10 historicky najklikanejších receptov na sviečkovú. Aj od šéfkuchára

gb, 1. marca 2021 o 04:18

Mäkučká hovädzinka, lahodná omáčka z koreňovej zeleniny a domáca knedľa k tomu. Tri základné piliere jedla, ktoré voláme jednoducho sviečková. Pozrite sa, ktoré recepty na sviečkovú z hovädzieho mäsa boli počas histórie kulinárskeho webu www.varecha.sk najčítanejšie.

Sviečková, jedno z najlepších jedál.

Foto: Varecha.sk

Recepty na chutné sviečkové si môžete pozrieť na tomto odkaze. Tu je jedna z nich, recept ponúka Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby).

Suroviny:
600 g hovädzieho mäsa (zadné)
300 g mrkvy
150 g zeleru
150 g petržlenu
150 g cibule
150 g slaniny
2 ks bobkového listu
6 guľôčok nového korenia
6 guľôčok celého čierneho korenia
50 g kyslej smotany
100 ml mlieka
50 ml smotany na šľahanie
30 g múky hladkej
ocot
1 ks citróna
1 PL horčice
100 ml oleja
50 g cukru

Postup
1. Mäso očistíme a našpikujeme slaninou a mrkvou. Osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.

2. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a restujeme na oleji s trochou slaniny. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme octom a necháme vydusiť.

3. Základ zalejeme trochou vody a vložíme doň opečené mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu dusenia dolievame (mala by byť asi do polovice mäsa). Len čo je mäso mäkké, vyberieme ho a dorobíme omáčku.

4. Do omáčky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a mlieko s rozmiešanou múkou. Pridáme kyslú smotanu a všetko zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom a prípadne citrónovou šťavou a dôkladne prevaríme. Nakoniec omáčku prepasírujeme tak, aby všetka zelenina zostala v omáčke.

5. Náš tip: Ako príloha sú vynikajúce karlovarské knedle z toastového chleba.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >