Recept na víkend Púpavový med a sirup s originálnymi prísadami, ktoré im dodajú výnimočnú príchuť

Patricia Poprocká, 20. apríla 2024 o 05:20

Tráva je žltá, azda nikdy neplatí viac ako teraz, keď je plná kvitnúcich púpav. Tieto krásne kvietky možno využiť i v kuchyni – skúste z nich med či fantastický sirup. Do tradičných receptov možno pridať aj niečo navyše, uvidíte, čo to urobí s chuťou!

Med oceníte pri prechladnutí či kašli, veľmi dobre však chutí aj na chlebe či ako sladidlo do kaše.

Foto: Shutterstock.com

Niektorí ľudia nad púpavovým medom ohŕňajú nos, že jej to len kopa cukru zafarbeného na žlto. Púpavový med je však účinný proti kašľu, pri prechladnutí no a výborne dochucuje kaše či koláče. Vhodný je aj len tak, na chlieb s maslom.

Púpavový med s vanilkou

Potrebujeme: 200 hlávok rozkvitnutej púpavy, 2 na plátky nakrájané citróny (najlepšie bio, bez chemického ošetrenia), 600 gramov hnedého cukru, 700 ml vody, vanilka

Postup: Kvety púpavy neumývame (dajte si teda záležať, na akom mieste ich pozbierate) a vo veľkom hrnci ich zmiešame s citrónom a vodou. Dbáme tiež na to, aby sme ich zbierali za slnečného počasia, keď sú hlávky otvorené, čiže najlepšie okolo obeda. Necháme zovrieť a potom aspoň 12 hodín, ideálne 24, postáť v tme a chlade. Následne zmes prelejeme cez husté sitko a z púpav a citrónov vytlačíme čo najviac šťavy ako sa dá. Do tejto už čírej masy pridáme cukor a varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Môže to trvať aj dve hodiny. Pred odstavením nasypeme ešte troška pravej vanilky a potom lejeme do sklenených zaváraninových fliaš.

Púpavový sirup s ďatlami

Potrebujeme: 200 hlávok rozkvitnutej púpavy, 1,5 litra vody, 150 gramov ďatlí, 2 citróny, prípadne ešte kyselinu citrónovú, 500 g hnedého cukru

Postup: Ďatle rozmixujeme vo vode, do ktorej potom namáčame púpavy a citróny nakrájané na plátky. Necháme odstáť, podobne ako pri mede, do druhého dňa. Potom opäť púpavy scedíme, vytlačíme šťavu. Podľa chuti dosladíme (nemusíme pridať celých 500 gramov cukru) a ak obľubujeme kyslejší, pridáme aj kyselinu citrónovú. Tá slúži aj ako konzervant, aby sa hoci aj menej sladký sirup nepokazil. Zmes varíme do mierneho zhustnutia a potom prelievame do fliaš.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >