Voňavé a šťavnaté hrušky patria k jeseni.
Foto: Shutterstock.comFrancúzsky hruškový koláč
Francúzsky hruškový koláč.
Foto: Varecha.skSuroviny
600 - 700 g hrušiek
mletá škorica podľa chuti
1 ČL citrónovej šťavy
3 ks vajec
150 g kryštálového cukru
5 PL oleja
150 ml mlieka
230 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva
štipka soli
Poleva:
80 g masla
1 balenie škoricového cukru
1 ks vajíčka
Postup
1. Hrušky nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Vajcia šľaháme s cukrom asi 5 - 7 minút do peny, pridáme mlieko, olej a trochu prešľaháme.
3. Pridáme preosiatu múku so soľou a s práškom do pečiva a zľahka zamiešame do cesta.
4. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 26 cm (odporúča sa na dno dať papier na pečenie). Na cesto rozložíme hrušky, posypeme škoricou a zalejeme druhou polovicou cesta, formu trochu potrasieme, aby sa cesto rovnomerne rozlialo. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
5. Medzitým pripravíme polevu. Maslo roztopíme a pridáme škoricový cukor, zmes necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme vajce a zamiešame, postavíme na oheň a ešte trochu zohrievame, zmes nám trochu zhustne.
6. Koláč poprepichujeme vidličkou a vylejeme naň polevu. Pečieme ešte cca 20 minút.
Zapekané bravčové karé s hruškou a so syrom
Bravčové mäso s hruškami.
Foto: Varecha.skSuroviny
1,5 kg bravčového karé
čierne mleté korenie
soľ
7 dcl hruškového kompótu
6 plátkov šunky
6 plátkov údeného syra
1 ks väčšej cibule
bravčová masť
2 PL zaváraných brusníc
slanina údená
múka hladká
Postup
1. Bravčové karé nakrájame na 6 plátkov, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odležať. Na panvici rozpálime bravčovú masť a plátky mäsa opečieme z obidvoch strán. Následne ich uložíme na plech. Na vrch mäsa dáme hrušky, plátok šunky a plátok syra. Podlejeme troškou vody a dáme zapiecť do rúry.
2. Vo výpeku opražíme na prúžky nakrájanú cibuľu do hneda. Cibuľu následne vyberieme a výpek zasypeme hladkou múkou, ktorú chvíľu pražíme a zalejeme šťavou z kompótu zmiešanou so studenou vodou. Zápražku miešame do zhustnutia, pridáme do nej nadrobno nakrájané zvyšné hrušky, dve lyžice brusníc a opraženú cibuľu. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec do nej pridáme opražené škvarky slaniny, necháme chvíľu prejsť varom a omáčku odstavíme.
3. Zapekané karé podávame poliate omáčkou. Ako prílohu možno zvoliť kôpku ryže a hranolky.
Zapekané hrušky s plesňovým syrom a kešu orieškami
Zapekané hrušky so syrom a kešu orieškami.
Foto: Varecha.skSuroviny
6 ks hrušiek
200 g syru gorgonzola
50 g sušených brusníc
100 ml červeného vína
2 KL cukru
3 PL olivového oleja
100–120 g nasucho opražených orechov kešu
1 ks citróna
300 ml jablkovej šťavy
citrónová šťava
Postup
1. Brusnice namočíme na 30 minút do červeného vína.
2. Hrušky umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme. Odstránime jadrovník a stopku, stred viac vydlabeme (na plnku) a z vypuklej strany mierne zrežeme, aby hrušky rovno stáli na plechu. Na reze hrušky potrieme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
3. V miske zmiešame syr, odkvapkané namočené brusnice, nasekané kešu, olivový olej, cukor a plnkou rovnomerne naplníme hrušky uložené na plechu.
4. Podlejeme jablkovou šťavou, môžeme pridať scedené víno z brusníc a pri teplote 190 °C pečieme 20 – 30 minút podľa veľkosti hrušiek.
5. Pred podávaním posypeme nasucho opraženými kešu orieškami. Odporúčame použiť tvrdšie odrody hrušiek, mäkšie sa pri pečení môžu stať kašovitými alebo sa rozpadnú.
(zdroj www.varecha.sk)