20 návykov šťastných párov. Napodobnite ich!

Gabriela Bachárová, 28. augusta 2019 o 05:00

Mať šťastný vzťah aj po viacerých rokoch nie je nič zložitého. Stačí si osvojiť zopár zvykov, ktoré vnesiete do svojho partnerstva a láska v ňom bude len prekvitať.

Šťastný vzťah možno mať aj po rokoch.

Foto: Shutterstock.com

Hovorí sa, že mať dobrý vzťah si vyžaduje veľkú drinu, ale v skutočnosti to nemusí byť tak zložité. Čo robia šťastné páry inak a lepšie ako tie menej šťastné?

1. Relaxujú spolu

Nemusí ísť o veľké veci. Stačí večer sedieť v obývačke s pohárom vína, pozerať spolu film alebo si čítať, každý samozrejme svoju knihu, hoci aj také predčítanie má veľké čaro. Spoločne trávený odpočinok prináša silný pocit spolupatričnosti.

2. Nešetria komplimentami

Kedy ste svojmu partnerovi naposledy povedali, že dobre vyzerá, je šikovný či múdry, že urobil nejakú vec správne? Komplimenty sú zadarmo, a predsa s pochvalami a ocenením často šetríme. Naša kultúra nestojí na ocenení ostatných, ale skôr na kritike. A pritom hoc len malá pochvala dokáže druhého veľmi potešiť a posilniť jeho vzťah k nám.

3. Hovoria si, že sa ľúbia

Hlavne v dlhodobých vzťahoch si ľudia lásku slovami veľmi nevyjadrujú, hoci sa ľubia. Povedať či napísať partnerovi, že ho milujete, je nám zaťažko. Myslíme si, že ak by sme svoje city vyjadrovali príliš často, stratili by na hodnote, prípadne že nie je dobré partnera príliš „rozmaznať“, ale dá sa láskou rozmaznať?

4. Prejavujú si na verejnosti sympatie

Šťastné páry ukazujú na verejnosti, že sa milujú. Pobozkajú sa aj pred ostatnými, objímu sa, povedia si niečo pekné. Vysielajú tak signál, že patria k sebe.

5. Chodia spať v rovnakú dobu

Spoločné „zaľahnutie“ posilňuje medzi partnermi dôveru. Pretože ak jeden ide do postele o desiatej a druhý o jednej v noci, vznikajú otázky, čo vlastne v tom medzičase robí a či náhodou nekomunikuje s niekým iným. Nemusíte zaspávať v ten istý moment, ale rovnaký čas odchodu do postele prináša možnosť porozprávať sa a samozrejme venovať sa jeden druhému aj fyzicky.

6. Počas dňa spolu komunikujú

Hoci sa večer po práci znovu uvidia doma, pošlú si počas dňa pár textových správ alebo si zavolajú. Len tak. Pretože chcú. V komunikácii neriešia prevádzkové veci, domácnosť ani deti, ale pýtajú sa, ako sa ten druhý má a čo robí.

7. Sú dobrými priateľmi

Čo zostane, keď opadne zamilovanosť a prvotná vášeň? Láska je predpokladom šťastného vzťahu, ale rovnako dôležité je byť dobrými priateľmi, ktorí sa dokážu porozprávať, vypočuť jeden druhého a poradiť si. Ako ozajstní kamaráti.

8. Dávajú a nič za to nečakajú

Vzťah nevnímajú ako výmenný obchod. Snažia sa dať zo seba maximum, vo vzťahu sú nezištní. Nie, nejde o prejav naivity, ale skutočnej lásky. Samozrejme, ak od partnera nedostávame citovú spätnú väzbu alebo trpíme jeho nezáujmom, je dobré snažiť sa to zmeniť, ale do vzťahu nemožno ísť s kalkulom, že keď niečo dám, automaticky mám nárok dostať niečo späť.

9. Pýtajú sa partnera, čo potrebuje

Zaujímajú sa o potreby svojho partnera a snažia sa ich buď priamo naplniť, alebo mu v ich napĺňaní pomôcť. Záujem o partnera a snaha ho podporiť podstatne zvyšujú šance, že spolu zostarnete.

10. Nesnažia sa partnera zmeniť

Ale berú ho takého, aký je. Ak chceme partnera zmeniť, dávame mu tým najavo, že nie je dostatočne dobrý a potrebuje „opraviť". A to nemá nikto rád. Namiesto zmeny tak proti sebe partnera len popudíte. Ak vám niečo veľmi prekáža, môžete hovoriť o svojich pocitoch a potrebách, ale neviňte partnera z toho, že robí niečo zle.

11. Namiesto boja hľadajú spoločné ihrisko

Každý vzťah prechádza náročnými situáciami a partneri sa dostávajú do sporov. Namiesto toho, aby ste sa zabarikádovali každý vo svojom zákope, vyjdite z nich von. Nepripustite boj, v ktorom vždy nakoniec budú obidvaja porazení, ale radšej hľadajte spoločný priestor, ktorý vám umožní o problémoch debatovať a hľadať riešenie, ktoré bude obidvom vyhovovať. Na tomto spoločnom ihrisku nemajú miesto urážky, ale rešpekt a dôstojnosť.

12. Nepoužívajú pasívnu agresiu

Pasívna agresia môže byť ešte horšia ako hádky a otvorené konflikty. Znamená, že sa s partnerom odmietate baviť o sporných miestach, mlčíte, vyhýbate sa mu, nechcete pochopiť jeho argumenty a pohľad na vec. Patrí sem aj nespolupráca a odkladanie povinností, tvrdohlavosť, klamanie či nejednoznačné správanie sa. Pasívne agresívny človek svoj hnev maskuje, nedáva ho najavo, ale snaží sa svojho partnera potrápiť práve pasívnym spôsobom.

13. Rastú spolu

Už si nemáme čo povedať, každý sme sa vydali inou cestou, nejdeme už spolu, ale žijeme len vedľa seba. To je často dôvod rozvodu či rozchodu. Po rokoch spoločného života zrazu nechápete, s kým to vlastne zdieľate kuchyňu aj spálňu. Každý človek sa vyvíja a mení. To je prirodzené. Dajte si však pozor, aby ste rástli aj spolu, ako pár. Aby ste sa nestali časom len dvomi individualitami, ktoré sa už pomaly ani nepozdravia. Svoj vzťah dajte do popredia a starajte sa oň.

14. Všímajú si hlavne to pekné

Kritika je po čase bežnou súčasťou života mnohých párov. Partneri sa zameriavajú na to, čo ich na tom druhom rozčuľuje namiesto toho, aby zaostrili na jeho kvality. Hovorí sa, že čo si všímame, to rastie. Ak budete vidieť predovšetkým to dobré, to horšie sa časom dostane do pozadia a kvality porastú.

15. Sex využívajú na prehĺbenie svojho vzťahu

Úloha sexu v partnerstve sa často podceňuje a časom sú intímne radovánky prevalcované rodičovskými a pracovnými povinnosťami. Nie je chuť ani energia. Ak sa však partneri prestanú intímne stýkať alebo frekvenciu sexu veľmi obmedzia, môže to vzťah ohroziť. Sex totiž neslúži len na fyzické vybitie sa, ale hlavne na prehlbovanie vzájomného spojenia.

16. Vyhýbajú sa zovšeobecňovaniu

Ty nikdy neurobíš nič včas. Ty nikdy nepočúvam, čo hovorím. Sú vám tieto vety povedomé? Ak sa vám niečo na partnerovi nepáči, povedzte mu len o tej konkrétnej situácii, ale neútočte na neho ako na celého človeka. Slovká nikdy a vždy sú veľmi silné a zraňujúce. Partnera nútia brániť sa, a to často protiútokom. Lepšie ako kritizovať je pritom hovoriť o svojich pocitoch, tak nebude mať partner pocit, že naňho útočíte.

17. Neberú si kritiku osobne

Ak vám partner hovorí, že sa mu niečo nepáči, neberte si to osobne. Nereagujte pasívnou agresiou alebo protikritikou, neurážajte sa. Skúste sa naopak vžiť do jeho pocitov a popremýšľať, či na jeho slovách náhodou nebude niečo pravdy.

18. Dokážu sa jeden druhému ospravedlniť

Partneri v šťastnom vzťahu nemajú problém ospravedlniť sa tomu druhému, ak zistia, že nemali pravdu alebo urobili chybu. Zdá sa to jednoduché, ale prax je často iná. Aj keď vieme, že chyba je na našej strane ihriska, tvárime sa, že Čierneho Petra drží v rukách ten druhý. Myslíme si, že ak by sme si omyl priznali a ospravedlnili sa, znížime svoju hodnotu. Je to však presne naopak. Priznaním chyby v očiach partnera stúpneme.

19. Starajú sa aj sami o seba

Domácnosť, deti, práca. Nie je vôbec jednoduché starať sa aj sami o seba, keď máme deň nabitý všemožnými povinnosťami. A predsa to musíme robiť, aby sme mohli byť dlhodobo spokojní nielen so svojím životom, ale aj s partnerským vzťahom.

20. Nehrajú žiadne hry

O svojich potrebách a túžbach hovoria partneri v spokojnom zväzku vždy otvorene. Nehrajú žiadne hry s cieľom dostať partnera tam, kam potrebujú. Partner sa vždy môže spoľahnúť na to, že s ním jednáte na rovinu a čestne.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa