Jahodová omáčka k lievancom. Zjete ju raz dva.
Foto: Gabriela BachárováJahodová pena s opečenými toastami
Budete potrebovať:200 g lučiny
3 vanilkové cukry
20 g maku
100 g jahôd
Lučinu, vanilkový cukor a mak vyšľahajte, až vám vznikne hladký krém a potom pridajte jahody, ktoré ešte predtým trošku rozpučte. Nechajte asi hodinku odpočívať v chladničke a potom omáčku môžete podávať na opečených toastoch tak, že ju natriete na jeden a druhým prikryjete. Pre väčší efekt môžete toastové chleby vykrojiť do tvaru srdca, s ešte jedným menším srdiečkom uprostred vrchnej časti. Namiesto jahôd môžete použiť aj iné ovocie, napríklad maliny.
(Recept pochádza z kuchárskej knihy Chlieb v hlavnej roli od Mileny Volfovej, vyšla v češtine, v pôvodnom recept je verzia s malinami)
Lievance s jahodovou omáčkou
Na lievance:20 g droždia
40 g cukru
400 g polohrubej alebo hladkej múky
700 ml mlieka
2 vajíčka
štipka soli
tuk na potretie panvičky
Na jahodovú omáčku:
500 g jahod
3 lyžice cukru
1 zakysaná smetana (190 g)
Z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka si pripravte kvások. Múku preosejte do misy, vlejte kvások, vajíčko, mlieko a vsypte cukor, čo vám zostal. Posoľte a dôkladne rozmiešajte. Riedke cesto nechajte na teplom mieste asi 25 minút kysnúť, množstvo cesta by sa malo zdvojnásobiť. Panvicu potrite trochou tuku, naberačkou vlievajte vykysnuté cesto a pečte po obidvoch stranách doružova.
Jahody v miske rozotrite na kúsky. Pridajte cukor, kyslú smetanu, premiešajte a dajte vychladnúť do chladničky. Potom rozdeľte do misiek, odkiaľ si každý bude brať lyžičkou a jesť k tomu lievance.
(Recept pochádza z knihy Deník Dity P. od českej autorky Dity Pecháčkovej.)
Palacinky s jahodovou omáčkou
Palacinky200 g hladkej či polohrubej múky
190 ml mlieka
190 ml vody
10 g rozpusteného masla
3 vajíčka
štipka soli
Na jahodovú omáčku:
300 g jahôd
2 lyžice vody
1 lyžica cukru
1 lyžička citrónovej šťavy
Očistené jahody nakrájajte nadrobno. Vložte do hrnca, pridajte vodu, cukor a citrónovú šťavu. Pozvoľna varte, kým sa jahody nerozvaria a zmes nezačne hustnúť. V mise vyšľahajte mlieko, rozpustené maslo, vodu, vajíčka, štipku soli a múku. Na panvici upečte palacinky. Každú hotovú palacinku potrite jahodovou omáčkou a zrolujte tak, ako to robíte vždy. Dobrú jahodovú chuť vám prajeme.
(Recept pochádza zo stránky značky múk Babičkina voľba.)