20 otázok a odpovedí o novom školskom roku. Pôjde do karantény celá trieda, kto dostane výnimku?

Gabriela Bachárová, 1. septembra 2021 o 04:15

Už zajtra začína ďalší školský rok ovplyvnený protiepidemickými opatreniami. Prinášame vám prehľad najdôležitejších informácií. Rúška sú v interiéri školy stále povinné, ranný filter sa však len odporúča. Rezort školstva vraví, že školy sa už plošne zatvárať nebudú.

Rúška sú stále povinné.

Foto: Shutterstock.com

Bude sa v školách testovať?
Povinne nie. Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga je variant delta tak infekčný, že je to zbytočné… Na porovnanie: v susednom Česku sa bude testovať trikrát na začiatku školského roka. Školy však majú možnosť dobrovoľného testovania na začiatku školského roka, a to kloktacími testami určenými pre základné a špeciálne školy. Dobrovoľné testovanie prebehne od 2. do 5. septembra. Testovaniu sa podľa posledných správ podrobí asi 80-tisíc detí. Testy si môžu urobiť aj očkované deti a tie, ktoré Covid-19 prekonali v predchádzajúcich 180 dňoch.

Ako to bude so samotestovaním?
Školy mohli pre žiakov základných i študentov stredných škôl objednať antigénové testy na domáce samotestovanie v počte 25 kusov pre jedného. Rezort školstva odporúča samotestovanie v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy.

Bude v školách ranný filter?
Je to len dôrazne odporúčaný postup. Filter, ktorého hlavnou súčasťou je meranie telesnej teploty, bude povinný len v materských školách, v školách byť nemusí. „Ak riaditeľ rozhodne o vykonávaní ranného filtra (merania teploty) v záujme zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov, je to pre žiakov záväzné. V prípade, že dieťa či rodič odmietne meranie teploty, k takejto osobe sa pristupuje, ako keby mala príznaky ochorenia Covid-19. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, odchádza dieťa v sprievode rodiča domov, ak nepríde spolu s rodičom, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča,“ informuje rezort školstva.

Musia žiaci nosiť v škole rúška?
Áno, je to povinnosť. Dokonca aj na hodinách hudobnej výchovy. Na hodinách telesnej výchovy to nutné nie je, ale rezort školstva odporúča organizovať telocvik vonku, ak to počasie dovolí.

„Povinnosť nosiť rúška sa aj naďalej týka všetkých škôl a školských zariadení v interiéri. Aktuálnu výnimku z povinnosti nosiť rúško majú deti do 6 rokov, deti v materských školách, deti plniace povinné predškolské vzdelávanie v registrovaných nesieťových zariadeniach, žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so sluchovým postihnutím alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a pedagógovia týchto žiakov,“ popisuje podrobnejšie rezort školstva.

Musí sa dieťa pri nástupe do školy preukázať vyhlásením o bezinfekčnosti?
Musí, len teraz už dokument nehovorí o bezinfekčnosti, ale o bezpríznakovosti. Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá na začiatku školského roku a tiež vždy, keď je dieťa doma z rozhodnutia rodiča tri a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov). Tlačivo nájdete tu.

Budú sa na Slovensku zatvárať školy plošne, ak sa výrazne zhorší epidemiologická situácia?
Minister školstva tvrdí, že celkom určite nie. Zatvárať sa budú len jednotlivé triedy (vylúčené však nie je ani zatvorenie všetkých tried v konkrétnej škole), a to podľa Školského semaforu. Na fotografii nižšie si môžete pozrieť, ako to bude konkrétne vyzerať.


Ktoré zariadenia sa riadia školským semaforom?
Manuál Školský semafor je zjednodušená verzia manuálov z predchádzajúceho školského roka. Platí pre všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia, ako sú školské kluby detí, centrá voľného času, školské jedálne a podobne, a to bez ohľadu na zriaďovateľa.

Ak bude v triede pozitívny žiak, kto všetko pôjde do karantény a ako dlho bude trvať?
Do štrnásťdňovej karantény pôjde celá trieda. Minister školstva už ale avizoval, že chce zmenu. Vraj by stačilo otestovať sa na piaty deň od začiatku karantény a ak by mal žiak test negatívny, mohol by sa vrátiť do školy.

Kto má výnimku z karantény?
Deti, ktoré sú očkované alebo v predchádzajúcich dňoch prekonali Covid-19. Aj tieto deti pôjdu spolu s celou triedou domov na dištančnú výučbu, ale majú možnosť vychádzať von a venovať sa rôznym vonkajším aktivitám. Prípadne im môže škola zabezpečiť prezenčnú výučbu v inej triede, ak na to bude mať možnosť.

V ktorých prípadoch nemusí ísť očkované dieťa do karantény?
Ak je najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik) alebo ak je najmenej 21 dní po aplikácii jednodávkovej očkovacej látky (Johnson&Johnson), prípadne je najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia Covid-19. „Rodič sa môže dobrovoľne rozhodnúť informovať školu o tom, že jeho dieťa spĺňa podmienky výnimky z karantény, a to predložením tlačiva Oznámenie o výnimke z karantény,“ informuje rezort školstva.

Bude možnosť zistiť u žiaka hladinu protilátok?
Ide o novinku. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať pediatra o test na protilátky, a to po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnym človekom, ale i po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Budú aj tento rok vyčlenené miestnosti pre pozitívnych žiakov?
Izolačnú miestnosť je potrebné zriadiť aj tento rok. Slúži na izoláciu človeka s príznakmi ochorenia Covid-19. Potom, ako žiak, učiteľ či zamestnanec školy s príznakmi infekčného ochorenia miestnosť opustí, je nutné miestnosť dôkladne vydezinfikovať a vyvetrať.

Na ako dlho môže rodič sám ospravedlniť dieťa zo školy, bez potvrdenia lekára?
Podľa ministerstva školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na päť po sebe idúcich vyučovacích dní (v minulosti to boli tri dni, ale kvôli Covidu-19 sa doba predĺžila).

Ak žiak chýba dlhšie, aký je ďalší postup?
Ak žiak chýba dlhšie ako päť dní z dôvodu ochorenia, musí už predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

Kto má nárok na pandemickú OČR?
„Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká,“ uvádza ministerstvo školstva.

Budú sa môcť v školskom klube miešať detí z rôznych škôl?
Ministerstvo školstva odporúča minimalizovanie miešania žiakov medzi triedami, ale nebude to povinnosť.

Môžu sa organizovať školy v prírode a lyžiarske zájazdy?
Neodporúča sa to, v prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich zrušenie.

A čo stužkové slávnosti?
„Organizácia stužkovej slávnosti sa riadi usmerneniami COVID Automatu o hromadných podujatiach. V prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich obmedzenie alebo zrušenie, najmä pokiaľ potenciálni účastníci nebudú plne zaočkovaní,“ informuje rezort školstva.

Budú sa v jedálni môcť miešať triedy?
„Podľa miestnych podmienok, množstva žiakov, zamestnancov a personálu odporúčame upraviť stravovanie tak, aby sa skupiny či triedy nepremiešavali. Odporúčame preto urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi," radí rezort školstva.

Môžu rodičia sprevádzať prváčika pri jeho nástupe do školy?
Ministerstvo školstva vraví, že áno: „Rodič prváčika môže sprevádzať pri jeho nástupe do školy. Avšak je na zvážení riaditeľa, akým spôsobom toto sprevádzanie bude organizované. Odporúčame mu zvážiť epidemiologickú situáciu v danom okrese i zabezpečiť dostatočné rozstupy, napríklad naplánovať ich príchod na väčšie časové rozhranie (respektíve naplánovať presný čas príchodu jednotlivých prváčikov spoločne s rodičmi). Je potrebné zabezpečiť, aby sa na v jednom priestore nesústredil veľký počet osôb. Takisto je potrebné, aby pri návšteve rodič predložil škole Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti pre návštevníka."







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >