazničke, okrem mlieka vo fľaštičkách v nej prakticky nebolo nič iné,“ spomína napríklad Anna Dayer Jankechová, úspešná primárka vo Švajčiarsku, na svoje ranné materstvo. Pracovala na klinike vzdialenej sto kilometrov od bydliska, v dôsledku čoho bola často preč z domu. (Jej príbeh si môžete prečítať TU.) Na dojčení jej však záležalo, tak odsávala a mlieko dcérke dával manžel.

Ako dlho vydrží materské mlieko v chladničke a koľko v mrazničke? Na čo všetko dbať pred jeho uskladnením? Dobrou správou je, že nejde o nič náročné ani komplikované. Netreba špeciálne nádobky, skúmavky, dokonca ani mrazničku schopnú mraziť pri extrémne vysokých teplotách.

Materské mlieko možno uskladňovať v obyčajných čistých uzatvárateľných nádobách, a to v chladničke či mrazničke. Už tradične najlepším materiálom je sklo, z ktorého do potravín neprechádzajú žiadne látky (mikroplasty a pod.) a možno ho umývať pri vysokých teplotách.

„V chladničke vydrží materské mlieko niekoľko dní, v mrazničke mesiace,“ vraví podpredsedníčka združenia MAMILA, ktoré pomáha ženám s dojčením, Andrea Poloková. Pripomína ešte jednu vec, ktorú mnohé mamičky často nevedia, a to, že materské mlieko možno miešať s čerstvým, čiže už do uskladneného priliať čerstvo odstriekané, resp. odsaté. Materské mlieko obsahuje látky ako lyzozým či monocyty, ktoré zabíjajú baktérie a umožňujú materskému mlieko, aby bolo bezpečné počas dlhšieho obdobia skladovania.

„Môžete ale mraziť aj po menších dávkach ihneď, čo má tú výhodu, že naraz rozmrazíte menšie množstvá, ktoré bábätko vypije. Pri zmrazovaní môžete vložiť nádobku priamo do mrazničky, nie je potrebné mlieko najprv schladiť v chladičke,“ dodáva Andrea Poloková.

Niektoré zastaralé publikácie uvádzali, že mlieko v chladničke vydrží iba 24 hodín, v mrazničke, ktorá je súčasťou chladničky, 72 hodín a vo veľkej mrazničke (pri mínus 20 stupňoch) dva-tri mesiace. Andrea Poloková vraví, že existujú aj nové výskumy, ktoré poukazujú na to, že materské mlieko vydrží omnoho dlhšie. Tím vedcov z Leidenskej univerzity vedený Wittendropou laboratórnymi metódami ukázal, že materské mlieko vydrží pri izbovej teplote (20 stupňov) 24 hodín a v chladničke pri teplote 4 stupne dokonca 29 dní. „Navyše sa v tejto štúdii ukázalo, že ak pri jednom kŕmení bábätko mlieko nedopije, môže ho vypiť pri ďalšom kŕmení, a teda nie je potrebné nedopité mlieko vyhodiť,“ dodáva odborníčka.

Kedy netreba odsávať do zásoby
  • Ak chce žena dieťaťu pridávať materské mlieko do bežnej stravy. Je to zbytočné, pretože dieťa má zo stravy získavať iné jedlo a materské mlieko je najjednoduchšie získať priamo z prsníka.

  • Ak má žena podstúpiť bežné zdravotnícke zákroky ako RTG, trhanie zubov, dokonca aj zákroky v celkovej anestéze. Bezprostredne po nich je už možné dojčiť.






  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Prvý rok - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >