10 šikovných trikov, ktoré vám uľahčia vianočné upratovanie. Ako perfektne vyčistíte rúru, okná či medzery medzi dlaždičkami?

Gabriela Bachárová, 6. decembra 2022 o 06:45

Okná dokonale vyleštia obyčajné staré silonky, rúru na pečenie vyčistí zmes soli a octu a medzery medzi dlaždičkami vybielite vďaka kypriacemu prášku. Plus sedem ďalších „vychytávok“, ktoré urýchlia a uľahčia vianočné upratovanie.

Umývanie okien patrí k predvianočnému úklidu.

Foto: Shutterstock.com

Citrón na vodný kameň

Citrón dokonale rozpúšťa vodný kameň. Šťavu z neho preto môžete použiť na odstránenie usadenín na vodovodných batériách, umývadle či vo vani. Vodný kameň v kanvici zasa odstránite tak, že v nej necháte zovrieť vodu s plátkami citrónu, podľa potreby aj opakovane. Vodu necháte asi hodinu stáť, potom vylejete a v kanvici už necháte zovrieť len čistú vodu.

Do rúry zmes octu a soli

Vyčistiť rúru na pečenie je často tvrdým orieškom. Skúste náš tip so soľou a octom, ktoré zmiešate približne v rovnakom pomere. Rúru rozohrejte asi na 130 stupňov Celzia a keď bude dostatočne teplá, v zmesi namočte handričku a dôkladne ňou elektrický spotrebič vytrite. Nechajte pôsobiť, až kým rúra nevychladne, potom zmes odstráňte obyčajnou vodou a usušte. Podľa potreby môžete aj niekoľkokrát opakovať.

Kypriaci prášok medzi dlaždice

Ak ste vianočné upratovanie vzali doslova od podlahy, nevyhnete sa ani čisteniu zašpinených priestorov medzi dlaždičkami. Prekvapujúco účinným čistiacim prostriedkom je prášok do pečiva, ktorý nasypete na vlhkú handričku. Na lepší výsledok môžete ešte pridať trochu bielidla.

Glycerín na okná

Glycerín, ktorý dostanete bežne v drogériách, zaručí, že sklá na oknách budú odolnejšie proti prachu a špine a dažďové kvapky na nich nebudú uľpievať. Pridajte preto niekoľko kvapiek do čistiaceho prípravku.

Staré pančuchy na vyleštenie okien

Ako mať okná bez šmúh? Na ich vyleštenie použite staré silonky. Vďaka štruktúre materiálu zmiznú všetky šmuhy.

Umývačka nielen na riad

Umývačku nemusíte využívať len na umytie zašpinených riadov, ale bez obáv do nej šupnite aj plastové a gumové hračky, rôzne keramické dekorácie, drobnosti z kúpeľne, ako sú misky na mydlo či nádobky na zubné kefky. Umývačka znesie aj nerezové predmety ako napríklad misky, z ktorých jedia vaši domáci miláčikovia.

Zubná pasta je skvelý čistič

Zubná pasta môže byť nečakaným pomocníkom pri vianočnom upratovaní. Vyčistí kolieska od hrnčekov na stole, škvrny od fixiek alebo pot na oblečení, šperky, vodovodné batérie a dokonca aj dodá lesk nábytku.

Koberec do snehu

Na vyčistenie menšieho koberca potrebujete – sneh. Na čerstvo napadnutý položte textíliu vrchnou stranou a poriadne ju vyprášte. Koberec sa tak vyčistí a jeho farby sa osviežia. Avšak pozor, sneh nesmie byť príliš vlhký, inak by aj koberec mohol navlhnúť.

Vysávajte proti vlasu

Aj práve vysatý koberec môže ešte obsahovať množstvo špiny. Ako je to možné? Nevysali ste ho proti smeru jeho vlasov. Len tento spôsob totiž zaručí, že sa vysávač dostane na všetky miesta a ešte odstráni aj roztoče.

Čistá toaleta

Ak sa vám v toalete vytvorili usadeniny, odstránite ich tak, že do wc misy nalejete zmes vody a kyseliny octovej v pomere desať ku jednej a necháte pôsobiť cez noc. Potom už len očistíte. Prajeme vám príjemné a efektívne vianočné upratovanie bez zbytočného stresu!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >