10 tipov, ako sa viac venovať deťom

Gabriela Bachárová, 2. februára 2020 o 04:40

Venovať sa deťom je veľmi dôležité, v každodennom zhone však rodičia často len ťažko nachádzajú čas, ktorý by mohli stráviť len so svojimi potomkami. Prinášame vám 10 tipov, ako si na svoje deti nájsť viac priestoru.

Robte veci spolu.

Foto: Shutterstock.com

1. Domáce práce robte spoločne

Vy pripravujete večeru, dieťa je na mobile alebo počítači. Každý si robí svoje, ale nie je to škoda? Ak dieťa zábavnou formou zapojíte do spoločných činností, získate spoločný čas navyše. Keď ľudia robia niečo spolu, zbližuje ich to a zažijú pri tom aj veľa zábavy. Bonusom bude, že dieťa pozná hodnotu práce a bude vedieť oceniť jej výsledky. Spoločne pripravená večera mu chutiť určite viac.

2. Večer je váš

Spoločný spánok s malými deťmi nie je prospešný len kvôli prehlbovaniu vzájomného vzťahu, ale umožňuje stráviť spolu viac času, než keď len večer dáte dieťaťu pusu na dobrú noc a zatvoríte dvere detskej izby. Ak s dieťaťom nechcete priamo spať v jednej posteli, aspoň si k nemu večer ľahnite, čítajte si, rozprávajte sa o tom, čo ste počas dňa zažili. Je to vzácny čas, keď sa nikto nevenuje iným činnostiam, ale možno sa sústrediť na toho druhého.

3. Dajte si deti do diára

Robíte si na každý deň plány, čo všetko musíte stihnúť v práci, aké úrady musíte vybaviť, čo všetko je potrebné nakúpiť? Asi to bude vyzerať trochu smiešne, doplniť plán o kolonku Hra a rozprávanie sa s deťmi, ale keď sa dieťa stane súčasťou pevného denného rozvrhu, nebudete mať tendenciu odsúvať ho na vedľajšiu koľaj ako niečo, čo počká, pretože prednosť má všetko ostatné.

4. Nájdite si spoločné aktivity

Nájdite si s deťmi spoločné aktivity, ktorým sa budete venovať pravidelne. Takou aktivitou môže byť bazén každý piatok, prechádzka do prírody každú sobotu alebo každovečerné čítanie deťom (uvítajú to aj staršie deti, ktoré už vedia čítať). Keď si na tieto aktivity zvyknete, nebudete sa ich chcieť vzdať.

5. Hrajte sa s nimi

Nudia vás detské hry a keď vás potomok zavolá, aby ste sa s ním išli pohrať, radšej sa vyhovoríte na nejakú neodkladnú domácu prácu? A pritom je to jedinečná šanca, ako tráviť s dieťaťom viac času a aj ho lepšie spoznať. Premôžte sa a pravdepodobne zistíte, že návrat do detský čias je príjemný a obohacujúci.

6. Domácnosť počká, deti nie

Určite si v živote priority. Ak je pre vás najdôležitejšia rodina, a to určite je, snažte sa venovať menej času a pozornosti domácnosti. Byt nemusí byť dokonale čistý, ani teplá večera každý deň nie je nutnosťou. Postačí byt udržiavať v bežnom prevádzkovom stave.

7. Práci nedávajte maximum

Čas na rodinu ukrajuje hlavne zamestnanie. Do práce musí na osem hodín chodiť väčšina ľudí, málokto má možnosť robiť z domu alebo sa zamestnať na kratší úväzok. Nedávajte však práci celú svoju energiu, nemusíte ju odvádzať v dokonalej kvalite, stačí len primerane dobre. Ušetrené sily radšej venujte deťom. Keď ľudia zomierajú, neľutujú toho, že málo pracovali, ale že neboli dostatočne s najbližšími. Myslite na to.

8. Jedzte spoločne

Aspoň jedno spoločné jedlo denne. Dbajte na to, aby ste sa spolu s deťmi stretávali pri stole, čo nie je v mnohých rodinách samozrejmosť. Napodobnite trochu južanské národy, pre ktoré sú hlavne večere len „zámienkou“ stretnúť sa s najbližšími pri rozhovore.

9. Buďte k deťom vnímaví

Chcete sa viac venovať dieťaťu a trápi vás nedostatok času? Času má dnes málo asi každý, ale skúste sa zamyslieť, či sa vás náhodou netýka aj nedostatok pozornosti voči dieťaťu. Vnímate ho dostatočne, ste naň naladení? Na prácu v zamestnaní či v domácnosti sa sústrediť zrejme dokážete, ale ako reagujete na vlastné dieťa? Nepočúvate ho náhodou len na pol ucha, ale v skutočnosti nevnímate, čo vám hovorí? Neprikyvujete bezmyšlienkovite hlavou, ale myslíte na iné veci? Sústredená pozornosť vás vráti do prítomnosti – a tou je vaše dieťa.

10. Nájdite si čas len pre seba

Znie to paradoxne, ale aby ste sa mohli naplno a s nadšením venovať deťom, musíte sa najskôr venovať sami sebe. Skrátka dobiť si baterky, prísť aj na iné myšlienky, ako je rodina. Nie je možné byť šťastným rodičom bez toho, aby ste boli šťastným človekom, a to znamená napĺňať aj svoje vlastné potreby.

Dôležitá je nielen kvalita, ale aj kvantita času
Ešte pred časom sa verilo, že tráviť s deťmi veľa času nie je potrebné. Vraj stačí venovať sa im zopár minút denne, ale intenzívne a ich potrebu spoločne stráveného času to nasýti. Tento názor podporovali aj niektorí psychológovia, dnes sa však od neho pomaly ustupuje. „Ak chceme byť deťom vzorom a životnou istotou, musíme s nimi tráviť veľa času. Zvlášť to platí u malých detí,“ píše psychologička Pavla Koucká vo svojej knihe Uvoľnené rodičovstvo (Rozumne, citlivo a s menším nasadením) s tým, že aj kvantita je dôležitá.

„Osobne vnímam kvalitný čas inak. Ako okamihy, keď sme spolu v kontakte, vnímame jeden druhého a tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti. Tieto okamihy väčšinou nijako neplánujeme, spontánne sa vynorujú z mora docela obyčajného času, keď s deťmi sme. Môže to byť aj pri všedných činnostiach ako cesta do školy či škôlky, varenie či upratovanie,“ uvádza. „Pri tom všetkom sa k dieťaťu nejakým spôsobom obraciame, nejako reagujeme na to, keď niečo potrebuje. Počúvame jeho rozprávanie, fantázie, sny a predstavy,“ popisuje a radí s deťmi len tak jednoducho byť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >